Politika

Ušakovs pastāstīja par krimināllietu pret viņu

© Sputnik / Sergey MelkonovНил Ушаков
Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nilam Ušakovam izvirzītā apsūdzība nav saistīta ar "Rīgas satiksmi" vai viņa darbību Rīgas mēra amatā.

RĪGA, 1. jūlijs – Sputnik. Bijušais Rīgas mērs, eirodeputāts no Latvijas Nils Ušakovs pastāstīja par to, ko tieši viņam inkriminē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka, pamatojoties uz iesniegumu, ko iesniedza Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), KNAB uzsāka kriminālprocesu, kura mērķis ir noskaidrot bijuša Rīgas mēra Nila Ušakova iespējamo likumpārkāpumu faktus un apstākļus.

Митинг на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова - Sputnik Latvija
Politika
Latvijā iesākta krimināllieta pret Ušakovu

Iepriekš vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce izdeva rīkojumu par Ušakova atstādināšanu no amata. Pūces rīkojumā uzskatīta virkne pārkāpumu, ko Ušakovs pieļāvis kā Rīgas mērs un "Rīgas satiksmes" kapitāla daļu turētājs: viņš ir pārkāpis vairākas likuma normas par publiskas personas un kapitālsabiedrību kapitāldaļu pārvaldi, likuma normas par publiskas personas finanšu līdzekļu un īpašuma izšķērdēšanas novēršanu, grāmatvedības, budžeta un finanšu pārvaldes, pašvaldību budžetu likumus.

Taču, kā sociālajos tīklos pastāstījis pats Ušakovs, viņam izvirzītajai apsūdzībai nav nekā kopīga ar augstākminētajiem likumiem.

"Tieši pēdējā darba dienā pirms sākt darbu Eiroparlamentā, šo piektdien es oficiāli saņēmu no KNAB aizdomās turamā statusu. Ziniet par ko? Par to, ka manā kabinetā domē kratīšanas laikā tika atrasta paštaisīta ierakstoša ierīce, kas mētājās plauktā kopā ar suvenīriem un dažādām dāvanām. Kā es sapratu no apraksta, runa ir par līmētu albumu, kurā bija iebūvēti kamera un mikrofons.

Pats fakts, ka manā kabinetā atrada tādu krāmu, no sērijas jauno elektronikas fanu klubiņš, izsauca man, maigi izsakoties, ne mazu izbrīnu. Fakts, ka tieši es esmu kļuvis par aizdomās turamo šajā procesā, izsauc vēl lielāku izbrīnu. Bet vislielāko izbrīnu izraisa fakts, ka aizdomās turamā statuss tika piemērots ārkārtīgi lielā steigā, tieši vienu dienu pirms darba sākšanas Eiroparlamentā. Un te jau vairs nav runa par attieksmi pret mani vai pret partiju "Saskaņa". Tā jau ir attieksme pret Eiroparlamenta procedūrām, ne tikai pret burtu, bet arī pret garu.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Prostitūcija, korupcija vai kļūda: Ušakovs izvērtēja kolēģu četrinieka uzvedību

Un, protams, ka viss notiekošais noteikti neizskatās pēc politiska pasūtījuma :) Bet kā saka, lai kas arī nenotiktu, tas mūs padara tikai stiprākus!" uzrakstīja Ušakovs savā Facebook lapā.

Latvijas likumdošana patiešām pietiekami stingri izturas pret jebkādu "spiegošanas tehniku": suvenīru pulksteņu vai šķiltavu īpašniekiem ar iebūvētu diktofonu un kameru var draudēt kriminālatbildība (cietumsods līdz diviem gadiem un naudas sods).

Tā, piemēram, pagājušajā nedēļā vīrietim, kurš bez speciālas Valsts drošības dienesta (VDD) atļaujas iegādājās un pārdeva slepenas noklausīšanās un videonovērošanas ierīces, piesprieda lielu naudas sodu, savukārt šī gada februārī Satversmes tiesa atstāja nemainīgu spriedumu biznesmenim, kurš izmantoja pretnoklausīšanās ierīci.

Ziņu lente
0