Vecāki vainīgi: Latvijas prezidents atbildēja uz neērtu jautājumu par nepilsoņiem

© Sputnik / Sergey MelkonovПаспорт негражданина Латвии
Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidents Egils Levits negrasās piešķirt pilsonību Latvijā dzīvojošiem nepilngadīgiem nepilsoņiem.

RĪGA, 28. augusts – Sputnik. Prezidents Egils Levits uzskata, ka Latvijas nepārkāpj ANO Bērnu tiesību konvenciju pilsonības jautājumā. Vainu par to, ka valstī ir un turpina piedzimt bērni-nepilsoņi, viņš uzvēla vecākiem.

Aizvakar, 26. augustā, Latvijas prezidents Egils Levits tikās ar Latvijas partiju jauniešu pārstāvjiem "Jaunieši politikā un demokrātijas attīstībā" foruma ietvaros.

Tikšanās laikā Latvijas tiesībsargs un jurists Aleksandrs Kuzmins uzdeva Levitam jautājumu par to, vai viņš atbalstīs pilsonības piešķiršanu ne vien nākotnes jaundzimušajiem, bet arī visiem nepilngadīgajiem. "Jo viņu pilsonības tiesības Latvija atzīst, būdama Bērnu tiesību konvencijas dalībniece," norādīja Kuzmins.

Atbildes kārtā Levits paziņoja, ka konvencijas nolikumu pārkāpuma Latvijā nav.

"Pirmkārt, es vēlos teikt, ka pilsonības tiesības netika pārkāptas, jo par bērniem līdz zināma vecuma sasniegšanai atbildību nes vecāki, tostarp par to, kas attiecās uz viņu pilsonību. Kamēr bērns ir nepilngadīgs, viņš nevar pieprasīt noteiktu pilsonību, piemēram, Indijas pilsonību vai citu, kuru viņš vēlas. Ja viņš ir pilngadīgs, viņš var to izdarīt. Līdz tam brīdim to dara vecāki.

Президент Латвии Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Levits: latviešu valodā runā divas trešdaļas iedzīvotāju – tas ir absurds

Šajā gadījumā Latvijas valsts sniedza vecākiem visas iespējas iedot saviem bērniem Latvijas pilsonību. Ja vecāki to nedara zināmu iemeslu dēļ, tas, protams, ir šo vecāku jautājums.

Jebkurā gadījumā pēc tam šie cilvēki kļūst par pilngadīgiem un paši izlemj, pieņemt vai nepieņemt Latvijas pilsonību. Es, protams, ieteiktu viņiem pieņemt Latvijas pilsonību, taču jebkurā gadījumā, es domāju, ka visas starptautiskās normas Latvija ir ievērojusi, kā visas citas Eiropas Savienības dalībvalstis, kurās pastāv līdzīga kārtība, kā Latvijā," pateica Levits.

Pēc Kuzmina sacītā, šādu prezidenta atbildi var uzskatīt par nepamatotu, un to apstiprina ANO Bērnu tiesību konvencijas rekomendācijas. 2016. gada martā sēdē tika pieņemti sekojošās piezīmes attiecībā uz pilsoņu tiesībām un brīvībām:

Komiteja sveic dalībvalsts panākto progresu bērnu skaita ar tiesisko statusu nepilsonis samazināšanas lietā. Taču tā ir noraizējusies par bērnu stāvokli, kuri joprojām atrodas šajā situācijā, kā arī par to faktu, ka 2013. gada Pilsonības likuma grozījumi neparedz automātisku pilsonības piešķiršanu bērniem, kuri piedzimuši Latvijā vecākiem ar nepilsoņu statusu vai vecākiem, kuri nevar nodot savu pilsonību bērnam, un satur prasību, ka dzimšanas reģistrācijas laikā vienam no bērna vecākiem oficiāli jāvēršas ar lūgumu piešķirt viņam pilsonību.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Parunā krieviski, un uzreiz kļūst labāk: Vējonis sniedza padomu jaunajai varai

Komiteja iesaka dalībvalstij aktivizēt pūliņus pilsonības pieejamības nodrošināšanā visiem bērniem, tostarp pārskatot Pilsonības likumu attiecībā uz automātisku pilsonības piešķiršanu Latvijā dzimušiem bērniem, kuriem pretējā gadījumā nebūtu pilsonības, tostarp nepilsoņu statusa vecāku un vecāku, kuri nevar nodot savu pilsonību, bērniem. Tāpat komiteja rekomendē dalībvalstij izskatīt jautājumu par 1997. gada Eiropas Pilsonības konvencijas un 2009. gada Eiropas Padomes Konvencijas par bezpilsonības nepieļaušanu sakarā ar valstu tiesību pēctecību ratifikāciju.

Nepilsoņi Latvijā

Latvijas nepilsoņi ir vairāk nekā 200 tūkstoši cilvēku no gandrīz diviem miljoniem valstī dzīvojošiem. Nepilsoņi ir pastāvīgie Latvijas iedzīvotāji, kuri ieradušies republikā pēc 1940. gada, kad Latvija kļuva par PSRS daļu. Nepilsoņiem ir ierobežotas tiesības, viņi nevar strādāt noteiktos amatos, kā arī piedalīties vēlēšanās un referendumos.

Latvijas Saeima maijā pirmajā lasījumā atbalstīja bijušā prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvu par automātisku pilsonības piešķiršanu bērniem. Iniciatīvu atbalstīja 62 deputāti, pret nobalsoja 26 tautas ievēlētie deputāti. Likumprojekta piekritēju vidū ir "Saskaņa", "Jaunā Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība, "Attīstībai/Par!" un vairums KPV LV deputātu. Pret izteicās Nacionālais bloks un "jaunie konservatori".

Встреча главы МИД РФ Сергея Лаврова с комиссаром ОБСЕ Ламберто Заньером - Sputnik Latvija
Maskava ir gatava paskaidrot, kādēļ Latvijā nedrīkst slēgt krievu skolas

Tas paredz, ka no 2020. gada 1. janvāra jaundzimušie nepilsoņu bērni automātiski tiks atzīti par Latvijas pilsoņiem, izņemot gadījumus, kad bērna vecāki izvēlēsies viņam citas valsts pilsonību. Iepriekš, lai iegūtu Latvijas pilsonību bērnam, vecākiem-nepilsoņiem bija jāraksta speciāls iesniegums.

Likumprojekts skar nelielu bērnu skaitu, jo, saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, 2014. gadā nepilsoņa statusu saņēmuši 74 jaundzimušie, 2015. gadā – 77, 2016. gadā – 47, 2017. gadā – 51, 2018. gadā – 33 bērni.

Saskaņā ar likumprojekta anotāciju, tam ir jāveicina Latvijas sabiedrības saliedētība. Nepilsoņa statusa piešķiršanas bērniem izbeigšana ir simbolisks solis, kurš ļaus izbeigt apzinātu dažādu Latvijas sabiedrības grupu pretstatīšanu.

Ziņu lente
0