Austiņas un depresija: cilvēki iet bojā zem vilcienu riteņiem

© Sputnik / Sergey MelkonovПутевой обходчик на железной дороге
Путевой обходчик на железной дороге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasažieru vilciena bremzēšanas ceļš ir no 500 metriem, kravas vilcienam – līdz pat kilometram.

RĪGA, 31. jūlijs – Sputnik. Kopš gada sākuma zem vilciena riteņiem pakļuvuši jau vairāk nekā 10 cilvēki, pastāstīja Latvijas Dzelceļa viceprezidents tehniskajos jautājumos Ēriks Šmuksts sarunā ar Latvijas Radio 4.

Pirmdienas vakarā, 29. jūlijā, vilciens Jelgava – Rīga notrieca 19 gadus vecu jaunieti, kura gāja pa dzelzceļa sliedēm. Viņa mira notikuma vietā. Jauniete gāja pa sliedēm tajā pašā virzienā, kurā brauca vilciens un iespējams austiņās klausījās skaļu mūziku.

Молодой человек на лестнице - Sputnik Latvija
Latvija – starp līderiem pašnāvību skaita ziņā: kā pazīt uz pašnāvību noskaņotu pusaudzi

"Diemžēl šos gadījumus ir grūti paredzēt – un mašīnistam ir grūti kaut ko izdarīt, jo cilvēki paša vilciena priekšā metas zem riteņiem. Mēs iegūstam upurus, mēs iegūstam milzīgu stresu mašīnistam. Protams, tas ir ļoti smagi.

Pēdējā laikā ir ļoti daudz jauniešu, kuri staigā austiņās. Un pastāv tāda problēma: cilvēks iet blakus sliežu ceļam, mašīnists viņu pamana, 200-300 metru attālumā viņš sāk signalizēt, signāls nepalīdz, jo ausis ir aiztaisītas ar austiņām, cilvēks neko nedzird.

Daudziem kabatā atrod zīmītes "Es izdarīšu pašnāvību", daudzos gadījumos pēc tam, kad uzsāk izmeklēšanu, noskaidrojas, ka tā bijusi pašnāvība. Rudens depresija cilvēkiem iestājas – esam pamanījuši, ka oktobrī-novembrī ir daudz gadījumu.

Kravu vilciens brauc ar ātrumu 90 km/h, tas ir tam atļautais ātrums, savukārt tā bremzēšanas ceļš ir 1 km, pat 1,1 km. Pasažieru vilcienam, ja tas brauc ar ātrumu 90 km/h, bremzēšanas ceļš ir 500-600 metri. Taču atkal ir jāņem vērā, ka jābremzē strauji, un ir skaidrs, ka visi pasažieri aizlidos uz priekšu. Tādēļ tas praktiski nav iespējams - ļoti smaga masa, kravu vilcienam līdz 6 tūkstošiem tonnu. Tos nevar nekādā veidā apturēt ātri," uzsvēra Šmuksts.

Šī gada jūnijā Latvijas Dzelzceļš palaida sociālajos tīklos reklāmas kampaņu ar Latvijas slavenību piedalīšanos, kuri uzdziedāja dziesmu par drošības noteikumiem uz dzelzceļa pārbrauktuves.

Taču problēma bieži vien slēpjas ne vien pasažieru uzvedībā, bet arī tajā, ka pašvaldībām bieži pietrūkst naudas drošu un ērtu pāreju pār dzelzceļu būvniecībai.

Ziņu lente
0