Galvenais stomatologs: Latvijas iedzīvotājiem nevar būt sniegbalts smaids

© pexelsВ кабинете стоматолога
В кабинете стоматолога - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas galvenais stomatoloģijas speciālists paskaidroja, kādēļ Latvijas iedzīvotājiem nevar būt dabas doti žilbinoši balti zobi.

RĪGA, 3. augusts – Sputnik. Latvijas Zobārstu asociācijas prezidents Andis Paeglītis uzskata, ka vairumam Latvijas iedzīvotāju pēc dabas nevar būt žilbinoši balti zobi, vēsta Mixnews.lv.

Pēc viņa sacītā, tā nu vēsturiski noticies ģeogrāfiskās situācijas dēļ, ka zobu baltumu  ietekmē ēdiens un ūdens, kuru sastāvā ir fluors – cilvēka organismam neaizvietojams mikroelements. Kā arī Latvijas iedzīvotāji nekad pirmajā vietā nav likuši zobu aprūpi.

Ребенок у дантиста - Sputnik Latvija
"Par ko mēs maksājam nodokļus?": Liepājā bērni divus gadus stāv rindā pie zobārsta

Paeglītis uzskata, ka Holivudas smaidi ir skaidrojami ne vien ar finanšu iespējām, bet arī ar to, ka amerikāni velta vairāk laika zobu aprūpei, nekā Latvijas iedzīvotāji.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra veikto pētījumu, aptuveni puse Latvijas iedzīvotāju pērnā gada laikā ne reizi nav apmeklējuši stomatologu. Maziem bērniem jau 6 gadu vecumā sāk bojāties zobi.

Vērts norādīts, ka situācija ar bērnu stomatologiem Latvijā ir kritiska. Saskaņā ar Eurostat veikto pētījumu, pie stomatologa nevar nokļūt 7,3% bērnu, tas ir gandrīz katrs desmitais bērns.

Pētījuma autori norāda, ka bērni var nesaņemt medicīnisko aprūpi dažādu iemeslu dēļ. Piemēram, vecāki nevar atļauties dārgu ārstēšanos, rinda pie ārsta ir pārāk gara, nepieciešamais speciālists atrodas pārāk tālu vai pie viņa ir grūti nokļūt transporta trūkuma dēļ, vecākiem nav laika darba vai nepieciešamības aprūpēt citus ģimenes locekļus dēļ.

Nevēlas strādāt ar bērniem

Lietu bēdīgā stāvokļa iemesls Latvijā ir bērnu stomatologu trūkums. Vissarežģītākā situācija bērnu stomatoloģijā izveidojusies Kurzemē un Latgalē.

Ar bērniem nevēlas strādāt nedz privātās stomatoloģijas prakses, nedz paši stomatologi. Pirmkārt, bērni nelabprāt ārstē zobus, un kamēr stomatologs pierunā bērnu atvērt muti, viņš zaudē laiku, pa kuru varētu pieņemt citu pacientu. Otrkārt, valsts apmaksā bērnu zobārstniecību tikai 80% apmērā.

Медсестра накладывает гипс пациенту - Sputnik Latvija
Latvijā turpina samazināties ārstu un medmāsu skaits

Situācija ir tāda, ka bērnu stomatologu trūkuma dēļ vizīti pie speciālista nākas gaidīt vairākus mēnešus. Beigās vecāki ir spiesti vērsties pie maksas speciālistiem.

Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas fonds veica vecāku aptauju, kurā noskaidrojās, ka vairāk nekā puse aptaujāto (58,3%) uzskata, ka medicīnas pakalpojumus bērniem valsts apmaksā tikai daļēji. Gandrīz trešdaļa (29,8%) ir pārliecināti, ka šos pakalpojumus valsts neapmaksā. Un tikai 11,8% aptaujāto uzskata, ka Latvijā bērnu medicīna ir bezmaksas.

Galvenais maksas pakalpojumu izmantošanas iemesls (86,2%) ir tas, ka vecāki vienkārši nevarēja gaidīt, kad pienāks viņu kārta bezmaksas mediķu palīdzības saņemšanai.

Ziņu lente
0