Labāk nāve, nekā krievu ārsts: Latvijas deputāts nepiekrīt Ministru Kabineta rīcībai

© Pixabay / valelopardo Врач
Врач - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deputāts Vjačeslavs Dombrovskis uzskata par nepieņemamu situāciju ar operāciju apturēšanu Daugavpils slimnīcā sakarā ar ārstu trūkumu un piedāvā savu problēmas risinājumu – ne tikai šīs problēmas.

RĪGA, 9. augusts – Sputnik. Latvijas Saeimas opozīcijas deputāts no partijas "Saskaņa" Vjačeslavs Dombrovskis atradis praktiski visu Latvijas problēmu risinājumu – sākot ar ārstu trūkumu līdz pat zemajām pensijām. Politiķis uzskata, ka ir nepieciešams, pirmkārt, atcelt "zaļās" enerģijas ražošanas atbalsta sistēmu tās esošajā veidā, vienkāršot ārzemnieku nodarbināšanu, mīkstinot valodas prasības. Atsevišķi viņš ieteica ĀM vadītājam Edgaram Rinkēvičam mazāk strīdēties ar KF vēstniecību.

Реанимация - Sputnik Latvija
Veselības ministrija: atvaļinājumu laikā jebkurā slimnīcā var pietrūkt ārstu

Dombrovskis norādīja, ka Latvijā daudzās nozarēs ir izveidojusies krīzes situācija – ir problēmas ar skolotājiem, pensijām, zinātni, ceļiem, savukārt visasākā problēma šodien ir ārstu trūkums, kā dēļ Daugavpils slimnīca uz laiku apturējusi plānveida operāciju veikšanu, savukārt pirms tam Rīgas rajona ātrā palīdzība samazināja izbraukšanas gadījumu skaitu uz izsaukumiem. Un signāli par trauksmes stāvokli skan no visām malām, norāda Dombrovskis.

"Tiesībsargs Juris Jansons: "Valsts veselības aprūpes sistēmā ir totāla krīze". Tas pats tiesībsargs plāno pret valdību vērsties Satversmes tiesā saistībā ar vecuma pensiju minimālo apmēru. Iekšlietu ministrs Ģirģens: "Iekšlietu resors ir kritiskā stāvoklī". (…) Šogad tika sasniegts dzimstības antirekords pēdējo 100 gadu laikā. (…) Pat sabiedriskā medija žurnālisti sākuši dumpot. Prasa palielināt atalgojumu par 30%. Ja prasības netiks izpildītas, laikam atteiksies uzturēt "veiksmes stāsta" mītu," uzrakstīja Dombrovskis savā Facebook lapā.

Dombrovskis norādīja, ka visu uzskaitīto problēmu sakne ir līdzekļu trūkums valstij, un, lai palielinātu budžeta ienākumus, jāprot "pelnīt". Taču valdošo politiķu attieksme pret līdzekļu ienākumu palielināšanu valsts budžetā ir no vienaldzīgas līdz kaitīgai, uzskata politiķis.

"Piemēram, rūpnieki gadiem ilgi norāda uz OIK ka vienu no galvenajiem konkurētspēju bremzējošajiem faktoriem. Un cik daudz priekšvēlēšanu solījumu par OIK likvidāciju. Bet OIK ir turpat kur bijis. Vai nu tranzīta piemērs, kurš nodrošina katru desmito darba vietu tautsaimniecībā, un, attiecīgi, budžeta ieņēmumus. 80% no tranzīta ir saistīts ar Krieviju. Bet tas netraucē ārlietu ministram Rinkēvičam nolaisties līdz atklātai un absolūti nediplomātiskajai "laipnību" apmaiņai ar Krievijas vēstniecību," uzrakstīja Dombrovskis.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Baltijas labklājība ir atkarīga no Krievijas: Valsts dome novērtēja Rinkēviča paziņojumu

Viņš norādīja, ka Latvijas ministra vēlētāji varbūt arī ir sajūsmā no viņa konfrontējošajiem paziņojumiem attiecībā uz Maskavu, taču viņi laikam " nesaprot it kā acīmredzamu saikni starp tranzīta tiltu un ārstu esamību slimnīcās".

"Valdošie" sāka, ka tranzīts nav vajadzīgs. "Tilti" nav vajadzīgi. Finanšu pakalpojumu eksports nav vajadzīgs - tur taču tikai naudas atmazgāšana. Un viss tas nav "moderni”, ārā taču 21. gadsimts. Viņi radīs "inovācijas". Tas - vārdos. Bet darbos "valdošo" piešķirtais finansējums augstākai izglītībai un zinātnei ir ievērojami mazāks, nekā nīsto "oligarhu valdības" pirms 10(!) gadiem," uzrakstīja Dombrovskis.

Attiecībā uz veselības aprūpes nozari Dombrovskis piedāvāja vienkāršot ārzemju speciālistu nodarbināšanu, tostarp samazinot latviešu valodas zināšanu prasības.

"Mūsu kaimiņvalstīs nav mazums kvalificēto ārstu un medmāsu. Un atalgojuma līmenis sājās valstīs ir būtiski zemāks. Ja viņiem būtu tāda iespēja - ar prieku atbrauks uz Daugavpils slimnīcu, un nē tikai. Bet te ir problēma - viņi neprot valsts valodu. Un viņu tautība gluži neatbilst Satversmes preambulai. Bet jālemj, kas ir svarīgāk - cilvēku dzīvības, vai tas, ka anesteziologs ar Jums runās krieviski. Vai nu ar tulka palīdzību," nobeigumā raksta Dombrovskis.

Ziņu lente
0