Politika

Latvijas politikas fēnikss: kāpēc "Jaunās Vienotības" rindās pieaug deputātu skaits

© Photo Saeima / Reinis InkēnsАнда Чакша и Арвилс Ашераденс
Анда Чакша и Арвилс Ашераденс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā Zaļo un zemnieku savienība un "Vienotība" samainījās vietām un kādu rekordu esošā premjera partija var pārspēt pēc kārtējām vēlēšanām.

RĪGA, 28. augusts – Sputnik, Andrejs Solopenko. Saeimas deputāte no ZZS Anda Čakša pievienojusies "Jaunajai Vienotībai", tādējādi nostiprinot šo politisko spēku. Spriežot pēc visa, šī partija veiksmīgi pārvarējusi krīzi un tai ir labas izredzes aizkavēties Latvijas politikā ilgāku laiku.

No pelniem atdzimušie

Viena no vadošajām Latvijas partijām "Vienotība" tika nodibināta 2010. gadā kā trīs politisko spēku apvienība: "Jaunais laiks", "Pilsoniskā savienība" un "Sabiedrība citai politikai". Tajā pašā gadā apvienība piedalījās Saeimas vēlēšanās, ieņemot pirmo vietu ar 33 mandātiem un iegūstot tiesības veidot valdību. Partija labi uzstājās arī sekojošajās Saeimas vēlēšanās, pēc kurām tā vienmēr turpināja saglabāt savās rokās premjerministra posteni.

Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Kučinskis: Čakšai ar ZZS bija aprēķina laulības

Tiesa, iekšējo intrigu un daudzu domstarpību partijas biedru starpā dēļ 2015. gada beigās "Vienotība" pazaudēja valdības vadītāja amatu un sāka pakāpeniski zaudēt pozīcijas. Daži Saeimas deputāti, kuri tika ievēlēti pēc šī saraksta, sāka aiziet citos politiskos spēkos vai arī veidot savus. Tas viss, protams, atspoguļojās arī vēlētāju atbalstā – 2018. gada vasarā "Vienotības" reitings sastādīja mazāk, nekā 3%, kas lika apšaubīt tās iekļūšanu 13. Saeimā.

Taču pirms parlamenta vēlēšanām partija prata veikt noteiktu kļūdu labojumu un, pārtopot "Jaunajā Vienotībā", pārvarēja 5% barjeru, izveidojot mazāko frakciju, kura sastāvēja no astoņiem deputātiem. Tāpat tai izdevās nokļūt jaunās valdības priekšgalā, kuras vadībā stājās Krišjānis Kariņš, atsakoties no eirodeputāta mandāta.

Tāpēc var sacīt, ka "Jaunā Vienotība" ir izgājusi no krīzes, savukārt citu partiju deputātu ienākšana tajā norāda, ka šī politiskā spēka pozīcijas drīzumā varētu pieaugt vēl stiprāk.

Neviennozīmīgā reputācija

Par pirmo 13. Saeimas deputātu, kurš nolēma pāriet "Jaunajā Vienotībā",, kļuva bijusī veselības ministre Anda Čakša, kura iepriekš bijusi Zaļās partijas locekle un tika ievēlēta Saeimā pēc Zaļo un zemnieku savienības saraksta. Politologs Ojārs Skudra uzskata, ka Čakšai ir lieliska amatu vēsture, pieredze un izglītība, savukārt viņas iestāšanās "Jaunajā Vienotībā" noteikti pastiprinās viņu deputātu grupu.

"Viņa, bez šaubām, ir vērtīgs pieaugums "Jaunās Vienotības" frakcijai esošajā parlamentā," uzsvēra viņš.

Tāpat Skudra neizslēdz iespēju, ka "Jaunā Vienotība" varētu gatavot kadru rezervi, ja esošā veselības ministre Ilze Viņķele, kura pārstāv "Attīstībai/Par!" pēkšņi kaut kādu iemeslu dēļ nespēs pildīt savu pienākumus.

"Mazajai "Jaunās Vienotības" frakcijai līdz šim brīdim nav bijis spēcīgu speciālistu veselības jautājumos, bet tagad var sacīt, ka tie ir parādījušies, jo Anda Čakša ir visnotaļ kompetenta šajā jomā," atzīmēja eksperts.

Taču cits politologs Filips Rajevskis nebija tik optimistiski noskaņots un, atzīmējot Čakšas kompetenci, norādīja arī uz to, ka viņas darbības ministres postenī izraisīja tostarp negatīvu reakciju iedzīvotāju vidū un pat daudzu nozares darbinieku kritiku. Līdz ar to izdevību dotajā brīdī "Jaunajai Vienotībai" Rajevskis redz vien tajā, ka tās frakcija nomināli pieaugusi par vienu cilvēku.

"Jā, tagad astoņu deputātu vietā viņi varēs rēķināties ar deviņiem, kas, tiesa, lielā mērā neko tiem nemaina. Un neredzu es nekādus lielus politiskos plusus "Jaunajai Vienotībai", kuri varētu dot tai kaut kādu manāmu kompetences rāvienu veselības nozarē," pateica viņš.

Nekad nesaki nekad

Tai pat laikā abi eksperti ir vienisprātis par to, ka Čakšas pāreja "Jaunajā Vienotībā" var būt tikai sākums, un netiek izslēgt, ka viņai sekos arī citi deputāti. Tā, piemēram, Ojārs Skudra tieši paziņoja, ka tādi cilvēki var būt KPV LV un tajā pašā ZZS, kur pārbēdzēju saraksts acīmredzami vēl nav izsmelts. Eksperts pat nosauca potenciālā kandidāta uzvārdu – Māris Kučinskis, par kura iespējamo pāreju sen runā Saeimas kuluāros, pats bijušais premjers šāda veida baumas noliedz.

Лидер партии Согласие Янис Урбанович - Sputnik Latvija
Politika
Partiju reitingi: "Saskaņa" joprojām ir vispopulārākā

Filips Rajevskis norādīja, ka Māris Kučinskis varētu kļūt par ļoti labu ieguvumu premjera partijai.

"Šobrīd "Jaunajai Vienotībai" ir zināma veida perspektīvas. Tai ir premjerministra postenis un stabilas pozīcijas valdībā, tā ir valdošā partija. Tas sniedz plusus un izdevību sastāvēšanai tajā daudziem lieliem politiķiem, kuri izrādījušies opozīcijā," uzsvēra politologs, norādot, ka citu deputātu pārejas scenāriju tajā viņš izskata kā visnotaļ iespējamu.

Tāpat, pēc viņa domām, arī pašai "Jaunajai Vienotībai" būtu izdevīga kadru atjaunināšana, taču te daudz būs atkarīgs no konkrētām personām.

"Tehnoloģiju ziņā jaunu personu ienākšana partijā, turklāt pazīstamu un ar politisko pieredzi, tas pavisam nav slikti. Taču ja skatās uz personām, tad, kā jau teicu, Čakšas kundze, man liekas, nenesīs tai lielus plusus. Zināmā mērā Kučinskis būtu bijis daudz labāks, un viņa ieguldījums "Jaunajā Vienotībā" būtu bijis daudz nozīmīgāks," norāda Rajevskis.

Likme uz premjeru

Varētu sacīt, ka "Jaunā Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienība zināmā mērā samainījušās lomām. Vēl pirms gada daži Saeimas deputāti, tādi kā Viktors Valainis un bijušais Valmieras mērs Inesis Boķis, kuri tika ievēlēti pēc "Vienotības" saraksta, izvēlējās 2018. gada Saeimas vēlēšanās balotēties no ZZS, kā no premjera partijas. Šobrīd ZZS ir opozīcijā, un jau deputāts, kurš tika ievēlēts pēc šī politiskā spēka saraksta, pāriet valdošajā "Jaunajā Vienotībā" un var aizvest sev līdzi citus cilvēku.

Голосование на выборах в Европарламент в Риге - Sputnik Latvija
Politika
LKS un "Saskaņa" saņems trīs vietas EP: nacionālisti runā par vāju Latviju

Filips Rajevskis uzskata, ka "Jaunā Vienotība" pārvarējusi savu iekšējo krīzi, un tai it ļoti labas izredzes pēc Latvijas parametriem kļūt par partiju-ilgdzīvotāju. Jo, ja "Jaunā Vienotība" šķērsos 5% barjeru 2022. gada vēlēšanās, tad tā kļūs par vienīgo politisko spēku, kurš būs pavadījis valdošajā koalīcijā piecus sasaukumus pēc kārtas, ko vēl nav izdevies panākt nevienai partijai visā Latvijas Republikas Moderno laiku vēsturē.

Līdzīgs viedoklis ir arī Skudram. Viņš norāda, ka "Jaunās Vienotības" pozīcijas acīmredzami nostiprinās, un izsaka domas, ka turpmākais atbalsts partijai ievērojamā mērā būs saistīts ar to, ka tās darbību sāks izgaismot medijos. Savukārt pēc Rajevska sacītā, šī politiskā spēka reitingu noteiks esošā premjerministra Krišjāņa Kariņa darbs, pateicoties kuram partija spējusi atdzimt.

"Viņi ļoti veiksmīgi apvieno Kariņa personīgo imidžu ar partijas imidžu, un viņu interesēs ir, lai viņš nostrādā savā postenī pēc iespējas ilgāk," nobeigumā sacīja eksperts.

Ziņu lente
0