Saeimas deputātu algu aprēķina metode ir mainījusies

© Photo Ieva Ābele, SaeimaЮта Стрике и Янис Борданс (справа налево) на первом заседании 13-го Сейма
Юта Стрике и Янис Борданс (справа налево) на первом заседании 13-го Сейма - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Plānots, ka nākamgad Saeimas deputātu ikmēneša darba alga pieaugs no 2 963 līdz 3 125 eiro pirms nodokļu nomaksas, tas ir, par 5,5%.

RĪGA, 27. jūlijs — Sputnik. Nākamgad vairāk nekā par 5% pieaugs Saeimas deputātu algas. 2020.gada budžetā šiem mērķiem paredzēti 268 tūkstoši eiro, vēsta BNN.

Plānots, ka deputāti saņems 3125 eiro pirms nodokļu nomaksas tagadējo 2963 eiro vietā.

Первое заседание Сейма 13-го созыва - Sputnik Latvija
Algas Latvijā pieaug. Deputātiem

Nākamgad deputātu algas aprēķinam tiks izmantota jauna formula. Šī iemesla dēļ deputātu algu pieaugums būs mazāks nekā tad, ja tiktu izmantota agrākā metode, kuras rezultātā algas varētu sasniegt 3 213 eiro.

Pieaugs arī Saeimas spīkera, prezidija locekļu, frakciju un komisiju vadītāju algas. Saeimas priekšsēdētāja ikmēneša algai paredzēta piemaksa 1689 eiro apmērā, spīkera vietniekiem un Saeimas sekretāram – pa 1445 eiro, Saeimas sekretāra vietniekam, komisiju un frakciju vadītājiem pienākas piemaksa 1357 eiro apmērā.

Likums paredz arī deputātu tiesības saņemt transporta izdevumu un mājokļa nomas kompensācijas. Šī gada jūnijā maksimālā kompensāciju summa sasniegusi 898 eiro, maksimālā izmaksātā summa – 870 eiro. To saņēmis "Saskaņas" deputāts Vladimirs Nikonovs.

Iepriekš vēstīts, ka nākamajā gadā Saeimas izdevumiem plānots no valsts budžeta pieprasīt aptuveni par 2,6 miljoniem eiro vairāk nekā šogad. Lielāko daļu papildu līdzekļu plānots atvēlēt balsošanas sistēmas nomaiņai, kā arī ar drošību un celtniecību saistītiem jautājumiem.

Портфель с бюджетом Латвии на 2019 год - Sputnik Latvija
Satricinājums viņus nebiedē: Latvijas amatpersonu ienākumi turpinās pieaugt

Iepriekš Sputnik Latvija vēstīja, ka gada laikā Saeimas deputātu ienākumi pieauguši par 5%, bet divu gadu laikā – par 11%. Šī gada jūnijā tautas kalpiem izmaksāta summa 227 036 eiro apmērā, bet 2017.gada jūnijā - 203 693 eiro.

Vidēji deputāti pelna vairāk nekā 2200 eiro. Lielākā alga ir Saeimas spīkera vietniecei Inesei Lībiņai-Egnerei ("Jaunā Vienotība") kura mēnesī pirms Saeimas vasaras brīvdienām saņēma 3442 eiro.

Vismazāko summu jūnijā – 630 eiro – saņēma ZZS frakcijas deputāts Gundars Daudze, kurš bieži izlaidis Saeimas sēdes.

Ziņu lente
0