"Izmantoja manu personas kodu": rīdziniece kļuvusi par ātro kredītu upuri

© pexelsЕвро
Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīdziniece Linda saņēmusi īsziņu no ātro kredītu firmas un pārsteigta konstatējusi, ka viņai ir milzīgs parāds, lai arī nekādus aizņēmumus viņa nav noformējusi.

RĪGA, 11. jūlijs — Sputnik. Rīdziniece Linda kļuvusi par krāpšanās upuri ar ātrajiem kredītiem. Līdz šim viņai ne prātā nav nācis, ka nezināma persona, izmantojot tikai viņas personas kodu, var saņemt tūkstošiem eiro "ātros aizdevumus" vairākās firmās.

Par situāciju, kādā nokļuvusi Linda, pastāstīja raidījums Bez Tabu.

Подсчет денег - Sputnik Latvija
Vajag naudu – pārmaksā: kā ātro kredītu ierobežošana kaitēs patērētājiem

Linda bija pārsteigta, saņemot īsziņu no firmas, kas izsniedz ātros aizdevumus. Tā vēstīja, ka sieviete nepilda savas saistības un nav atmaksājusi parādu. Linda sazinājās ar uzņēmumu un noskaidroja, ka kāda sieviete, norādot Lindas personas kodu, noformējusi aizdevumu. Linda sazinājusies ar citām kompānijām, kas izsniedz ātros kredītus, un noskaidrojusi, ka viņai jau ir vairākus tūkstošus eiro liels parāds.

Sieviete nekad nav zaudējusi savus personu apliecinošos dokumentus, tāpēc nespēja saprast, kā tas noticis? Kredītu nezināmā persona noformējusi aprīļa beigās desmit minūšu laikā.

Uzņēmumā, kas nodarbojas ar ātro kredītu piešķiršanu, pastāstīja, ka darbiniekiem nav noteikti jāpieprasa klienta pase vai ID karte – Ministru Kabineta noteikumi to neparedzot. Kompānijas ļauj klientiem aizpildīt pieteikumu internetā, norādot tikai personas kodu un no sava konta pārskaitīt uzņēmumam vienu eiro centu, lai varētu identificēt klientu pēc bankas konta – tā reģistrācijas procesā bankas pārbauda klienta identitāti. No šā maksājuma kreditors iegūst nepieciešamos klienta personas datus.

Банковская карта - Sputnik Latvija
Petīciju par "ātro kredītu" reklāmas aizliegumu iesniegs Saeimā

Viens cents tika pārskaitīts no konta SEB bankā. Tur paskaidroja, ka, reģistrējot jaunu kontu, vienmēr tiek pārbaudīti personu apliecinoši dokumenti, taču, veicot maksājumu, sistēmā varot norādīt citu personas kodu. Šo iespēju krāpniece izmantojusi. Bankas pārstāvji uzskata, ka, izsniedzot ātros aizdevumus, vajadzētu kārtīgāk pārbaudīt identitāti.

Tagad jautājumu risinās Finanšu un kapitāla tirgus komisija, kas pieprasījusi no bankas ziņas un lems, vai SEB bankai nevajadzētu uzņemties atbildību par notikušo.

Lindai vērsusies policijā ar iesniegumu, lai uzsāk kriminālprocesu. Sieviete cer, ka viņas bankas konts netiks bloķēts.

Ziņu lente
0