Dārgi, toties veselīgi: Latvijas iedzīvotāji sākuši biežāk pirkt ekoproduktus

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasПрилавок с фруктами и овощами, архивное фото
Прилавок с фруктами и овощами, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bioloģisko produktu pieprasījums Eiropas un pasaules tirgū turpina pieaugt.

RĪGA, 11. augusts – Sputnik. Lauksaimniecības organiskie produkti Latvijā kļūst arvien populārāki. To pieprasījums turpina pieaugt, vēsta BB.lv  ar atsauci uz Latvijas Bioloģisko lauksaimniecības asociācijas vadītāju Gustavu Norkārkli.

Pēc viņa sacītā, šobrīd nav nekādu raižu par to, ka bioloģisko produktu pieprasījums Eiropas un pasaules tirgū varētu nokristies. Viņš ir pārliecināts, ka bioloģisko produktu patēriņa līmenis tikai pieaugs.

Фрукты и овощи на центральном колхозном рынке в Краснодаре - Sputnik Latvija
Kukurūza, spināti un pupas: listeriozes uzliesmojumu Eiropā radījuši saldēti dārzeņi

Bioloģisko fermu skaits, kuras audzē bioprodukciju, paliek nemainīgs, turpinās šīs nozares stabila attīstība. Raža šogad ir laba, taču, pēc Norkārkļa sacītā, dažus reģionus ietekmējis sausums, kas izpaudās galvenokārt labības, augļu un ogu dārzu ražā.

Tai pat laikā bioloģiskā piena cenas Latvijā joprojām ir viszemākās, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm.

"Kopumā Latvijā vienmēr ir bijusi zemākā piena iepirkuma cena Eiropas Savienībā, kas raisa neapmierinātību. Tā ir arī kopējā piena lopkopības nozares problēma," pateica asociācijas vadītājs.

Norkārklis norādīja, ka šogad labās ražas dēļ samazinājušās arī bioloģiski audzētas labības cenas.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka Latvijas iedzīvotāji vēlētos pirkt ekoproduktus, taču ir spiesti vadīties pēc cenas, nevis pēc preces kvalitātes un dabīguma.

Фрукты и овощи - здоровое питание - Sputnik Latvija
Dārzeņi un augļi kļuvuši lētāki: PVN pazemināšana devusi pirmos rezultātus

Latvijas Cūkkopju asociācijas vadītāja uzsvēra, ka vidējā klase Latvijā nepelna tik daudz, lai neskatītos uz produktu cenu, un, tostarp, gaļas produktus pircēji izvēlas, vadoties pēc to cenas, tādēļ ekoprodukti nav pa kabatai Latvijas iedzīvotājiem.

Vērts atzīmēt, ka, saskaņā ar analītiķu prognozēm, visu preču un pakalpojumu vērtība Latvijā augs kopā ar naftas produktu cenu kāpumu. ASV izstāšanās no kodola vienošanās ar Irānu, jaunu sankciju ieviešana pret Teherānu, strauja naftas produktu eksporta samazināšanās no Venecuēlas un eiro kursa svārstības attiecībā pret dolāru tiešā veidā ietekmē degvielas cenas kāpumu pasaules tirgū, kas arī ved pie inflācijas.

Ziņu lente
0