Daugavpils slimnīcā apturētas plānveida operācijas

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasОперация в клинике
Операция в клинике - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ieplānotās operācijas atliktas līdz brīdim, kad tiks atrisināta kadru problēma Daugavpils reģionālajā slimnīcā.

RĪGA, 7. augusts — Sputnik. No 5. augusta līdz 1. septembrim Daugavpils reģionālajā slimnīcā (DRS) apturētas plānveida operācijas veselības aprūpes personāla trūkuma dēļ, vēsta Gorod.lv.

DRS valdes loceklis Grigorijs Semjonovs paskaidroja:

"Mums izveidojusies kritiska situācija ar anesteziologu un reanimatologu slodzes nodrošinājumu. Veselības stāvokļa dēļ pēkšņi "izkrituši" divi speciālisti, piedevām vēl atvaļinājumu periods. Rezultātā viens anesteziologs tika iesaistīts 9-10 operācijās dienā, dažkārt par apvienojot operācijas, pēc tam nodrošinot dežūras – to skaits sasniedz vidēji 10-13 mēnesī vienam speciālistam. Rezultātā ārsti strādāja uz pārslodzes robežas, un neatliekamās medicīniskās palīdzības kvalitāte bija apdraudēta. Pateicos par atsaucību kolēģiem, kuri atcēla ieplānoto atvaļinājumu!

Участники образовательной акции День теней на хирургической операции в больнице им. Паула Страдыня - Sputnik Latvija
Nespēlējieties ar sērkociņiem un benzīnu: vai valdība atradīs vēl 120 miljonus mediķiem

Taču iepriekš, ceturtdien, kad visi speciālisti bija operāciju zālē, es biju spiests izvēlēties starp sarežģītu ķeizargriezienu, plaušu mākslīgu ventilāciju pacientam smagā stāvoklī un cita pacienta intubāciju. Paldies Dievam, mums izdevās nodrošināt kvalitatīvu medicīnisko palīdzību visos trijos gadījumos, un neviens no pacientiem nav cietis. Tas bija iespējams, tikai pateicoties mūsu lielisko, pieredzējušo speciālistu pašaizliedzībai. Taču varēja būt arī citādi.

Man nav tiesību apdraudēt cilvēku dzīvības vai ļaut maniem kolēģiem fiziski un emocionāli "izdegt". Rezultātā visas ieplānotās operācijas, ko iespējams atlikt, ņemot vērā pacientu individuālās medicīniskās indikācijas, tiks atliktas līdz brīdim, kad būs atrisināta kadru problēma. Patlaban tiks veiktas tikai prioritārās operācijas – neatliekamā gadījumā, kā arī primāri diagnosticēto onkoloģisko saslimšanu gadījumos un endoprotezēšanas operācijas. No savas puses apsolu darīt visu iespējamo, lai līdz 1. septembrim piesaistītu papildu speciālistus un atrisinātu iepriekšminēto cilvēkresursu trūkuma problēmu.

Tas ir mans lēmums, un es uzņemos par to atbildību, tāpēc, lūdzu, nedraudiet un nenodariet kaitējumu mūsu ārstiem un citiem medicīniskajiem darbiniekiem, jo viņi tikai pilda savu uzdevumu."

Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš pārtrauca savu atvaļinājumu un sasauca ārkārtas sēdi par situāciju slimnīcā.

"Ar anesteziologiem slimnīcā tiešām ir krīzes situācija sakarā ar vairāku ārstu pamatotu prombūtni (ārsti arī slimo). Operācijas onkoloģijas un dzemdību nodaļas pacientiem notiks bez ierunām. Kopumā atceltas ir ap 6-8 operācijām dienā un visas tās ir bijušas ieplānotas maksas klientiem. Ārsti turpinās darboties neatliekamās palīdzības jomā un šo funkciju izpildīs. Katrs operācijas atcelšanas gadījums tiks izvērtēts papildus. Tāpat - šodien/rīt notiek pārrunas ar ārstiem no citām slimnīcām un rezidentiem. Ar katru no tiem man būs personīga saruna. Šī situācija kārtējo reizi apliecina problēmas veselības nozarē un nepieciešamību pēc jauniem ārstiem ir īpaši reģionos. Šo uzdevumu es arī plānoju atrisināt!" viņš uzrakstīja savā lapā Facebook.

Ārsts - Sputnik Latvija
"Kaut kur pieliksim, kaut kur - atņemsim": kā Latvijas iedzīvotāji maksās par medicīnu

Kadru trūkuma problēma DRS jūtama jau vairākus gadus. Pašvaldība piešķir stipendijas jaunajiem mediķiem, lai viņi pēc studijām strādātu Daugavpilī, taču kadru trūkumu tas nav atrisinājis.

Valsts kontroles dati liecina, ka Latvijā trūkst vismaz 3500 medmāsu un aptuveni 300 akušieru. Tikai 65% jauno ārstu pēc studijām paliek Latvijā, tikai 52% medmāsu un 54% akušieru sāk darbu Latvijā pēc diploma saņemšanas. Paaudžu nomaiņa nenorit efektīvi: 55% mediķu un aprūpes personāla ir vecāki par 50 gadiem.

Pie tam speciālistu daļa Rīgā un tās piepilsētās palielinās, bet reģions vērojams visu speciālistu trūkums. Situāciju reģions nav mainījuši arī Veselības ministrijas pasākumi ar mērķi piesaistīt rezidentus darbam aiz Rīgas robežām.

Ziņu lente
0