Viņķele par gada budžetu: varu kaut uz galvas stāvēt

© Sputnik / Sergey MelkonovМедсестры готовят материалы для операции
Медсестры готовят материалы для операции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piecu partiju valdībā ir grūti panākt likumā paredzēto veselības aprūpes finansējumu, sūkstījās Ilze Viņķele.

RĪGA, 14. septembris— Sputnik. Veselības ministre Ilze Viņķele komentēja kompromisu, kas panākts nākamā gada budžeta jautājumā, vēsta Mixnews.lv.

"Patlaban virzot budžeta projektu, kas ir smagu sarunu gaitā tapis kompromiss, tas pēc noklusējuma tapis, apzinoties, ka varam neievērot likumu un Saeimas apsolījumu par mediķu algām. Apzinoties, ka valdību veido piecas partijas, es varētu kaut uz galvas stāvēt, atgādinot, ka saistoši ir tiesiski lēmumi, taču, ja vairākums to neatbalsta, tad ir kompromiss," teica ministre un uzsvēra, ka valstij nāksies nomaksāt parādu mediķiem.

Piektdien Ministru kabinets ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu par 192,4 milj. eiro sadalījumu ministriju un neatkarīgo iestāžu prioritārajiem pasākumiem nākamajā gadā.

Линда Лиепиня - Sputnik Latvija
Liepiņa: mēs pastāvīgi dalām naudu, kuras nav

Veselības ministrijas prioritātēm, tostarp arī mediķu algu palielinājumam nākamgad paredzēti 50 miljoni eiro.

Kopumā VM prioritārajiem pasākumiem veselības aprūpes sistēmā nākamā gada budžetā pieprasījusi 279 milj. eiro, tostarp 119,7 milj.eiro bija nepieciešami, lai īstenotu likumā paredzētās saistības par mediķu algu palielināšanu.

Pērnā gada decembrī Saeima pieņēma grozījumus likumā par veselības aprūpes finansējumu, kas paredz: valdības pienākums ir sameklēt līdzekļus mediķu algu palielināšanai par 20% tuvāko triju gadu laikā.

Tomēr jau 2019.gada februārī Viņķele paskaidroja, ka valdība ir pārprasta – šogad par 20% pieaugs nevis mediķu algas, bet gan vismazākās algas. Tātad, jo lielāka alga, jo mazāka piemaksa.

Saeimas Darba un sociālo lietu komisijas ārkārtas sēdē, kas bija veltīta ārstu trūkuma problēmai Latvijas pilsētās, Viņķele atgādināja deputātiem, ka solījums palielināt mediķu algas par 20% 2020. un 2021.gadā ir iekļauts likumā, un paziņoja, ka vispirms jāpalielina medicīnas darbinieku algas, bet pēc tam jāpilda visi pārējie solījumi.

Ziņu lente
0