"Ja man būs sirmi mati, tad takšu sakarā": Latvijas satiksmes ministrs par 50 eiro braucienu

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр сообщения Латвийской Республики Талис Линкайтс
Министр сообщения Латвийской Республики Талис Линкайтс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Šodien bļāvu tā, ka droši vien ministrijas otrā galā varēja dzirdēt," padalījās savos pārdzīvojumos saistībā ar taksometru problēmām Rīgā satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

RĪGA, 24. augusts – Sputnik. Kārtējie lētticīgie tūristi nonāca nepatīkamā situācijā, nolemjot izmantot taksometra pakalpojumus Rīgas lidostā. Par 20 minūšu braucienu līdz pilsētas centram pasažieri samaksāja 50 eiro.

Stāstu par to, kā uzņēmīgie Rīgas taksisti izmanto Latvijas viesu apjukumu, pastāstīja Twitter pazīstama Latvijas žurnāliste Inga Spriņģe.

​"​Ouch, britu kolēģim ļoti nepaveicās. 52 eiro lidosta - Dzirnavu iela. Šoferis Artjoms vēl bija dāsns, ļāva samaksāt tikai 50 eiro. Nesaprotu gan kā tas iespējams, jo ir taču iedots čeks par konkrētu summu?" pauž sašutumu Inga Spriņģe, pievienojot savam tvītam tā paša čeka fotogrāfiju.

Lielākā daļa komentētāju atbalstīja autores dusmas, norādot, ka problēmu ar nekārtībām Rīgas lidostā jau sen būtu laiks atrisināt.

​"​Madridē visi takši no/uz lidostu fiksētā cenā 30 eiro. Madride ir daudz tālāk no lidostas, nekā Rīgā. Takši ir vizuāli atpazīstami - balti ar šauru sarkanu diagonālu strīpu. Nesaprotu kāpēc Rīgā visu kontrolē prasti bandīti," dalās viedoklī Aigars Freimanis.

Tiesa, bija arī tie, kas norādīja uz to, ka galvaspilsētas viesi, iespējams, daļēji paši ir vainīgi, jo bija pārāk bezrūpīgi.

​"​Ok, rēķins traks un skaidrs, ka copē neuzmanīgos, bet Londonā man ne mazāk prasīja (jā, jā algu līmenis utt.). Tur arī ministrs bija jāsauc palīgā?" norāda lietotājs futbola fans.

"Ja nelieto Bolt, tad jāmaksā muļķa nodeva," lakoniski uzrakstīja lietotājs bambam.

Savukārt Jānis Graubiņš norādīja, ka šāda problēma pastāv ne tikai Rīgā.

​"​Šī problēma ir ne tikai Rīgā. Mans kolēģis iekāpa Stokholmas lidostā un par pāris minūšu braucienu viņam lika samaksāt 200 eiro. Viņš aizgāja uz policiju par to, bet tur teica, ka neko nevar šobrīd palīdzēt. Lai samaksā un tad skatīsies vai var kaut kā atgūt naudu," padalījās stāstā Jānis Graubiņš.

"Viss ir pēc likuma, arī es esmu bijis situācijā, kad Oļegs man paprasīja no Lidostas līdz centram 45 eiro, es vinam teicu mierīgi un klusi: vai nu Tu ņem 10, vai nu nedabūsi neko, paņēma un aizbrauca," pastāstīja savu recepti cīņai ar taksistiem lietotājs Met.

Beigās diskusijai pievienojās klāt pats Latvijas satiksmes ministrs Tālis Linkaits, kurš jau sen solās savest kārtībā taksometru pakalpojumu jomu un atzinās, ka viņam patiešām nākas saskarties ar zināmām grūtībām.

"Ja man būs sirmi mati, tad takšu sakarā. Ne tik daudz cīnoties ar bandītiem, cik ierēdņiem. Regulējums būs spēkā septembrī, bet izpildījums dzīvē... Šodien bļāvu tā, ka droši vien ministrijas otrā galā varēja dzirdēt," atklāti pasūdzējās Linkaits.

Klientu mānīšana

Atgādināsim, ka nekārtības ar taksometru pakalpojumu cenām sākās pēc 2018. gada 1. jūnija, kad pašvaldībām tika atņemta iespēja noteikt taksometru pārvadājumu cenu "griestus" un uzņēmumi ieviesa peldošos tarifus.

Pārvadātāju apetīte pieauga tiktāl, ka par braucienu no lidostas līdz centram var pieprasīt 40 un pat 50 eiro.

Savukārt taksometru rinda Rīgas lidostā periodiski tiek noregulēta ar 90. gadu metodēm – ar dūru un asaru gāzes palīdzību.

Taksometru stāvvieta Rīgas lidostā - Sputnik Latvija
"Iedeva pat čeku": taksometra pasažieri samaksāja 73 eiro par braucienu līdz Jūrmalai

Iepriekš Linkaits paziņoja, ka esošā taksometru pārvadājumu pakalpojumu sistēma, kā arī licencēšanas kārtība faktiski legalizē klientu krāpšanu. Pēc viņa domām problēmu palīdzētu atrisināt stingrāku prasību izvirzīšana taksistiem un fiksētu cenu ieviešana noteiktos maršrutos.

Ministru Kabinets 12. martā atbalstīja Autopārvadājumu likuma grozījumus, kuri pastiprina prasības taksometru kompānijām. Satiksmes ministrija sola atlasīt negodprātīgos taksometru uzņēmumus. Tiem, kas vēlēsies strādāt lidostā, vajadzēs nodrošināt norēķinus ar Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētiem dokumentiem, kuri apstiprina priekšapmaksu.

Šādus dokumentus dēvēs par taloniem, uz tiem tiks norādīta noteikta brauciena cena no lidostas, piemēram, uz Rīgas centru. Talona iegāde nozīmēs, ka pasažieris izmantos noteiktas taksometru kompānijas pakalpojumus.

Ziņu lente
0