Tramps piedraudēja atņemt finansējumu Ukrainai

© AP Photo / Chris JacksonПрезидент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV nevēlas nest galveno slodzi tajā, kas attiecas uz finanšu palīdzības piešķiršanu Kijevai, Vašingtona vēlas, lai arī citas valstis veic būtisku ieguldījumu, paziņoja prezidents Donalds Tramps.

RĪGA, 25. septembris – Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps kritizē Eiropas valstis, kuras nepietiekami dod naudas Ukrainai. Pēc Amerikas līdera sacītā, Vašingtona arī turpmāk aizkavēs palīdzības piešķiršanu, ja citas valstis neveiks savu ieguldījumu, vēsta RIA Novosti.

Флаги у Киевской городской администрации - Sputnik Latvija
ASV iekļāvušas Latviju starp "donorvalstīm", kam jāsniedz palīdzība Ukrainai

"Es apturēšu (finanšu palīdzības piešķiršanu – red.) atkal un turpināšu apturēt, kamēr Eiropa un citas valstis neveiks savus ieguldījumus palīdzībā Ukrainai. Jo tās to nedara. Tikai Savienotās Valstis. Mēs sniedzam lielu daudzumu naudas, un es vaicāju: kāpēc tad tā?" pateica viņš Ņujorkā pēc ierašanās ANO štābā, lai piedalītos Ģenerālajā Asamblejā.

Tas nav pirmais šāda veida Trampa paziņojums. Svētdien, 22. septembrī, Tramps paziņoja arī to, ka viņam nepatīk, ka Vācija, Francija un citas ES valstis piešķir pārāk maz līdzekļu Ukrainas atbalstam.

"Esmu atbalstījis Ukrainu kopš sākta gala, taču esmu ļoti vīlies tajā, ka citas valstis nedara to pašu. Vācijai būtu jātērē daudz vairāk, Francijai, visiem Eiropas Savienībā jātērē nauda. Kādēļ mēs tērējam naudu, bet viņi nē?" pateica viņš žurnālistiem.

Iepriekš avīze Washington Post paziņoja, ka Donalds Tramps devis rīkojumu Baltā nama aparāta šefa pienākumu izpildītājam Mikam Malveini par militārās palīdzības Ukrainai piešķiršanas 400 miljonu dolāru apmēra pagaidu bloķēšanu. Attiecīgais ASV prezidenta rīkojums, pēc Amerikas administrācijas augsta mēroga amatpersonu sacītā, tika nodots Valsts departamentam un Pentagonam jūlija vidū.

Pēc izdevuma datiem, Tramps vēlējās izpētīt jautājumu, vai šo naudu ir vērts tērēt. Turklāt pēc kāda informācijas avota sacītā, ASV līdera lēmumu ietekmējušas bažas saistībā ar "lielu korupcijas daudzumu Ukrainā".

Флаги США и Украины - Sputnik Latvija
Militārām vajadzībām: ASV atbloķējušas līdzekļus Ukrainas atbalstam

Bijušais augstākā mēroga administrācijas darbinieks pastāstīja Washington Post, ka Tramps uzskata Vašingtonas darbības Ukrainā par bezjēdzīgām un Maskavas dusmas raisošām. "Prezidenta pozīcija kopumā, ka mums ir jāatzīst fakts, ka krieviem ir jābūt mūsu draugiem, un kam gan rūp ukraiņi?" paziņoja viņš avīzei.

Taču pēcāk līdzekļi tika atsaldēti 30. septembra tuvošanās dēļ, kad beidzas finanšu gads. Ukrainas vēstniecība Vašingtonā sveica šo lēmumu, paziņojot, ka nauda tiks novirzīta ieroču un militārās tehnikas iegādei, kā arī pakalpojumu sniegšanai.

"Mēs sveicam ASV administrācijas un Kongresa atbalstu lēmumam, kurš atbloķēs palīdzību Ukrainai drošības jomā," paziņoja vēstniecība savā Facebook lapā 12. septembrī.

Ziņu lente
0