Ultravioletais starojums Latvijā sasniegs gada augstāko līmeni

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielā karstuma viļņa Eiropā dēļ šī nedēļa Latvijā kļūs par bīstamāko ultravioletās radiācijas līmeņa ziņā.

RĪGA, 25. jūlijs – Sputnik. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem, ultravioletā starojuma indekss, kurš tiek mērīts Rucavā, šonedēļ pakāpsies līdz 6,8, vēsta Lsm.lv.

2019. gada jūnija sākumā starojuma līmenis vien sasniedza sesto līmeni. Šonedēļ augstās gaisa temperatūras dēļ, kura Rīgā sasniegs maksimumu svētdien, starojuma indekss ievērojami pārsniegs sesto līmeni.

Svētdien sinoptiķi sola līdz +31 grādam. Šī diena kļūs par karstāko kopš jūlija sākuma. Starojuma līmeņa kāpumu ietekmēs arī virs Latvijas esošā ozona slāņa samazināšanās.

Karstuma fonā ultravioletās radiācijas līmenis var pacelties vēl augstāk par prognozēto rādītāju, taču maksimumu nesasniegs. Augstākais ultravioletā starojuma līmenis pēdējo gadu laikā tika reģistrēts 2016. gada 22. jūnijā un sastādīja 8,4 punktus.

Пляж в Юрмале - Sputnik Latvija
Esiet uzmanīgi saulē: Latvijā paaugstinās ultravioletā starojuma intensitāte

Pērn maksimums sastādīja 8 punktus, kuri tika reģistrēti 2018. gada 15. un 29. jūnijā.

Ārsti iesaka karstumā, kā arī paaugstināta ultravioletā starojuma dienās iespēju robežās atrasties mājās, izvairīties no saules stariem augstākās aktivitātes stundās – no plkst. 12:00 līdz 15:00. Bez aizsargkrēma sauļoties var tikai no rīta un vakarpusē. Gaisa temperatūra neietekmē ultravioletā starojuma līmeni, tādēļ pat vēsā laikā speciālisti aicina būt uzmanīgiem.

Lai izvairītos no apdegumiem, kuri ir galvenais riska faktors ļaundabīgo ādas veidojumu attīstībai, sezonas sākumā saulē drīkst atrasties vien pavisam neilgu laiku, un tad jau var sākt palielināt sauļošanās ilgumu. No saules stariem visvairāk jāuzmanās cilvēkiem ar gaišu ādas krāsu, gaišiem vai rudiem matiem, kuriem uz ādas ir daudz vasarraibumu, kā arī sirmgalvjiem un bērniem.

Jāatzīmē, ka dienvidu valstīs starojuma līmenis ir daudz augstāks. Piemēram, ekvatora tuvumā tas nereti pārsniedz 15 punktu atzīmi, savukārt Andu kalnos – pat 25 punktus.

Ziņu lente
0