Lauksaimnieks neizpratnē: kaņepju tēju drīkst dzert, bet nedrīkst pārdot

© пресс-фото/BT1Чай из конопли
Чай из конопли - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban kaņepju lapu un ziedu izmantošanas Latvijā nav nedz aizliegta, nedz atļauta.

RĪGA, 3. septembris – Sputnik. Eiropas regulas prasības pārsteidza pārtikas kaņepju ražotājus Latvijā, raksta Jauns.lv.

Eiropā visi kaņepju ziedu veidi tiek uzskatīti par narkotikas saturošiem produktiem, kurus nedrīkst izmantot kā tēju.

Шалфей предсказателей, или шалфей наркотический (Sálvia divinórum) - Sputnik Latvija
Kādus augus ir aizliegts audzēt Latvijas teritorijā

Lauksaimnieks Andris Višņevskis jau daudzus gadus audzē kaņepes savā saimniecībā Obelisk Farm Viļānu novada Dekšāres pagastā, kā arī izglīto sabiedrību par šī auga vērtību un daudziem izmantošanas veidiem, piemēram, uzturā, kosmētikā, papīra izgatavošanā, tekstilizstrādājumu ražošanā un pat celtniecībā.

Līdz šim viss noticis bez grūtībām. Višņevskis taisīja kaņepju sēklu eļļu, gatavoja batoniņus un pārdeva sēklas, kā arī ražoja kaņepju tēju. Viņš pat ieguva atzinību Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkotajā konkursā "Tautas garša".

Šogad viņa saimniecība beidzot sāka strādāt ar peļņu, un te pie viņa atbrauca Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), lai paziņotu, ka viņš vairs nedrīkstot pārdot kaņepju tēju, kuru līdz šim divus gadus legāli tirgojis.

"PVD, veicot rutīnas pārbaudi saimniecībā, aizrādīja uzņēmējam, ka, saskaņā ar Eiropas Savienības regulējumu, kaņepju ziedu tēju izplatīt nedrīkst. Nekāds PVD lēmums attiecībā uz kaņepju ziedu tējas izplatīšanas apturēšanu vai uzņēmēja sodīšanu nav pieņemts. PVD inspektors ir informējis uzņēmēju, ka tējas izplatīšana nav likumīga," paskaidroja Ilze Meistere, PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja.

Юрий Подусов с урожаем конопли - Sputnik Latvija
Lietuvas valdība atbalstīja kaņepju produktu legalizēšanu

Tāpat viņa paskaidroja, ka ierēdņi mēģinās atrast risinājumu šim jautājumam.

Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas (LIKA) valdes priekšsēdētājs Guntis Vilnītis paskaidroja, ka patlaban kaņepju labu un ziedu izmantošana nav nedz aizliegta, nedz atļauta – tās ir 2018. gada 1. janvārī ieviesto ES prasību sekas saistībā ar jaunā produkta regulēšanas kārtību.

"LIKA šobrīd strādā, lai pierādītu Eiropas Komisijai, ka kaņepju produkti nav jauns pārtikas produkts, bet gan jau sentēvu izmantots. Ceram un ticam, ka mums visiem kopā izdosies panākt, ka kaņepju tējas netiks iekļautas Jaunās pārtikas aizliegto produktu sarakstā.  Šajā rūpniecības attīstības straujajā tempā un vēlmē pelnīt slēpjas apstāklis, kāpēc kaņepei kā veselību veicinošam produktam tiek radīti mākslīgi šķēršļi. Šobrīd kaņepju tēju var lietot inhalācijām un ārējai izmantošanai," pateica Vilnītis.

Ziņu lente
0