Tiesībsargs: bez algas pielikuma Latvijā ārstus neizdosies noturēt

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemas rezidentu algas ir viens no ārstu trūkuma iemesliem Latvijā, uzskata tiesībsargs Juris Jansons.

RĪGA, 8. augusts – Sputnik. Risinot ārstu trūkuma problēmu, jākoncentrējas galvenokārt uz rezidentu noturēšanas Latvijā, paziņoja tiesībsargs Juris Jansons LNT raidījumā "900 sekundes".

Pēc viņa sacītā, galvenais, ko var izdarīt rezidentu noturēšanai Latvijā, ir konkurētspējīgas algas nodrošināšana.

"Ja attīstītās Eiropas Savienības dalībvalstīs minimālā alga ir 1500 eiro, bet šeit faktiski pat speciālistiem [alga] nesniedzas līdz šim līmenim, tad par ko mēs runājam?" paziņoja tiesībsargs.

Ar rezidentu piesaisti reģionos lietas neiet labi, jo cilvēku pārcelšanās ir saistīta ar lieliem papildu izdevumiem, un ar rezidenta algu tos segt ir grūti. Piemēram, Igaunijā rezidentu alga sastāda 2000 eiro.

"Ja mums rezidentiem nemaksā un viņiem par to rezidentūru kaut kā pašiem ir jāmēģina nodrošināt iztiku, tas ir absolūti neadekvāti," pateica Jansons.

Студенты на занятиях на кафедре анатомии - Sputnik Latvija
Ārsti nav ar mieru samazināt rezidentūras termiņu

Uz jautājumu, ko lai dara, ja budžeta sastādītāji vienkārši apgalvo, ka valstij neesot naudas, Jansons atbildēja, ka nepietiekams medicīnas finansējums radīs spiedienu uz speciālo budžetu, jo cilvēki, nesaņemot kvalitatīvu medicīnas aprūpi, saslimst, kas tālāk beidzas ar invaliditāti.

Saskaņā ar Valsts kontroles datiem, Latvijā pietrūkst ne mazāk kā 3500 medmāsu un ap 300 akušieru. Tikai 65% jauno ārstu paliek Latvijas darba tirgū pēc diploma saņemšanas, un tikai 52% medmāsu un 54% akušieru uzsāk strādāt Latvijā pēc apmācības beigām. Turklāt arī paaudžu maiņa nenorit efektīvi: 55% mediķu un palīgpersonāla ir vecāki par 50 gadiem.

Turklāt Latvijā jaunie ārsti nonāk darba tirgū vēlāk nekā pārējās Baltijas valstīs. Rezidentūras apmācības ilgums daudzās medicīnas specialitātēs Latvijā pārsniedz minimālo ilgumu, kurš noteikts Direktīvā par profesionālo kvalifikāciju atzīšanu.

Ziņu lente
0