Ekonomikas ministrija: Latvijā ir tikai trīspadsmit diennakts aptiekas

© Sputnik / Sergey MelkonovАптека куда обратилась пострадавшая
Аптека куда обратилась пострадавшая - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomikas ministrijas darba grupa centīsies samazināt farmaceitisko preparātu cenas un padarīt tos pieejamākus patērētājiem.

RĪGA, 19. jūnijs — Sputnik. Ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) veidotā darba grupa tikusies ar pacientu organizācijām, lai gūtu pēc iespējas plašāku informāciju par problēmām, ar ko nākas saskarties pacientiem, vēsta LSM.lv.

Сезонный рост заболеваемости гриппом и ОРВИ в России - Sputnik Latvija
Aptieku uzcenojumu līderis: kāpēc zāles Latvijā ir dārgas

Nemiro paskaidroja, ka organizācijas, kas sargā pacientu intereses, bieži paliek neuzklausītas, taču neviens nespēj precīzāk nosaukt pašreizējos trūkumus.

Trešajā darba grupas sanāksmē līdztekus pacientu sabiedriskajām organizācijām piedalījās Konkurences padomes un Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāvji, Saeimas deputāte Iveta Benhena-Bēkena un Rīgas Medicīnas koledžas pasniedzēja un farmaceite Ligita Kukule. Viņu sniegtās ziņas papildināja jau esošo informāciju, kas nepieciešama, veidojot stratēģiju un priekšlikumus nozares sakārtošanai, atzīmēja ministrija.

Grupas mērķis ir izstrādāt piedāvājumus konkurences uzlabošanai farmaceitikas tirgū un rast iespējas samazināt medikamentu cenas, lai padarītu tos pieejamākus iedzīvotājiem.

Sēdē tika iezīmētas vairākas svarīgas problēmas, tostarp – diennakts aptieku nepieejamība.

"Latvijā ir tikai 13 diennakts aptiekas, 7 no kurām ir Rīgā. Diennakts aptieku nav pat tādās lielās pilsētās kā Valmierā un Jelgavā. Ja pacientam vēlākās vakara stundās ir steidzami nepieciešami medikamenti, neatliek nekas cits, kā braukt lielus attālumus.

Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Lauku aptiekas Latvijā gaida jauns trieciens

Problēmas ir arī ar mazo aptieku nespēju konkurēt ar lielajiem aptieku tīkliem un piegādes pakalpojumu uz mājām ierobežota pieejamība. Tika identificēts arī caurspīdīguma trūkums starp zāļu ražotājiem un Nacionālo Veselības dienestu – tas apgrūtina gan farmaceitu, gan patērētāju ikdienu, piemēram, situācijās, kad kāds akūti nepieciešams medikaments bez ziņas pazūd no tirgus," pauda ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

Sēdē izskanēja informācija arī par citiem trūkumiem farmaceitikas tirgū: nekompensējamo medikamentu augstās cenas, novatorisko zāļu nepietiekamā pieejamība, kā arī pārliekā vairumtirgotāju loma aptieku izvietojuma jautājumā. Tas ierobežo patērētāju tiesības un viņu piekļuvi medikamentiem.

Ziņu lente
0