Latvijas Aizsardzības ministrija informēja par militārajām mācībām

© Latvijas armija / SG Ēriks KukutisМеждународные военные учения в Латвии
Международные военные учения в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā gaidāms notikumiem bagāts rudens: valstī notiks lielas starptautiskās mācības "Sudraba bulta" un Furious Axe.

RĪGA, 12. augusts — Sputnik. Latvijas Aizsardzības ministrija informēja, ka mācības "Sudraba bulta" sāksies 23.septembrī un ilgs līdz 6.oktobrim. Pēc tam, laikā no 28.oktobra līdz 10.novembrim valstī notiks mācības "Furious Axe", vēsta Mixnews.lv.

Mācībās "Sudraba bulta" līdz ar Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem piedalīsies ārvalstu bruņoto spēku vienības. Piemēram, nodaļas no Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Lietuvas un Igaunijas, kā arī Latvijā dislocētā NATO grupa Kanādas vadībā.

Военные НАТО на полигоне Адажи - Sputnik Latvija
Viedoklis
Dodas cīņā kunga prātā. Kā alkohols noved postā amerikāņu karavīrus

Plānots, ka manevros piedalīsies aptuveni 500 karavīri. Mācību gaitā viņi uzlabos aizsardzības operāciju vadības, plānošanas un komandēšanas iemaņas.

Mācībās "Furious Axe" piedalīsies Latvijas NBS vienības un Igaunijā dislocētā NATO grupa, ko vada Lielbritānija. "Furious Axe" ir taktiskās lauka mācības. Arī tajās būs iesaistīti aptuveni 500 kareivji. Atzīmēts, ka Latvijas valdība vēl nav apstiprinājusi Aizsardzības ministrijas plānus.

Nekārtības, kautiņi un CSN

Atgādināsim, ka starptautiskās mācības Latvijā reti beidzas bez incidentiem. Pie tam nepatikšanas notiek ne vien armijas bāzēs, bet arī starp civiliedzīvotājiem. Piemēram, 2016.gadā mācību "Sudraba bulta" fonā notika kautiņš McDonalds Rīgā starp Lielbritānijas Grenadieru gvardes pulka karavīriem un vietējiem iedzīvotājiem. Tāpat Rīgā tika ierosināta lieta pret britu zaldātiem, kuri dancoja uz taksometra jumta.

Истребитель F-16 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Bīstami krājumi. Kādās Eiropas valstīs ASV glabā savas kodolbumbas

Nereti tiek fiksēti arī cleļu satiksmes negadījumi ar NATO tehniku, jo mācību laikā tā bieži pārvietojas pa koplietošanas ceļiem.

Piemēram, 2018.gada augusta beigās Valsts policijas speciālās vienības policijas bataljona autobuss, dodoties uz manevriem nekārtību apspiešanā Valmierā, iekļuva smagā CSN uz Siguldas šosejas.

Toreiz sadursmē cieta četri Valsts policijas darbinieki. Trīs no viņiem tika nogādāti slimnīcā smagā stāvoklī. Diviem policistiem steidzami bijusi nepieciešama asins pārliešana.

2017. gada decembrī ASV militārā kravas mašīna iebrauca grāvī Vecumnieku novadā. Savukārt 2017. gada jūnijā uz šosejas Ventspils – Kuldīga Latvijas Militārās policijas automobilis saskrējās ar degvielas kravas mašīnu. Struktūras pārstāvji pavadīja amerikāņu militārās tehnikas kolonnu, kas ieradās uz mācībām Saber Strike.

Toreiz izskanēja informācija, ka degvielas pārvadātājs nav devis ceļu militārajam transportam. Divi cietušie no hospitalizācijas atteicās.

2016.gada aprīlī automašīna VAZ uz Tallinas šosejas netālu no Ādažiem lielā ātrumā sadūrās ar kravas automašīnu Scania, kas piekabē veda zenītiekārtu L70 NATO kolonnas sastāvā.

Человек в военной форме на памятнике павшим в Великую Отечественную войну в городе Силламяэ - Sputnik Latvija
Igaunijā NATO karavīrs ar granātmetēju uzrāpās uz pieminekļa kritušajiem kareivjiem

CSN rezultātā VAZ vadītājs tika nogādāts slimnīcā smagā stāvoklī. Kareivis, kas sēdēja pie kravas automašīnas stūres, guva sasitumus. Vīrietis, kas sēdēja kabīnē viņam līdzās, pēc medicīniskās palīdzības sniegšanas tika izrakstīts no slimnīcas.

Tamlīdzīgu gadījumu skaits ir ļoti liels.

Lēmums par daudznacionālo bataljonu dislokāciju Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā un regulāras mācības ar to dalību tika pieņemts NATO samitā Varšavā 2016.gadā. Bataljonu Latvijā komandē Kanāda, Lietuvā – Vācija, Igaunijā – Lielbritānija, Polijā – ASV. Šis lēmums ir izrādījies daudznozīmīgs, un Baltijas valstīs to apzinās aizvien labāk.

Ziņu lente
0