Kārtējā kļūme: Levita inaugurācijas balli aicināts apmeklēt izdomāts rakstnieks

© Sputnik / Sergey MelkonovФестиваль Staro Riga 2018
Фестиваль Staro Riga 2018 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidenta inaugurācijas balles organizatoriem, šķiet gadījusies vēl viena kļūme: svinīgo pasākumu "Gaismas pilī" aicināts apmeklēt rakstnieks Indriķis Latvietis. Kā zināms, tas ir izgudrots autors.

RĪGA, 4. jūlijs – Sputnik. Latvijas sabiedrība nav paspējusi atgūties no skandāla, kas izcēlās pēc Latvijas nacionālās operas direktora Zigmāra Liepiņa atteikšanās apmeklēt prezidenta inaugurācijas balli bez dzīvesbiedres, bet atgadījusies jau nākamā kļūme.

Portāls pietiek.com sulīgiem vārdiem pastāstīja par kārtējo ielūgumu. Šoreiz to saņēmis Indriķis Latvietis (romānu un politisku trilleru autora radošais pseidonīms). Raksta autors – pats Indriķis Latvietis ironiski pastāstīja, ka ir ļoti pateicīgs prezidenta kancelejai par apšaubāmo godu, taču uz inaugurāciju neies.

​"Kā redzams no šīs bildītes, "a.god. Indriķis Latvieša kungs" varētu būt izgājis anonīmo "ekspertu" veikto "feiskontroli" un atzīts par pietiekami respektablu un "elitei" piederošu, lai – protams, bez dzīvesbiedres, kurai labāk palikt pie plīts un bērniem, – tiktu uzaicināts "uz sarīkojumu par godu viņa ekselences Latvijas valsts prezidenta Egila Levita inaugurācijai," ar izsmieklu stāsta autors.

Indriķis Latvietis atzīmēja: "Ierašanās, kā norādīts papīrītī, "a.god. Indriķim Latvieša kungam" nodrošinās ne tikai "organizētu iespēju sasveicināties ar valsts prezidentu un Andru Levitas kundzi", bet pat "iespēju atstāt ierakstu prezidentu viesu grāmatā".

"Vienīgais, kā svinīgi lišķīgajā papīrītī pietrūkst, ir aicinājuma pēc „sasveicināšanās iespējas” izmantošanas vismaz trīs dienas nemazgāt roku, lai tā ilgāk saglabātu ķermeniskās atmiņas par valstiski svarīgo pieskārienu," sarkastiski piezīmēja autors.

Tālāk autors raksta, ka, iespējams, Einārs Repše nebija vienīgais marsietis Latvijā – tūlīt jau nākamais ieņems prezidenta posteni.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Latvijas prezidenta inaugurācija: kanceleja taisnojas, eksperti kritizē

"Arogants, augstprātīgs, par sevi vēl augstākās domās nekā Vaira Vīķe-Freiberga, turklāt vēl sācis vākt sev tikpat "kompetentu" komandu, kura laikam jau nav pat aizdomājusies – vai tiešām "Indriķis Latvietis" varētu būt tas, kas "Baiļu" triloģijas autoram rakstīts pasē un citos personas dokumentos," atzīmēja rakstnieks.

Pēc tam pazīstamo romānu un politisko trilleru autors pastāstija, ka prezidenta inaugurācijas balli neapmeklēs – ne jau tāpēc, ka varētu rasties problēma ar pasi, kurā būtu rakstīts "Indriķis Latvietis", bet gan tāpēc, ka "jaunā prezidenta pirmā rīcība, uz savu pasākumu aicinot par "derīgiem" atzītus cilvēkus bez dzīvesbiedriem, ir ļoti simboliska. Faktiski jaunais prezidents ir oficiāli paziņojis – nospļauties man par kaut kādām tur ģimenes vērtībām; man svarīgāk, lai es varētu eksponēties iespējami plašākam cilvēku skaitam".

Indriķim Latvietim visvairāk riebjas "liekulības tirgus, kura dalībnieki savu valsti nodod, atdod un par lētu naudu pārdod ikvienam maksātspējīgam indivīdam, ar katru gadu Latviju padarot par aizvien neizdevušākos un neizdevušākos valsti".

"Droši var teikt, ka jaunā prezidenta inaugurācijas pasākumā tieši šo slaucēju koncentrācija uz kvadrātmetru būs nepārspējami augsta, un ir tikai likumsakarīgi, ka sevi par "visu Latvijas iedzīvotāju prezidentu" pasludinājušais personāžs darīs visu iespējamo, lai noslēptu šo slaucēju sarakstu," uzskata rakstnieks.

Фестиваль Staro Riga 2018 - Sputnik Latvija
"Nodevēju ballīte": komponists atteicās piedalīties Levita inaugurācijā

Savas piezīmes noslēgumā viņš neuzkrītoši pareklamēja savu jauno romānu "РИGA 2040", kurā sola jaunus atmaskojumus.

Patlaban jau izteikti vairāki pieņēmumi par to, kas patiesībā slēpjas aiz Indriķa Latvieša pseidonība. Visbiežāk izskan domas, ka tas varētu būt polittehnologs Jurģis Liepnieks, žurnālists Lato Lapsa un pat politiķis Aivars Lembergs.

Jāpiebilst, ka ielūgums izdomātajam autoram Indriķim Latvietim apmeklēt Latvijas prezidenta inaugurāciju izskatās tik sirreālistiski, ka daudzi sociālo tīklu apmeklētāji pat apšaubīja, vai ielūgums ir īsts.

​​"Lūdzu, lūdzu, pasakiet, ka tas ielūgums anonīmam literārajam pseidonīmam tomēr ir jūsu pašu jautrs joks, feiks un rotaļa ar fotošopu, nevis īsts ielūgums uz valsts prezidenta inaugurācijas pasākumu. Neticu, ka prezidenta kancelejā varētu būt tādi idioti," - lūdzās Twitter lietotājs SdnamrAValdbergS.

Ziņu lente
0