Trešajai daļai "zaļās" enerģijas ražotāju atņēma valsts atbalstu

© Sputnik / Алексей ПавлишакВетрогенераторы
Ветрогенераторы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā simts Latvijas elektrostaciju neatbilst "zaļās" enerģijas ražošanas prasībām.

RĪGA, 1. jūlijs – Sputnik. Apturēts valsts atbalsts trešdaļai "zaļās" enerģijas ražotāju, vēsta Ekonomikas ministrijas mājaslapa.

Sadarbībā ar publisko tirgotāju un sistēmas operatoru AS "Enerģijas publiskais tirgotājs" Ekonomikas ministrija jūnijā veica pārbaudes vairāk nekā 300 elektrostacijās, kuras strādā uz obligātā iepirkuma komponentes (OIK) pamata, izvērtējot elektriskā pieslēguma shēmu atbilstību normatīvo aktu prasībām. Pēc pieslēguma shēmas pārbaudes 134 elektrostacijas tika atzītas par noteiktām prasībām neatbilstošām.

Līdz brīdim, kamēr netiks saņemts elektrostaciju principiālo elektrisko pieslēgumu precizējums un netiks novērstas neatbilstības, šim, kā arī vēl 13 stacijām, kuras vispār neuzrādīja pieslēguma shēmas, tiek apturēts valsts atbalsts.

Министр экономики Латвии Арвилс Ашераденс - Sputnik Latvija
Ašeradens izmeklēs pats sevi: OIK izmeklēšanas komisijas sastāvs izraisījis strīdus

​OIK ir elektrības cenas daļa, ko valsts novirza alternatīvās enerģētikas nozares atbalstam – dotācijām mazajām HES, vēja parkiem, biomasas pārstrādes uzņēmumiem, biogāzes stacijām un citiem elektroenerģijas ražotājiem, kuri izmanto atjaunojamos resursus. OIK atbalsta mehānisms sāka darbu Latvijā no 2008. gada.

Jau 2017. gadā Ekonomikas ministrija uzsāka uzņēmumu, "zaļās" elektroenerģijas pārdošanas par augstāku cenu licences pārbaudi, jo noskaidrojās, ka daži no tiem krāpjas ar OIK atļaujām. Piemēram, uz koģenerācijas staciju Līvānos veda mobilo ģeneratoru, lai pierādītu "Sadales tīklam" elektroenerģijas ražošanu.

Vēl lielākas kaislības ap OIK sakaitējās 2018. gada sākumā, kad mainījās OIK finansēšanas modelis, un atsevišķu patērētāju rēķini palielinājās par 60%.

Janvāra sākumā Ekonomikas ministrija iesniedza valdības komitejās ziņojumu par "zaļās" enerģijas tālāka atbalsta pasākumiem. Ziņojums paredz OIK atcelšanu no 2022. gada – tā vietā jāstājas "zaļās" enerģijas atbalsta jaunajai sistēmai uz tirgus principu pamata.

Ziņu lente
0