Sutormina: Eiropas Padomē vairs neķiķina par krievu diskrimināciju Latvijā

© SputnikПредседатель комиссии Общественной палаты РФ по развитию общественной дипломатии и поддержке соотечественников за рубежом Елена Сутормина
Председатель комиссии Общественной палаты РФ по развитию общественной дипломатии и поддержке соотечественников за рубежом Елена Сутормина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iestājies lūzums Eiropas Padomes attieksmē pret Baltijas valstu krievvalodīgo iedzīvotāju tiesību aizsardzību, ir pārliecināta KF Sabiedriskās palātas Sabiedriskās diplomātijas attīstības, humanitārās sadarbības un tradicionālo vērtību saglabāšanas komisijas priekšsēdētāja Jeļena Sutormina.

RĪGA, 29.augusts – Sputnik. Krievijas Sabiedriskā palāta vērsīsies Eiropas Padomē (EP) ar lūgumu izskatīt jautājumu par krievvalodīgo pilsoņu diskrimināciju Baltijas valstīs.

"Nepieciešams Eiropas Padomē organizēt vispusīgu nopietnu sarunu par krievvalodīgio iedzīvotāju un Krievijas pilsoņu tiesībām iegūt izglītību dzimtajā valodā Baltijas republikās," informēja KF Sabiedriskās palātas Sabiedriskās diplomātijas attīstības, humanitārās sadarbības un tradicionālo vērtību saglabāšanas komisijas priekšsēdētāja Jeļena Sutormina.

Акция Русского союза Латвии в защиту русских школ в Риге 1 мая 2019 года - Sputnik Latvija
KF pastāvīgā pārstāvniecība EDSO nosodīja krievu skolu likvidāciju Latvijā

Intervijā Sputnik Latvija Sutormina atgādināja, ka jautājumā par krievvalodīgo iedzīvotāju diskrimināciju Baltijas valstīs Krievija jau vairākkārt vērsusies gan pie EP cilvēktiesību komisāra, gan EP ģenerālsekretāra.

"Saņēmām atbildi, ka situācija tiks kontrolēta. Esam vērsušies arī EDSO, saņēmām solījumu, ka jautājumi par cilvēktiesību ievērošanu Baltijas valstīs tiks izskatīti. Mēs sekojam situācijai," pastāstīja Sutormina.

Politiķe atklāja, ka Eiropas Padomes attieksme pret Baltijas valstu krievvalodīgo iedzīvotāju diskrimināciju pakāpeniski mainās.

"Agrāk pat atbilžu nebija. Savulaik no EDSO bijušā pārstāvja mediju tiesību jautājumos atnāca atbilde ar piezīmi, ka es neobjektīvi atainoju informāciju. Tagad reakcija ir mainījusies – atbild, ka iesniegums tiks ņemts vērā. Jūtams, ka sākusies virzība šajā jautājumā," uzsvēra Sutormina.

Valstu valdības pagaidām saglabā savu politisko kursu, taču nelielas izmaiņas ir acīmredzamas, atzīmēja tiesībsardze.

"Agrāk, uzstājoties Eiropas Padomes starptautisko nevalstisko organizāciju konferencē par cilvēktiesību pārkāpumiem Baltijā un Piedņestrā, zālē bija dzirdami pat smiekliņi. Tagad, gadu vēlāk situācija ir mainījusies. Nevaru notiekošo nosaukt par simtprocentīgu pavērsienu; drīzāk, tas ir pavērsiena sākums," teica Sutormina.

Iepriekš viņa pastāstīja, ka KF Sabiedriskā palāta apkopojusi "milzīgu materiālu par krievvalodīgo pilsoņu vajāšanu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā tikai par to, ka viņi domā un runā citā valodā". Monitoringa rezultāti tiks publiskoti starptautisko un Eiropas struktūru sesijās ar nevalstiskajām organizācijām, apsolīja politiķe.

Акция Русского союза Латвии в защиту русских школ в Риге 1 мая 2019 года - Sputnik Latvija
Ministru kabinets apstiprinājis krievu skolu likvidācijas kārtību

Krievijas ĀM regulāri pievērš ANO, ES, EDSO, Eiropas Padomes tiesībsargājošo struktūru uzmanību Latvijas varasiestāžu diskriminējošajai politikai valodas jomā. Krievijas Valsts Dome saistībā ar skolu reformu pieņēmusi iesniegumu par ekonomiska rakstura pasākumiem attiecībā pret Latviju.

Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji ārkārtīgi negatīvi uztvēra izglītības reformu, valsti pāršalca protestu vilnis. Maskava apsolīja darīt visu iespējamu, lai Latvijā tiktu ievērotas krievvalodīgo tiesības Latvijā iegūt izglītību krievu valodā.

Сутормина: в Совете Европы больше не смеются над дискриминацией русских в Латвии
Ziņu lente
0