Kāds aplaupījis Okupācijas muzeju? Kāpēc tā direktors pametis posteni

© Wikipedia / DezidorМузей оккупации в Риге
Музей оккупации в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Okupācijas muzejam nepieciešams jauns direktors – muzeja iepriekšējais vadītājs nav varējis vienoties ar Okupācijas muzeja biedrību par līdzekļu tēriņiem.

RĪGA, 22. augusts - Sputnik. Gunārs Nāgels pametis Okupācijas direktora posteni, vēsta Rus.lsm.lv. Viņa aiziešana saistīta ar domstarpībām ar Okupācijas muzeja biedrību, liecina muzeja bijušā direktora paziņojums.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Politika
Latvija pūlas panākt "okupācijas" atzīšanu ANO Starptautiskajā tiesā

Nāgels norādīja, ka Okupācijas muzeja biedrības valde iejaukusies iestādes operatīvajā darbā, turklāt būtiski ierobežotas direktora pilnvaras līdzekļu sadales jautājumā.

Nāgels uzskata, ka tamlīdzīga biedrības valdes rīcība, it īpaši nopietnā iejaukšanās novedusi pie naudas neracionālas izšķiešanas.

Okupācijas muzeja biedrības valde Nāgelam nepiekrita. Tās locekļi nepieminēja līdzekļu neracionālu iztērēšanu, bet gan tikai domstarpības.

Piemēram, biedrības vadītājs Valters Nollendorfs noliedza visus Nāgela pārmetumus. Viņš paskaidroja, ka Nāgelam bija savs viedoklis par situāciju un valde iespēju robežās viņa domas ņēmusi vērā, taču konkrētajā gadījumā, acīmredzot, abas puses nonākušas pie nepārvaramām pretrunām.

Lai nu būtu, kā būdams, Nāgels ir pametis Okupācijas muzeja direktora posteni, un 21. augustā sākās konkurss vakantās vietas aizpildīšanai.

2018. gadā Saeimas spīkere Ināra Mūrniece, uzstājoties Okupācijas muzeja dibināšanas pasākumā, paziņoja, ka muzejs ir viens no Latvijas galvenajiem simboliem un ieņem īpašu vietu Latvijas kultūrā.

Сотрудница в хранилище периодики - Sputnik Latvija
Politika
"Krievu uts Baltijas kažokā": publicēts 1939.-1940. gadu Latvijas ĀM arhīvs

Pats par sevi saprotams, kāpēc Mūrniece no Nacionālās apvienības piešķīrusi Okupācijas muzejam tik nozīmīgu lomu: okupācijas tēma Latvijā tiek pastāvīgi izmantota politiskām spekulācijām. Latvija noliedz, ka Baltijas valstu iestāšanās PSRS atbilda tālaika starptautiskajām normām un tika starptautiski atzīta. Turklāt Latvijas elite pārvērš nacistu kolaboracionistus par "brīvības cīnītājiem" un cenšas nodot aizmirstībai padomju karavīru – atbrīvotāju varoņdarbu.

Politologs Jurijs Svetovs intervijā Sputnik Latvija runas un manipulācijas ar "okupāciju" nosauca par cinisku spēli un pievērsa uzmanību tam, ka Latvija saņēmusi vairāk priekšrocību no PSRS nekā jebkādā veidā cietusi valsts darbību rezultātā.

Ziņu lente
0