KF vēstniecība kritizē Latvijas varasiestādes par pilsoņu dalīšanu "savējos" un "svešajos"

© Foto : pixabay / tolmachoДети
Дети - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas varasiestādes jau bērnudārza vecumā atņem iespēju attīstīties dzimtajā valodā tiem, kurus savā valstī uzskata par "svešiem", paziņoja KF vēstniecībā Baltijas republikā.

RĪGA, 26. septembris – Sputnik. Latvijas varasiestādes turpina iedalīt pilsoņus "savējos" un "svešajos", demonstrējot sakropļotu dubultstandartu loģiku. Tā Krievijas vēstniecība komentējusi valdošās koalīcijas atbalstu pārejai Latvijā visos izglītības līmeņos uz mācībām valsts valodā.

"Valdošā koalīcija konceptuāli atbalstīja pāreju uz mācībām valsts valodā bērnudārzos, kārtējo reizi nodemonstrējot sakropļotu dubultstandartu loģiku. Ļoti žēl, ka turpinās savu pilsoņu iedalīšana "savējos", par kuriem ir jārūpējas, un "svešajos", kuriem jau bērnudārzā atņem iespēju attīstīties dzimtajā valodā," teikts Krievijas diplomātiskās misijas paziņojumā Facebook.

2018. gadā valstī tika pieņemts Izglītības likums, saskaņā ar kuru jau 2020. gadā visa vidējā izglītība pāries uz mācībām latviešu valodā. Arī bērnudārzu latviskošana jau notiek. Jau pērn daudzi nacionālo minoritāšu bērnudārzi saņēma rekomendācijas palielināt latviešu valodas izmantošanu komunikācijā ar bērniem.

Ministru kabineta noteikumi, kuri tika pieņemti pērnā gada beigās, nostiprina šo praksi: no 2019. gada 1. septembra latviešu valoda būs galvenā spēļu valoda bērniem no 5 gadu vecuma visās pirmsskolas izglītības iestādēs, citu valodu lietošana atrunāta izplūdušā veidā, kas nozīmē, ka audzinātāji komunikācijā ar krievu bērniem drīkstēs atteikties pāriet uz viņu dzimto krievu valodu.

Latvijas Cilvēktiesību komiteja uzskata, ka šādi noteikumi diskriminē nacionālās minoritātes, un vērsās ar attiecīgu sūdzību Satversmes tiesā.

Андрей Элксниньш - Sputnik Latvija
Lieciet mierā bērnudārzus: Daugavpils asi kritizē valdību

Tie vecāki, kuri jau ir saskārušies ar jaunajiem valodas noteikumiem, konstatē, ka dzimtās valodas izmantošanas ierobežošana nodara viņu bērniem nopietnu kaitējumu.

Krievijā izteica asi negatīvu attieksmi pret Latvijas pirmsskolu izglītības iestāžu pāreju uz mācībām valsts valodā. KF ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova uzsvēra, ka šis solis ir pretrunā ar Latvijas starptautiskajām saistībām cilvēktiesību nozarē.

"Mēs attiecamies pret to ārkārtīgi negatīvi. Politika, kuru raksturo šāda veida darbības un soļi, ir pretrunā ar visām tām cilvēktiesību nodrošināšanas saistībām, kuras uzņēmās valstis, tostarp Eiropas saimes, Eiropas Savienības locekļi," pateica viņa.

Krievijas pastāvīgā pārstāvniecība EDSO, komentējot nacionālistu plānus, pavēstīja, ka krievu valodas izspiešana no pirmskolas izglītības neatbilst EDSO principiem un valsts likumiem - Latvijas Satversmes 91. pantā teikts, ka "visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā. Cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas". Satversmes 114. pants paredz, ka "personām, kuras pieder pie mazākumtautībām, ir tiesības saglabāt un attīstīt savu valodu, etnisko un kultūras savdabību".

Ziņu lente
0