Divdesmit piecas valstis meklēs ABLV bankas vainas pierādījumus

© Sputnik / Sergey MelkonovБанк ABLV
Банк ABLV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vai ir iegūti pierādījumi FinCEN izteiktajām aizdomām par to, ka ABLV piedalījās naudas atmazgāšanas shēmās, lai palīdzētu Ziemeļkorejas kodolprogrammai, pagaidām nav zināms.

RĪGA, 4. septembris – Sputnik. Iespējamās ABLV Bank dalības naudas atmazgāšanas shēmas analīzei izveidota 25 valstu grupa, raksta Jauns.lv.

Finanšu izlūkošanas dienesta vadītāja Izle Znotiņa paziņoja, ka ABLV Bank kreditoru saraksta pārbaude norit ļoti veiksmīgi.

PNB Banka в Риге - Sputnik Latvija
Pensionāru banku pirms vēlēšanām "piebeigt" nedrīkstēja: kas tagad notiks ar PNB

"Mēs esam saņēmuši visus vēsturiskos datus un strādājam, lai, kamēr vēl nav sākušās reālās naudas izmaksas, izvērtētu esošo klientu sasaisti ar vēsturiskajiem klientiem, vēsturiskajiem darījumiem, kā arī proaktīvi strādājam, lai jau tagad aizturētu naudas summas, ja redzam, ka to izcelsme nav legāla. Papildus ļoti uzmanīgi vērtējam bankas darbinieku vai citu saistīto personu iesaisti dažādu prettiesisku darbību," pateica Znotiņa.

Viņa paziņojusi, ka Finanšu izlūkošanas dienests iepriekš konstatēja ABLV bankā nelegālas naudas apriti.

"Mēs par šiem iesaldētajiem naudas resursiem sūtām ziņojumu policijai. Policija lemj, vai ir ierosināms kriminālprocess un nauda arestējama. Ja policija pamatu kriminālprocesam neredz, tad nauda tiek atbrīvota. Lielākoties mūsu lēmumi tiek atzīti par pamatotiem un nauda arestēta. Tālāk notiek izmeklēšana un noteiktā procesa stadijā tiek lemts, vai šī nauda ir konfiscējama," pastāstīja Znotiņa.

Логотип банка ABLV - Sputnik Latvija
Latvija iesaldējusi 90 miljonus eiro no ABLV. Netīro naudu likvidatori nav atraduši

Uz jautājumu, vai ir iegūti pierādījumi FinCEN izteiktajām aizdomām par to, ka ABLV Bank piedalījās naudas atmazgāšanas shēmās, lai palīdzētu Ziemeļkorejas kodolprogrammai, Znotiņa atbildēt nespēja.

"Vienīgais, ko pašlaik varu pateikt, ka Finanšu izlūkošanas dienests šos pārmetumus vienmēr ir uzskatījis par ļoti nopietniem. Pārbaudes rezultātā esam konstatējuši, ka mums ir nepieciešams nopietnāks mehānisms, kā analizēt šos procesus. Tādēļ sasaucām kopā pārstāvjus no 25 valstīm, lai izveidotu starptautisku darba grupu. (…) ABLV Bank ir saņēmusi vai nosūtījusi līdzekļus uz ļoti daudzām jurisdikcijām. Lai mēs varētu izvērtēt, cik liels ir apmērs, kurā mēs varam runāt par iespējamām nelegālām darbībām, mums vajag arī starptautiskus instrumentus," pateica viņa.

Znotiņa piebilda, ka darbs ir ļoti apjomīgs un secinājumi varētu parādīties pēc pāris gadiem.

Ziņu lente
0