Vladova: par "veiksmes stāsta" pirmajiem cietušajiem kļuvuši skolotāji

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nopietnas skolu un pirmsskolas izglītības iestāžu problēmas ar pāreju uz mācībām valsts valodā ir saistītas nevis ar nevēlēšanos pasniegt latviski, bet gan ar kadru trūkumu, atgādināja Anna Vladova.

RĪGA, 25. septembris – Sputnik. Rīgas vicemēre, Anna Vladova kritiski izteicās par valdošās koalīcijas piedāvājumu par visu bērnudārzu pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Latvijas valdošās partijas atbalstīja ideju par pāreju uz mācībām latviešu valodā visos izglītības līmeņos, kuru izvirzīja Nacionālā apvienība. Šo Nacionālā bloka iniciatīvu atbalstīja arī Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš: viņš paziņoja, ka tā kā vienīgā oficiālā valoda Latvijā ir latviešu valoda, arī izglītībai, kura tiek nodrošināta ar nodokļu maksātāju naudu, jānotiek valsts valodā.

Vladova, Rīgas 80. vidusskolas direktore, pauda savu sašutumu par to, ka valdošā koalīcija nerisina mūsdienu Latvijas izglītības problēmas (skolotāju trūkums un zemas algas), bet gan pārliek tās uz pašvaldību pleciem, piesedzoties ar rūpēm par valsts valodu.

"Nacionālās apvienības politiskās ambīcijas nonāk pretrunās ar veselo saprātu un loģiku. Tā vietā, lai neatliekami risinātu katastrofāla pedagogu trūkuma radītās problēmas, valdības koalīcija vienojas par pilnīgu pāreju uz izglītību latviešu valodā, pārliekot valsts problēmas uz pašvaldību pleciem.

Piesedzoties ar iluzorām rūpēm par latviešu valodas saglabāšanu un attīstību, Nacionālās apvienības un valdības koalīcijas politiķi mēģina piesegt savu nolaidību un nespēju risināt Latvijas izglītības sistēmas pamatproblēmu - profesionāli sagatavotu pedagogu trūkumu visos līmeņos.

Valdība nespēj izveidot veiksmīgi strādājošu ekonomikas modeli, tāpēc valstij nepietiek līdzekļu. No šī “veiksmes stāsta” pirmie dabūja ciest tieši pedagogi. Bezgalīgas nepārdomātas reformas, kuras tiek radītas priekšvēlēšanu gaisotnē, bet pēc tam veiksmīgi piemirstas līdz nākamajām vēlēšanām, nemitīgi solījumi paaugstināt algas, nepārtrauktas pārbaudes un aizvien jaunas nepamatotas un nepārdomātas prasības – tas viss novedis pie skolotāju prestiža pazemināšanās līdz nepieļaujami zemam līmenim.

Дети в детском саду - Sputnik Latvija
Par krievu nodokļiem viņu bērnus mācīs latviski: koalīcija spērusi pēdējo soli

Nopietnas problēmas skolās un pirmsskolās, nosakot pāreju uz apmācību valsts valodā, ir saistītas nevis ar nevēlēšanos mācīt latviski, bet gan ar kadru trūkumu! Bet Nacionālās apvienības politiķi mēģina jaukt jēdzienus, visu novienkāršojot līdz nacionālajām pretrunām, kuras viņi paši prasmīgi uzkurina.

Varbūt valdības koalīcija parādīs kaut minimālu cieņu valsts valodai un beidzot pievērsīsies savam darbam – nodrošinās kvalitatīvu latviešu valodas apmācību un mācības latviešu valodā, sagatavojot pietiekami daudz pedagogu, kā arī izstrādājot dzīvotspējīgas mācīšanas metodikas?" uzrakstīja viņa savā Facebook lapā.

Saskaņā ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta informāciju, Rīgā pirms mācību gada sākuma pietrūka 385 skolotāji, tostarp 107 pirmsskolas izglītības pedagogi.

Ziņu lente
0