Iedzīvotāji uzskata: cienīgas vecumdienas jānodrošina valstij

© Sputnik / Arthur Lebedev / Pāriet pie mediju bankasУчастник высокогорного карнавала BoogelWoogel-2019 во время массового спуска с горы в купальниках на горнолыжном курорте "Роза Хутор" в Сочи
Участник высокогорного карнавала BoogelWoogel-2019 во время массового спуска с горы в купальниках на горнолыжном курорте Роза Хутор в Сочи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mazāk nekā trešā daļa Latvijas iedzīvotāju ir gatavi paši parūpēties par cienīgām vecumdienām.

RĪGA, 5. augusts — Sputnik. Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka cienīgas vecumdienas jānodrošina valstij, nevis viņiem pašiem. Par to liecina socioloģiskās aģentūras SKDS aptaujas rezultāti, par ko stāsta Baltic Course.

Aptaujā piedalījās 1000 iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Lielākā daļa respondentu – 68% - nepiekrita tam, ka par cienīgām vecumdienām jāparūpējas viņiem pašiem: 35% aptaujāto atbildēja, ka drīzāk nepiekrīt šādam apgalvojumam, 33% paziņoja, ka absolūti tam nepiekrīt.

Пассажир в аэропорту - Sputnik Latvija
Ekonomists: Latvija zaudējusi ceturto daļu darba tirgū aktīvo iedzīvotāju

Ar domu, ka cilvēkiem pašiem jāparūpējas par pienācīgu nodrošinājumu vecumdienās, piektita tikai 28% respondentu: 20% aptaujāto tam drīzāk piekrita, bet 8% piekrita visa pilnībā.

Šogad fiksētais rezultāts neuzrāda būtiskas atšķirības no agrāko gadu aptauju datiem. Par valsts pienākumu parūpēties par savu pilsoņu vecumdienām visbiežāk bija pārliecināti respondentu 2012.gadā, kad šo viedokli pauda 74%.

Trīs ceturtdaļas (76%) Latvijas iedzīvotāju ar prieku turpinātu strādāt arī pensijas vecumā, puse gribētu strādāt uz pussolodzi. To apliecināja aptauja, ko šī gada maijā organizēja Swedbank. Piektā daļa respondentu apzinās, ka apmaksāts darbs vecumdienās būs finansiāla nepieciešamība. Lielākā daļa jauniešu (47%) plāno strādāt, lai joprojām būtu starp cilvēkiem, savukārt 31% pirmspensijas vecuma respondentu atbildēs mijās vēlme strādāt ar šaubām par savām iespējām kaut ko paveikt.

Labklājības ministrija pārskatā  lika lielas cerības uz pensionāriem – iedzīvotāji vecumā no 64 gadiem tajā nodēvēti par svarīgu darba resursu.

Ziņu lente
0