Izdevēji sūdzas: Latvijas Ministru kabinets iznīcina vietējo informatīvo telpu

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийская пресса
Латвийская пресса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas lauki var palikt bez avīzēm, savukārt daudzus izdevumus nāksies pārtraukt izdot.

RĪGA, 1. augusts – Sputnik. Latvijas preses izdevēji kritizē valdības lēmumu pagaidām nepiešķirt papildu 3,8 miljonus eiro Latvijas Pastam, kuri ir nepieciešami, lai kompensētu avīžu un žurnālu piegādes zaudējumus nākamgad, vēsta TV3.

Šo jautājumu valdība izskatīja pēdējā pirms atvaļinājuma sēdē, 16. jūlijā. Beigās galīgo lēmumu atlika līdz 2020. gada budžeta sagatavošanas brīdim.

"Valdība grib iznīcināt vietējo informatīvo telpu!" tā izdevēji raksturo Ministru Kabineta lēmumu.

Viņi atgādina, ka preses piegādes līgumi ar Latvijas Pastu parasti tiek noslēgti jau augusta otrajā pusē. Bez subsīdijām produkcijas piegāde kļūs daudzkārt dārgāka, sevišķi reģionos, un tas nozīmē, ka cenas reģionos pieaugs, mazāk cilvēku noformēs abonēšanu, savukārt nozare zaudēs ienākumus, kurus jau tā teju pietiek, lai savilktu galus kopā. Daudzu avīžu un žurnālu izdošanu nāksies izbeigt.

Iepriekšējos gados šādas problēmas nav bijis, taču esošā pasta zaudējumu kompensēšanas kārtība būs spēkā tikai līdz šī gada beigām.

Latvijas Pasta vadītājs Mārcis Vilcāns neņemas prognozēt, cik stipra būs augstāku piegādes cenu ietekme uz preses piedāvājumu, taču norāda, ka līgumos ar izdevējiem var iekļaut punktu par cenas pārrēķinu, ja valsts tomēr nodrošinās papildu kompensāciju.

"Skaidrībai būtu labi būt šobrīd, nevis – kaut kad vēlāk. Pretējā gadījumā cietējs var būt lasītājs, un to mēs noteikti negribam.

Mēs esam pieredzējuši situācijas, kad izdevējs pārtrauc izdot kādu laikrakstu vai žurnālu, un lasītājs vēršas arī pie mums, jo viņi ir abonējuši pastā un domā, ka tā ir mūsu atbildība," turpina Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs.

Premjerministrs Māris Kučinskis - Sputnik Latvija
Telekanāla krievu valodā vietā Latvijā attīstīs interneta medijus

Finanšu ministrijā paskaidroja, ka papildu 3,8 miljonu eiro piešķiršanas jautājumu skatīs kopā ar visu budžetu, tā, kā to paredz Fiskālās disciplīnas likums. Dotāciju varētu piešķirt uzreiz, tikai ja Satiksmes ministrija norādītu, kur lai ņem šo naudu.

Latvijas Pasts regulāri saņem subsīdijas. Nākamgad šai iestādei plānots piešķirt deviņus miljonus eiro, turklāt pasta rīcībā parasti paliek peļņa, savukārt PVN likme preses izdevumiem samazināta līdz 12%.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija), kurš nepiedalījās 16. jūlija valdības sēdē, ir pārsteigts, ka Finanšu ministrija neļāva apstiprināt dotāciju. Pēc viņa sacītā, līdz šim iebildumu nav bijis, tādēļ jautājumu plānots apspriest koalīcijas tikšanās laikā 12. augustā. Vienlaikus ministrija meklē drukātās preses ilgtermiņa atbalsta pasākumus.

Ziņu lente
0