Vecāki, kuri vēlas mācīt bērnus krievu valodā, nonākuši Latvijas specdienestu redzeslokā

© Unsplash / Kevin GrieveДевушка с ноутбуком
Девушка с ноутбуком - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Specdienesti uzskata, ka vecāki, kuri vēlas aizsūtīt bērnus tālmācībai Krievijas skolās, ir vairāk pakļauti Latvijai naidīgu vēstījumu ietekmei.

RĪGA, 26. jūlijs – Sputnik. Latvijas Valsts drošības dienests sācis interesēties par grupu sociālajos tīklos, kur krievvalodīgo bērnu vecāki apspriež iespēju iegūt tālmācības izglītību Krievijas skolās, vēsta TV3.

Pēc VDD domām, šādi aktīvisti ir jāizskata "kā riska kategorija, kas salīdzinoši vieglāk pakļaujama Latvijai naidīgu vai valsti diskreditējošu vēstījumu iedarbībai".

Композитор Раймонд Паулс - Sputnik Latvija
Pauls: Krieviju nomelno, jo baidās tās spēka

Taču pagaidām VDD nesaskata nepieciešamību veikt pasākumus šīs grupas bloķēšanai vai dzēšanai – līdz brīdim, kamēr platforma tiek izmantota domubiedru ideju apmaiņai un grupas dalībnieki nav iesaistīti prettiesiskās darbībās.

"Šāda veida grupas atrodas dienesta redzeslokā, tomēr sīkāk VDD darbības publiski komentēt nevaram, jo tā ir aizsargājama informācija," norādīja VDD.

Pēc tam, kad Latvijā tika atbalstīta izglītības reforma, kura paredz pilnu mazākumtautību skolu pāreju uz mācībām valsts valodā, kā arī ņemot vērā faktu, ka Latvijā šodien vērojams pedagogu deficīts, kuri spētu kvalitatīvi pasniegt priekšmetu arī latviešu valodā, daži krievvalodīgo bērnu vecāki aizdomājušies par tālmācību iespēju.

Facebook tika izveidota grupa, kurā vecāki apspriež šādas sistēmas plusus un mīnusus, tiesiskuma aspektus, kas saistīti ar Krievijas atestāta iegūšanu un turpmāko bērnu iestāšanos Latvijas vai citu valstu augstskolās, kā arī iespējamo Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas reakciju masveida pārejas gadījumā uz tālmācību.

Встреча главы МИД РФ Сергея Лаврова с комиссаром ОБСЕ Ламберто Заньером - Sputnik Latvija
Maskava ir gatava paskaidrot, kādēļ Latvijā nedrīkst slēgt krievu skolas

Galvenie jautājumi, kas saistīti ar tālmācību Krievijas skolā tiesisko statusu skolēnam, kurš teritoriāli atrodas Latvijā un ir Latvijas pilsonis vai nepilsonis: vai obligāti ir jāsaņem pamatizglītība tieši Latvijas teritorijā, kā oficiāli jānotiek bērna pārvešanas procedūrai no Latvijas skolas uz Krievijas skolu tālmācībai un vai neradīsies sociālo dienestu jautājumi vecākiem, kuru bērni neapmeklē Latvijas skolu.

Lai palīdzētu vecākiem Latvijā izskaidrot situāciju, Latvijas Krievu savienības locekļi Tatjana Ždanoka un Miroslavs Mitrofanovs vērsās KF Izglītības ministrijā. Atbildē politiķiem Krievijas ministrija norādīja, ka Latvijā dzīvojošie bērni drīkst mācīties tikai par maksu privātās nekomerciālās KF izglītības iestādēs.

Vienotais valsts eksāmens šādiem skolēniem nav obligāti jākārto KF, jo šādu iespēju sniedz KF vēstniecība Rīgā. Personas, kuras iziet apmācību KF izglītības iestādē un sekmīgi nokārto Vienoto valsts eksāmenu, saņem dokumentu par vidējās izglītības iegūšanu.

Пикет Социалистической партии Латвии у здания Конституционного суда с требованием о признании неконституционными и подлежащими отмене поправки к закону об образовании - Sputnik Latvija
Satversmes tiesa ierosinājusi lietu par augstākās izglītības aizliegumu krievu valodā

Taču līguma starp Krieviju un Latviju par savstarpēju izglītības dokumentu atzīšanu nav. Tomēr ir jāņem vērā, ka abas valstis ir parakstījušas un ratificējušas 1961. gada 5. oktobra Hāgas konvenciju, kura atceļ ārvalstu oficiālo dokumentu legalizācijas prasību. Saskaņā ar šo dokumentu, par pieticīgu samaksu "Rosobrnadzor" pievieno klāt KF iegūtās izglītības dokumentam laminētu dokumentu ar nosaukumu Apostille. Pēc šīs procedūras vairumā valstu Krievijas izglītības dokuments tiks atzīts. Sarežģītāks ceļš būs ejams šī dokumenta atzīšanai valstīs, kuras nav pievienojušās Hāgas konvencijai. Lielo valstu vidū tās ir Kanāda un Ķīna.

Jāņem vērā, ka visas Eiropas valstis, izņemot Sanmarīno un Monako, ir Boloņas procesa dalībnieces, kura ietvaros ir paredzēta savstarpēja izglītības dokumentu atzīšana, tostarp vidējās izglītības dokumentu atzīšana, iestājoties augstskolās.

Ziņu lente
0