Levits Aglonā aicināja Latvijas iedzīvotājus nemānīties un neslinkot

© Photo Valsts prezidents / Ilmars ZnotinsПрезидент Латвии Эгилс Левитс на Празднике Успения Пресвятой Девы Марии в Аглоне
Президент Латвии Эгилс Левитс на Празднике Успения Пресвятой Девы Марии в Аглоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētku laikā prezidents Egils Levits pastāstīja par mieru un harmoniju starp Latvijas iedzīvotājiem.

RĪGA, 16. augusts – Sputnik. Latvijas prezidents Egils Levits apmeklēja Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkus Aglonā un uzrunāja klātesošos, vēsta Prezidenta kancelejas mājaslapa.

XVIII gadsimtā uzbūvētā Aglonas bazilika ir Latvijas katolicisma centrs, vienīgā baznīca valstī ar mazās bazilikas statusu. Svētku misēs bazilikā un pie āra altāra par godu Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanai pulcējas desmitiem tūkstošu ticīgo ne vien no Latvijas, bet arī no ārzemēm. Pasākumā piedalās arī valsts pirmās amatpersonas.

© Photo Valsts prezidents / Ilmars ZnotinsLatvijas prezidents Egils Levits apmeklēja Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkus Aglonā
Levits Aglonā aicināja Latvijas iedzīvotājus nemānīties un neslinkot - Sputnik Latvija
Latvijas prezidents Egils Levits apmeklēja Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkus Aglonā

"Augusta vidus Aglonā ir īpašs laiks. Te mums ir iespēja redzēt pašiem sevi, savus tuviniekus un pavisam svešus līdzcilvēkus citādākus nekā ikdienas steigā. Aglonā mēs kļūstam sirsnīgāki un iejūtīgāki, atvērtāki citu cilvēku vajadzībām un solidārāki viens pret otru. Tautas krustaceļā mēs katrs savā dažādībā nesam aizdegto svecīti, visi kopā pārvēršot vakara tumsu dzīvu liesmiņu jūrā.

Es gribētu, lai šo svētku pacilājumu un labās domas mēs varētu paņemt sev līdzi pēc iespējas ilgāk. Aglonā es redzu mūsu tautu tādu, kādai tai vajadzētu būt katru dienu, veidojot savu un Latvijas nākotni.

Es gribētu aicināt ikvienu nebaidīties būt labākam arī ikdienā. Būt mīlošākiem un gādīgākiem savās ģimenēs. Būt iejūtīgākiem un palīdzēt līdzcilvēkiem, kuriem klājas grūtāk. Nekrāpties un neslinkot. Apejot likumu, nemeklēt savu labumu uz citu rēķina," pateica prezidents.

Savā runā viņš godināja savu priekšteci, bīskapu Jāzepu Rancānu, kurš no 1945. līdz 1969. gadam bija Latvijas prezidenta vietas izpildītājs trimdā. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Rancāna mirstīgās atliekas, kurš mira ASV, tika pārvestas uz Aglonas baziliku.

Аглонская базилика - Sputnik Latvija
No 17 līdz 25 kilometriem dienā: svētceļnieki devās no Rīgas uz Aglonu

"Pat vistumšākajos laikos bīskaps Jāzeps Rancāns bija nelokāmi pārliecināts, ka neatkarīga Latvija atkal būs. Katru satikto tautieti trimdā viņš aicināja lūgt par Latviju. Arī mēs, dziedot mūsu himnu, vēlreiz lūgsim par Latviju, tās uzplaukumu un laimi," pateica prezidents.

Tāpat Levits, kuru pagājušajā nedēļā apsūdzēja neiecietības provocēšanā valstī, sāka runāt par mieru un harmoniju Latvijas iedzīvotāju vidū.

"Lai gan katrs esam tik atšķirīgi savās identitātēs, vienmēr esam dzīvojuši plecu pie pleca vienotā likteņkopībā. Miers un saticība Latvijas tautā ir liela dāvana, kuru esam spējuši sargāt un dot nākamajām paaudzēm," pateica viņš.

Ziņu lente
0