Medūza: Latvijas piekrasti okupē jūras iemītnieki

© Wikipedia / Alexander VaseninAurelia aurita или Ушастая медуза
Aurelia aurita или Ушастая медуза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No alerģijas sirgstošajiem Latvijas iedzīvotājiem un tūristiem jābūt uzmanīgiem Liepājas pludmalēs: pārējie var nebaidīties no medūzām

RĪGA, 1. augusts – Sputnik. Instagram lietotāji sākuši aktīvi publicēt fotogrāfijas no Liepājas pludmalēm. Un par galveno apskates objektu kļuvuši nevis viļņi, saulriets vai pašfoto, bet gan krastā izskalotu medūzu attēli un fotogrāfijas ar tām.

Cilvēki nebaidās ņemt šos dzīvniekus rokās, neskatoties pat uz to, ka medūza nebūt nav nekaitīga un var iedzelt.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от edmundas.net (@edmundasnet)

Tiesa, kā skaidro vides lietu eksperts Mārtiņš Kalniņš, medūzas Baltijas jūrā nav indīgas un neapdraud cilvēka veselību, vēsta Mixnews.lv.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Digna Bankovska (@dignatelli)

Jābaidās no riska tikt sadzeltiem tikai tiem, kam ir alerģija. Pārējiem nekas nedraud. Turklāt Kalniņš uzsvēra, ka savā praksē ne reizi nav saskaries ar gadījumiem, kad medūzas dēļ nācās vērsties pie mediķiem.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

#liepaja #liepajabeach

Публикация от Inga (@ingadapsa)

2016. gadā tika ziņots par rozā medūzu parādīšanos Rīgas jūras līcī. Toreiz Vecāķu pludmales apmeklētāji kļuva par neparastas parādības lieciniekiem: piekraste tika apbērta ar lielu daudzumu medūzu rozā nokrāsā.

Speciālisti skaidroja, ka vasaras otrajā pusē un agrā rudenī, sevišķi augusta beigās-septembra sākumā Rīgas jūras līča piekrastē var sastapt Aurelia aurita, jeb ausaino aurēliju – bezmugurkaulinieku jūras dzīvnieku suga, kas sastopama Baltijas jūrā.

Сине-зеленые водоросли - Sputnik Latvija
Baltijas jūra kļūst siltāka un zilaļģes aktīvi vairojas

Ausainās aurēlijas dzīvo vien vienu gadu, un vairojas vienu reizi mūžā, pēc kā tās mirst. Tieši pusdzīvas vai mirušas medūzas izskalo krastā.

Tāpat Latvijā ir sastopama arī cita medūzu suga – ziemeļu cianeja – tikai ļoti un ļoti reti. Taču dažkārt šādu medūzu izdodas pamanīt Papes rajonā.

Speciālisti uzsvēra, ka Baltijas medūza nespēj pārkost cilvēka ādu. Paņemot medūzu rokās, parasti cilvēks nesajūt kodienu. Taču cilvēkiem ar jutīgu ādu – piemēram, bērniem, ir jāuzmanās. No to dzēliena āda var kļūt sarkana un sākt niezēt.

Ziņu lente
0