Ecolines pasažieris šokēts: autobusu vadītāji runā krieviski

© Sputnik / А. Соломонов / Pāriet pie mediju bankasВ салоне за рулем автобуса
В салоне за рулем автобуса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīdzinieks sūdzas par starptautisko autobusu pasažieru pārvadājumu uzņēmumu Ecolines: reisa Rīga-Tallina vadītājs runājis krieviski.

RĪGA, 24. septembris — Sputnik. Ar Ecolines servisu neapmierinātais pasažieris Juris sūdzējies portālam Jauns.lv par iespaidiem, ko guvis 19. septembrī autobusu reisā Rīga-Tallina. Viņš pastāstīja, ka autobusa vadītājs Grigorijs informāciju par reisu nolasījis tikai krievu valodā.

Galu galā visi, kas nesaprot krievu valodu, palika bez vērtīgas informācijas par to, kur atrodas elektrības tīkla rozetes, kur dabūt kafiju, kur pareizi izmest atkritumus un tā tālāk.

Девушки в кафе - Sputnik Latvija
Ne dienas bez skandāla! Rīdziniece sūdzas par Tokyo city – tur runā krieviski

"Šis ir starptautisks reiss, kur pieklātos ne tikai valsts valoda, bet arī igauņu un angļu," bija šokēts Ecolines klients.

Žurnālisti atgādināja, ka sašutumu pasažieri pauduši arī agrāk – autobusos reisā Rīga-Tallina, informācija tiek sniegta tikai krievu valodā. Taču tas nav reiss caur Krieviju, un krievu valoda nav oficiālā ES valoda, atzīmēja portāls Jauns.lv.

Kompānijas Ecolines atbilde žurnālistus izbrīnīja. Izrādās, uzņēmums izvēlējies krievu valodu, jo reiss no Rīgas autoostas atbilst "krievu valodas ietekmes zonai".

Ecolines mārketinga vadītājs Tomass Užāns paskaidroja, ka informācija par autobusa aprīkojumu un piedāvātajiem pakalpojumiem pasažieriem ir pieejama astoņās valodās multimediju ierīcēs katra sēdekļa pagalvī. Pieejamas latviešu, krievu, angļu, poļu, lietuviešu, igauņu, vācu, ukraiņu un bulgāru valodas.

Ecolines izpilda reisus 21 valstī uz vairāk kā 250 galamērķiem.

Užāns piezīmēja, ka katra reisa laikā šoferi un pavadoņi sniedz papildu informāciju valodās, kas atbilst maršruta specifikai un ģeogrāfijai. Konkrēto reisu ar Ecolines preču zīmi veic Igaunijas uzņēmums "Ecolines Estonia OU". Paziņojumus Igaunijas pārvadātāja autobusā vadītājs sniedz savu kompetenču ietvaros.

Valodas policija nav saskatījusi pārkāpumus

Pārsteidzoši, taču pārkāpumus nav saskatījis arī Valsts valodas centrs – tā pārstāvji informēja, ka iepriekš jau saņemtas sūdzības par starptautisko autobusu pasažieru pārvadājumu uzņēmumu Ecolines.

VVC pārstāve atgādināja: "Valsts valodas likuma 6. panta otrā daļa nosaka, ka privāto iestāžu, organizāciju, uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) darbiniekiem valsts valoda jālieto tad, ja to darbība skar likumīgas sabiedriskās intereses (sabiedrisko drošību, veselību, tikumību, veselības aizsardzību, patērētāju tiesības un darba tiesību aizsardzību, drošību darba vietā, sabiedriski administratīvo uzraudzību). Valsts valodas centrs iepriekš ir saņēmis sūdzību par Ecolines un, izvērtējot konkrētos gadījumus, nav konstatējis Valsts valodas likuma pārkāpumu".

Ziņu lente
0