Naudas sods par pulksteni: tiesa sodījusi noklausīšanās ierīču tirgotāju

© pixabayМолоток судьи
Молоток судьи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa paziņojusi spriedumu vīrietim, kurš pārdeva maskētas noklausīšanās ierīces.

RĪGA, 24. jūnijs – Sputnik. Sodu 2580 eiro apmērā nāksies samaksāt kādam vīrietim, kurš bez speciālas Valsts drošības dienesta (VDD) atļaujas iegādājās un pārdeva slepenas noklausīšanās un videonovērošanas ierīces, kuras tika maskētas par sadzīves priekšmetiem, vēsta portāls nra.lv ar atsauci uz anonīmo tiesas spriedumu.

Saskaņā ar tiesas spriedumu, vīrietis 2016. gadā iegādājās trīs rūpnīcā ražotas ierīces, kuras izmanto operatīvās darbības veikšanā: parastos priekšmetos, piemēram, pulksteņos, pildspalvā un uzlādes akumulatorā tika uzstādītas izsekošanas ierīces.

Молоток судьи - Sputnik Latvija
Latvijā sāk sēdināt cietumā par nodokļu nemaksāšanu

Izmeklēšana konstatēja, ka augstākminētos priekšmetus vīrietis glabājis pie sevis līdz 2016. gada 21. septembrim, kamēr nebija atradis pulksteņa pircēju. Šo novērošanas ierīci viņš vienojās pārdot par 60 eiro, taču viņām nepaveicās: pircējs izrādījās policijas darbinieks, kurš veica kontroles pirkumu.

Tādējādi brīnumainā pulksteņa tirgotājs pārkāpa Krimināllikuma pantu par "Stratēģiskās nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpumiem". Tiesa piekrita apsūdzētāja pozīcijai, un lēmums tika paziņots par labu specdienestiem: noklausīšanās pulksteņu tirgotājs tika sodīts ar naudas sodu 2580 eiro apmērā.

Izņemot sodu, vīrietim aizliegts divu gadu laikā nodarboties ar jebkāda veida darbībām, kas saistītas ar stratēģiskās nozīmes pakalpojumiem vai precēm.

Atgādināsim, ka Latvijas likumdošana pietiekami stingri izturas pret jebkādu "spiegošanas tehniku": suvenīru pulksteņu vai šķiltavu īpašniekiem ar iebūvētu diktofonu un kameru var draudēt kriminālatbildība (cietumsods līdz diviem gadiem un naudas sods).

Tā, piemēram, šī gada februārī Latvijas Satversmes tiesa (ST) pielika punktu kāda biznesmeņa lietā, pie kura specdienestu darbinieki bija atraduši "trokšņa slāpētāju" no iespējamās noklausīšanās ierīces, ziņoja portāls bb.lv ar atsauci uz avīzi "Segodņa".

Молоток судьи - Sputnik Latvija
Ļaunprātīgā tiesu sistēma un visi tās "elles loki"

Prasību ST iesniedza biznesmenis, kuru notiesāja par "metālisku ierīci no pelēkā metāla ar 4 antenām" (izradījās trokšņa ģenerators, kurš piesedz sarunas no svešas uzmanības).

Pēc apsūdzētā apgalvojumiem, minēto kārbiņu viņš saņēma kā dāvanu starptautiskā izstādē CEBIT Vācijā un viņam nav bijis ne mazākās nojausmas, kam tā ir domāta. Sākumā biznesmeni attaisnoja, pamatojoties uz to, ka nebija pierādījumu tam, ka viņš šo kastīti ir lietojis. Taču otrās instances tiesā apsūdzībai izdevās uzstāt, ka pietiek jau ar to, ka vīrietis vienkārši ir iegādājis vai glabājis šo ierīci.

Beigās tiesa piekrita prokurora viedoklim un noteica apsūdzētajam naudas sodu – 3800 eiro ar tiesību atņemšanu gada garumā veikt jebkādas darbības ar stratēģiskās nozīmes precēm.

Satversmes tiesā uzņēmējs apstrīdēja normu, kura aizliedz vienkāršajiem iedzīvotājiem pārvaldīt pretnoklausīšanās ierīces un "citas stratēģiskās nozīmes preces". Taču tiesa nekonstatēja šajā lietā pārkāpumus vai pretrunas, atzīstot, ka dotajā brīdī viss ir likumīgi.

Ziņu lente
0