Ārsts no Valkas aicinājis pacientus vērsties pie ministres

© Sputnik / Sergey MelkonovМедицинское оборудование
Медицинское оборудование - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālistu pieejamības trūkums kaitē ģimenes ārsta darbam: bez diagnostikas rezultātiem nav iespējams diagnosticēt slimību un sākt ārstēšanu.

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. Valkas novadā strādājošais ģimenes ārsts Māris Nātra sociālajos tīklos aicinājis savus pacientus kopīgi doties pie veselības ministres Ilzes Viņķeles, lai informētu par veselības aprūpes zemo pieejamību reģionā, vēsta Vidzemes televīzija.

Nātras aprūpē ir 1500 pacienti, un pēdējā laikā viņš ir spiests uzklausīt lielu skaitu sūdzību par to, cik ilgi pacientiem nākas gaidīt medicīnas pakalpojumus.

Пациент во время обследования c помощью томографа, архивное фото - Sputnik Latvija
Pie ārsta Latvijā var nokļūt nekavējoties, vai pēc pusotra gada

Izmeklējumu nepieejamības problēma kaitē arī ģimenes ārsta darbam: bez diagnostikas rezultātiem nav iespējams diagnosticēt slimību un sākt pacienta ārstēšanu. Pacienti trīs, četrus mēnešus gaida pieņemšanu pie speciālista, un vienīgais, ko ģimenes ārsts var šajā laikā darīt viņu labā – izrakstīt pretsāpju līdzekļus un pagarināt darba nespējas lapu.

Pēc desmit dienām A lapas vietā jāatver lapa B, ko pēc tam mēnešiem ilgi apmaksā valsts, tas ir – visi nodokļu maksātāji. Tiek tērēti milzu līdzekļi, konstatēja Nātra.

Ņemot vērā bēdīgo situāciju ar medicīnas pakalpojumiem Valkā, daļa pilsētnieku dodas uz Igauniju – Valgu (taču Latvijas Veselības ministrija ir pārtraukusi sadarbību ar Valgas slimnīcu, jo uzskata to par pārāk dārgu izklaidi). Kāds brauc 55 km uz Valmieru, uz Vidzemes slimnīcu. Pēc ehokardiogrāfijas pakalpojumiem brauc pat uz Limbažiem.

Pagājušajā nedēļā Nātra aicināja savus pacientus doties pie veselības ministres un pastāstīt, kādas problēmas rada veselības aprūpes pakalpojumu zemā pieejamība.

Aicinājums negaidot guvis plašu atbalsi: akcijai gatavi pievienoties Liepājas, Rēzeknes, Gulbenes un citu pilsētu iedzīvotāji. Pie ministres plānots doties pēc trim nedēļām.

Jāpiebilst, ka Nātra arī iepriekš vērsies pie ministres ar prasību risināt veselības aprūpes problēmas Latvijā. 2017. gada augustā viņš tikās ar toreizējo VM vadītāju Andu Čakšu un izteica virkni kritisku piezīmju par e-veselības sistēmas darbību.

Ziņu lente
0