iNovuss festivāls Rīgā: kā lai uz plika ceļgala salīmē kopā biznesu

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Риге проходит фестиваль инноваций и технологий iNOVUSS
В Риге проходит фестиваль инноваций и технологий iNOVUSS - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trīs dienu garumā iNovuss pieaicinātie lektori stāstīja jauniešiem par jaunākajiem sasniegumiem un biznesa tendencēm, tehnoloģijām un izglītību.

RĪGA, 4. septembris – Sputnik, Andrejs Tatarčuks. Rudens sākums Rīgā aizritējis zem Ekonomikas ministrijas zīmola Magnetic Latvia. Lucavsalā, kur nesen uzstājās Eds Šīrans un Rammstein, norisinājās radošo jauniešu festivāls iNovuss. Trīs dienās pasākumu apmeklēja vairāk nekā 16 tūkstoši cilvēku.

Šī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) ar ES līdzfinansējumu rīkotā festivāla mērķis bija celt sava kreatīvā biznesa īpašnieku personīgo un komandas motivāciju. Formāts – "kovorkings" zem klajas debess.

Jaunieviesumu motivācija

Jāsaka, ka tas ir veiksmīgākais Ekonomikas ministrijas šī gada mārketinga pasākums. Tūkstošiem zēnu un meiteņu, kuri bija viegli ģērbušies vasarīgā laika dēļ, brīvi pārvietojās starp centrālo skatuvi un jebkuru no septiņām festivāla teltīm, kur uzstājās pieaicinātie eksperti no 17 valstīm. Festivāla vidū bija gan latvieši, gan krievi, gan ķīnieši, taču darba valoda bija angļu.

Туристы в Риге - Sputnik Latvija
Rīgā no tūristiem iekasēs nodokli, savukārt VID ķersies klāt iznomātājiem

Atklāšanas dienā festivālu apmeklēja vairāk nekā seši tūkstoši cilvēku, vēl pa pieciem tūkstošiem - divās sekojošajās. Ieeja festivālā visiem bija bezmaksas. Pie iNovuss žoga stāvēja vairāki simti velosipēdu, dzērieni tika tirgoti mēreni, ielas ēdiens bija orģināls, savukārt laiks skrēja nemanot.

Šāds formāts, kad tu vari vienoties par plāniem un darījumiem, plikām kājām stāvot Daugavas salas krasta smiltīs, ir vairāk saprotams …padsmitniekiem. Viņiem tika organizēti dažādi izglītojoši un karjeras pasākumi. Trīs dienu laikā iNovuss lektori stāstīja par jaunākajiem sasniegumiem un biznesa tendencēm, tehnoloģijām un izglītību, dalījās lietišķās pieredzes stāstos. Gribētāji tepat uz vietas varēja saņemt savu elektronisko parakstu, kurš ļauj parakstīt dokumentus tiešsaistē bez notāra. Bankas un venčura fondi piedāvāja finansējumu jaunuzņēmumiem.

"Biznesa terasē" tika stāstīts par ienākšanu Eiropas Savienības valstu tirgos, iespējām un problēmām, kas saistītas ar iziešanu Baltijas valstu, Skandināvijas un Apvienoto Arābu Emirātu tirgos. Blakus nodarbojās ar jogu un šūpojās šūpuļtīklā. Darīt reizē bija grūti.

Следы на песке - Sputnik Latvija
Pārāk liela konkurence: tūroperators Itaka aiziet no Latvijas tirgus

Sputnik žurnālisti apmeklēja dažas pieaicināto mentoru lekcijas festivāla teltīs – futurologi un venčuru kapitālisti iededza liesmas auditorijas acīs. Kaut gan tie bija visnotaļ tradicionāli formāti: "Jūs vaicāsiet, kā atrast investoru? Jūs gribat izveidot savu zīmolu? Kā kļūt par pārdošanas apjomu līderi?". Būtībā, mentors šādos gadījumos vienmēr jums vaicā tā, lai jūs atbildētu nevis viņam, bet gan sev. Šādu motivējošo tikšanās reižu formāts maz ar ko mainās, un tie notiek visur, gan "Skolkovo", gan Silīcija ielejā. Labus mentorus un biznesa eņģeļus var klausīties gandrīz bezgalīgi, kas līdz ar socializāciju noskaņo auditoriju uz pozitīva viļņa.

Šis festivāls ir pēdējais LIAA direktora Andra Ozola akords, ar kuru jaunais ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro nolēma nepagarināt darba līgumu no šī gada oktobra.

"Latvijai nav vajadzīgi 500 lielveikala kasieru, to vietā gribas redzēt desmit jauniešus ar degošām acīm. Atvērt un attīstīt savu biznesu, mērogot, pelnīt daudz un iziet eksporta tirgos un, pat zaudējot, atvērt jaunu lietu – lūk kas mums ir vajadzīgs," saka Ozols.

Valsts aģentūras LIAA vadītāja paziņojums var likties snobisks, bet viņam taču ir taisnība – tirgus ekonomika nemēdz būt cita.

Latvijas inkubācijas modelis

LIAA atbalsta biznesa iesākšanu, inovāciju un tehnoloģiju virzīšanu, kā nolūkos visā Latvijā ir izveidoti 15 šīs valsts aģentūras biznesa inkubatori. Pirms inkubācijas programma ir aprēķināta uz sešiem mēnešiem, kuru laikā fiziskās personas un jaunas kompānijas var novērtēt savas biznesa idejas dzīvotspēju. Šajā posmā palīdz mentori un uzņēmēji, kuri rīko seminārus un treningus par visdažādākajiem tematiem, dalās kontaktos un padomos. Inkubācijas programmas ietvaros, neskaitot atbalstu pirms inkubācijas periodā, dalībnieks saņem 50% līdzfinansējuma sava biznesa attīstības pakalpojumiem – tā ir grāmatvedība, tehnoloģiju konsultācijas un prototipu izstrāde, sertifikācija, laboratorijas izdevumi un daudz kas cits.

Latvijā ik gadus ir pieejamas dotācijas līdz 10 tūkstošiem eiro šo pakalpojumu apmaksai un līdz 5 tūkstošiem eiro – ražošanas iekārtu un izejvielu iegādei. Kompānijas, kuru reģistrācijas termiņš nav lielāks par trīs gadiem, var iesniegt LIAA pieteikumu par iekļaušanu reģionālajā inkubatorā. Piemēra, Jūrmalas biznesa inkubatorā šobrīd ir 64 locekļi, 38 – sākušas inkubāciju, savukārt vēl 26 gatavojas šim procesam.

Kreatīvi, bet neskaidri

Festivālu Lucavsalā virzīja Magnetic Latvia zīmols – tā ir Ekonomikas ministrijas marka, zem kuras izkārtnes iepakots tika viss, tostarp valsts atbalsts jaunajam biznesam un jaunuzņēmumiem, eksporta iespējām, LIAA līdzfinansējumam, uzņēmumu dalībai ārvalstu izstādēs utml. Šis megazīmols , kuru atbalsta Nemiro vadītā iestāde, dzīvo paralēli citam ministrijas marķējumam – VIA Latvia, kuru virza Tāļa Linkaita vadītā Satiksmes ministrija un kura apvieno galvenos Latvijas transporta nozares dalībniekus, tostarp "Latvijas Dzelzceļu".

Šie superzīmoli Latvijā nekonkurē, taču Krievijā, piemēram, ar "Roskongress" fonda vienotās valsts tirdzniecības markas "Ražots Krievijā" ("Сделано в России") viss ir vienkāršāk.

Unilever, Microsoft, MTV, Swatch, Warner Bros un citu korporāciju motivācijas stiprināšanas eksperts Šons Pillots de Čenesī, kurš piedalījās festivālā, uzskata, ka Latvijai vēl ir jāpiestrādā pie nacionālā zīmola.

© Sputnik / Sergey MelkonovMotivācijas stiprināšanas eksperts Šons Pillots de Čenesī
iNovuss festivāls Rīgā: kā lai uz plika ceļgala salīmē kopā biznesu - Sputnik Latvija
Motivācijas stiprināšanas eksperts Šons Pillots de Čenesī

"Latvijā ir ļoti kreatīvi cilvēki. Taču jūs nacionālais zīmols izskatās kā izplūdis traips. Es domāju, ka nacionālajam zīmolam ir jābūt saprotamākam, nepietiekams cilvēku skaits saprot abstrakto Latvijas magnētismu. Piemēram, lauku skaistumu, cilvēku toleranci! Un jā, jūs te vienmēr esat bijuši klasiska tirgotāju nācija, Rīga bija ģermāņu Hanzas tirdzniecības centrs. Ja to saprotami piedāvā: kā izskatās valsts, cik tā ir vesela un zaļa, un cik viegli šeit ir uzsākt biznesu – jūs būsiet veiksmīgāki.

Daudzās valstīs uzsākt biznesu ir ļoti grūti, Latvijā ir daudz vienkāršāk – trīs dienās jūs te varat atvērt juridisko adresi. Latvija varētu ievirzīt Hanzas idejas spēcīgāk – forša tirdzniecības nācija ļoti labi izskatās, ir viesmīlīga, veselīga un viss jums ir vienkārši labi," pozitīvi izteicās Šons Pillots de Čenesī.

Ziņu lente
0