Aizvērt bankas un sabojāt dzīvi nacionālistiem: ko Latvijai sola topošais ASV vēstnieks

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание посольства США в Латвии
Здание посольства США в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par jauno ASV vēstnieku Latvijā plānots norīkot Džonu Lesliju Kārvailu, viņš jau ir uzstājies Senāta komitejā, rudenī viņu varētu apstiprināt amatā.

RĪGA, 1. augusts – Sputnik. ASV vēstnieka Latvijā amata kandidāts Leslijs Kārvails, uzstājoties 30. jūlijā Senāta Starptautisko attiecību komitejā, paziņoja, ka iecelšanas amatā gadījumā koncentrēsies uz Amerikas interešu virzīšanu republikā, izrādīs spiedienu uz valdību korupcijas apkarošanas un naudas atmazgāšanas jautājumos, kā arī atbalstīs pūliņus atgriezt ebrejiem viņu īpašumu, kuru atņēma Holokausta laikā.

ASV prezidents Donalds Tramps nominēja Lesliju Kārvailu jau maijā. Patlaban viņš ir Valsts departamenta Kadru attīstības un norīkošanas pārvaldes direktora vietnieks, Kārvails 30. jūlijā uzstājās sakarā ar nominēšanu Senāta Starptautisko attiecību komitejā. Viņš pateicās ASV prezidentam Donaldam Trampam un valsts sekretāram Maikam Pompeo par uzticēšanos un apsolīja norīkošanas par vēstnieku gadījumā darīt visu iespējamo, lai virzītu Amerikas intereses Latvijā un visā Eiropā.

Голубь на Мемориале Большой хоральной синагоги - Sputnik Latvija
DW: kā Latvija apvieno leģionāru maršus un Holokausta upuru piemiņas dienu

Amerikas diplomāts norādīja, ka ASV un Latvija ir tuvi draugi gandrīz simts gadu garumā, Rīga Vašingtonai ir viens no uzticamākajiem sabiedrotajiem. Turklāt Latvija ietilpst valstu grupā, kuras izpilda NATO kritērijus un piešķir aizsardzībai 2% no IKP.

"Es grasos stiprināt Amerikas un Latvijas attiecības, sargājot un virzot ASV intereses Latvijā un Eiropā. Es virzīšu mūsu jau tā ciešo kooperāciju drošības jautājumos. Es strādāšu pie tā, lai palielinātu mūsu savstarpējo tirdzniecību un investīcijas. Es paplašināšu mūsu ciešo sadarbību demokrātijas, tiesiskuma un attīstības veicināšanās Austrumu partnerības valstīs un Centrālajā Āzijā," pateica Kārvails.

Taču diplomāts norādīja, ka attiecību nostiprināšana paredz arī sarežģīto jautājumu risināšanu. Tostarp vēstnieka kandidāts apsolīja apstiprināšanas gadījumā izdarīt spiedienu uz Latvijas valdību, lai tiktu izstrādātas, pieņemtas un īstenotas reformas, kas skar korupcijas un naudas atmazgāšanas apkarošanu, kas joprojām pastāv Baltijas valstī. Tāpat Kārvails apsolīja atbalstīt pūliņus atgriezt ebrejiem viņu īpašumu, ko atņēma Holokausta laikā.

Atgādināsim, ka pēc Amerikas Finanšu ministrijas struktūras pretenziju izvirzīšanas pret Latvijas ABLV banku finanšu un kredītiestādei nācās uzsākt pašlikvidācijas procedūru, savukārt tai sekoja visas valsts banku sistēmas reforma. Tagad tās atsakās no nerezidentu, ofšoru kompāniju apkalpošanas ar necaurspīdīgu labuma guvēju struktūru, ieviesti arī citi ierobežojumi.

Latvijā ebreju īpašumu restitūcijas jautājums virzās ļoti lēni. Pret Holokausta laikos atņemto nekustamo īpašumu atgriešanu ebreju organizācijām uzstājas Nacionālā apvienība. Kārtējais Saeimas mēģinājums pieņemt likumu par kompensāciju izmaksu jūnijā atkal izgāzās.

Мемориал холокоста в Румбуле - Sputnik Latvija
Ēkas vai kompensācija: ebreju īpašuma atgriešanas jautājums atkal dienas kārtībā

Leslijs Kārvails ir karjeras diplomāts. Viņš ir strādājis dažādos amatos diplomātiskajā dienestā ASV vēstniecībās Brunejā, Nepālā, Itālijā, Irākā un Kanādā. Ieguvis bakalaura grādu Vusteras koledžā, Ohaio štatā un maģistra grādu Džona Hopkinsa Universitātes Inovatīvo starptautisko pētījumu skolā Vašingtonā. Prot itāļu un spāņu valodu.

Iepriekš bijušais Latvijas vēstnieks ASV, esošais Saeimas deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš pozitīvi novērtēja Kārvaila kandidatūru. Viņš norādīja, ka karjeras diplomāti vienmēr ir ļoti labi sagatavoti profesionāļi, Latvijā viņi parasti apgūst arī latviešu valodu.

"Mums ar amerikāņu diplomātiem vienmēr ir bijušas labas attiecības, un no jaunā vēstnieka es sagaidu to pašu," pateica Kalniņš.

Norīkošanas gadījumā Kārvails nomainīs Rīgā Nensiju Baikofu-Petitu, kura kļuva par ASV vēstnieci Latvijā 2015. gada rudens sākumā. Deviņpadsmitajā jūlijā bija viņas pēdējā darba diena vēstniecībā.

Ziņu lente
0