"Skolēnus veda skatīties uz līķiem": iedzīvotāji apspriež ekskursijas uz anatomikumu

© © Sputnik / Табылды КадырбековРука человека
Рука человека - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Twitter apmeklētāji apsprieda jautājumu, vai patiešām nepieciešams vest skolēnus ekskursijās uz Jēkaba Prīmaņa Anatomijas muzeju.

RĪGA, 15. septembris — Sputnik. Uzņēmuma GROS AUTO mārketinga direktors Normunds Namnieks publicēja Twitter tīklā jautājumu par to, vai nepieciešams skolēnus vest "skatīties uz līķiem", vēsta Mixnews.lv.

Namnieks pastāstīja, ka 80. gadu beigās, kad viņš mācījās skolā, klase vesta ekskursijā uz Jēkaba Prīmaņa Anatomijas muzeju, pareizāk sakot, uz anatomikumu. Viņš painteresējās, vai tamlīdzīga prakse ir arī patlaban.

"Man jautājums - 80. gadu beigās, mūs, vidusskolēnus, veda uz anatomikumu. Vai šāda prakse saglabājas arī mūsdienās? Un kāda mārrutka pēc skolēnus vispār veda skatīties uz līķiem???" vaicāja Namnieks.

Twitter lietotāji par jautājumu ieinteresējās, un viņi sāka stāstīt paši par savu pieredzi. Piemēram, TV3 žurnālists Jānis Zvērs uzrakstīja, ka viņa klasi vēl 2000.  gados veda uz anatomikumu. Pašus līķus skolēniem nerādīja, bija redzamas tikai smēķētāja plaušas formalīnā un "alkoholiķu bērnu embriji burkās ar izsprāgušiem mugurkauliem".

Zvērs piebilda, ka skolēnus ļoti interesējis, vai patiešām ēkas pagrabā ir baseins, kurā peld līķi. To viņi apsprieduši.

"Stāsta, ka pagrabā ir baseins, kur peldina līķus, kurus gatavo izstādīšanai," atcerējās Zvērs.

​Cita Twitter apmeklētāja – Eva Šteina arī atcerējās, ka ar klasi brauca ekskursijā "apskatīt to,kas burkās peld". Ar to ekskursija nebeidzās, Šteina stāstīja. Daži bērni kļūmīgi iegājuši telpā, kur studenti veikuši līķa sekciju.

"Diemžēl daži iemaldījās koridorā, kur pie atvērtām durvīm studenti secēja (vai kā to sauc) līķi. Viņiem ekskursija nepatika. Pārējiem - piedzīvojums. Līķa apskate nebija ekskursijas programmā," stāstīja Šteina.

Pats diskusijas iniciators Normunds Namnieks sarunas gaitā ieminējās, ka ekskursijas, iespējams, organizētas, "lai parādītu, ar ko var beigties viena vai otra izklaide".

Sarunā iesaistījās biologs Oskars Keišs. Viņš atbalstīja ieceri organizēt ekskursijas skolēniem uz anatomikumu, taču tikai tiem, ko interesē bioloģija. Pēc viņa domām, "labumu" tāda ekskursija var nest tikai interesentiem, taču piezīmēja, ka viņam nav iebildumu pret tamlīdzīgām skolas iecerēm.

Savukārt apmeklētājs ar lietotājvārdu Oskars ST pastāstīja, ka līķus bērniem nerāda, toties cenšas pastāstīt un parādīt, kā cilvēks iekārtots.

"Varbūt pats muzejs var komentēt sīkāk. Šobrīd muzejam notiek pamatīga pārbūvē nevaru sagaidīt gala rezultātu!" piezīmēja Oskars.

Ziņu lente
0