Burovs apsolījis neieviest latviešu valodu krievu bērnudārzos Rīgā

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasВоспитанники детского сада "Солнышко"
Воспитанники детского сада Солнышко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālā apvienība izvirza noteikumu iespējamai sadarbībai ar apvienību "Gods kalpot Rīgai" – pilnīgu pirmskolas izglītības pāreju pie nodarbībām valsts valodā.

RĪGA, 19. jūlijs — Sputnik. Rīgas domes vadītāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs apliecināja, ka bērnudārzos galvaspilsētā netiks no nākamā gada ieviestas nodarbības valsts valodā, kā to ierosina Nacionālā apvienība. Savu viedokli politiķis pauda Latvijas radio ēterā.

Jūnija vidū Nacionālās apvienības frakcija Rīgas domē ierosināja izskatīt jautājumu par bērnudārzu pāreju uz latviešu valodu no 2020./21.mācību gada. Lai nodrošinātu grozījumu ieviešano normatīvajos aktos jau no nākamā mācību gada, frakcija aicināja Izglītības, kultūras un sporta departamentu sagatvot grozījumus līdz 30.augustam.

Председатель правления Русского общества в Латвии Татьяна Фаворская - Sputnik Latvija
Favorska: latviešu bērniem piešķīra privilēģijas izglītībā

Oļegs Burovs, komentējot iniciatīvu, aicināja bērnu vecākus nereaģēt – pēc viņa domām tā ir tikai politiskā retorika.

"Tās ir tikai runas, jo oficiālajās pārrunās ar Nacionālo apvienību šī frāze neizskanēja. Protams, ar latviešu bērnudārziem ir jāstrādā, taču mums patlaban nav darbinieku, tāpēc jautājumu rada personāls. Tātad tas ir process, kas jāpaplašina par ilgiem gadiem" pavēstīja Burovs.

Iepriekš NA frakcijas līderis Dainis Locis pavēstīja: apvienība teorētiski piekrīt veidot koalīciju ar partiju "Gods kalpot Rīgai" un atbalstīt Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Oļega Burova kandidatūru mēra postenim, ja tiks izpildīta virkne noteikumu, kuru vidū ir visu pirmskolas izglītības iestāžu pāreja pie nodarbībām latviešu valodā.

Latvijā valsts valodas statuss piešķirts tikai latviešu valodai. Krievu valoda saņēmusi svešvalodas statusu, lai arī tā ir dzimtā gandrīz 40% valsts iedzīvotāju.

Ламберто Заньер — итальянский дипломат, бывший генеральный секретарь ОБСЕ - Sputnik Latvija
EDSO komisārs novērtējis izglītības sistēmas reformu Latvijā

Pērn Latvijas Saeima apstiprināja Izglītības likuma grozījumus, kuri paredz visu skolu pāreju uz mācībām latviešu valodā līdz 2021./2022. mācību gadam. Skolu pāreja pie mācībām latviešu valodā noritēs pakāpeniski. 2019./20. m.g. 80% mācību valsts valodā pamatskolā būs jānodrošina tikai 7. klasēs, 2020.21.m.g. — 7. un 8. klasēs, bet 2021./22.m.g. valsts valodā pilnībā mācīsies visā pamatskolas noslēdzošajā posmā. Vidusskolā 2020./21.m.g. pilnībā valsts valodā mācīsies 10. un 11. klašu skolēni, bet gadu vēlāk — visu klašu skolēni.

Tāpat Latvijas prezidents Raimonds Vējonis apstiprināja grozījumus, kuri aizliedz pasniegt krievu valodā valsts privātajās augstskolās un koledžās.

Maskava apsolīja darīt visu iespējamo, lai Latvijā tiktu ievērotas krievvalodīgo tiesības Latvijā iegūt izglītību krievu valodā. Krievijas ĀM regulāri pievērš ANO, ES, EDSO, Eiropas Padomes tiesībsargājošo struktūru uzmanību Latvijas varasiestāžu diskriminējošajai politikai valodas jomā. Krievijas Valsts Dome saistībā ar skolu reformu pieņēmusi iesniegumu par ekonomiska rakstura pasākumiem attiecībā pret Latviju.

Ziņu lente
0