Uzmanību! Latvijā klīst lāči un ne no viena nebaidās

© Sputnik / Олег Ласточкин / Pāriet pie mediju bankasМедведь
Медведь - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā droši staigā brūno lāču pārītis: dzīvnieki nebaidās iziet tieši pie autoceļiem.

RĪGA, 16. jūnijs – Sputnik. Sociālo tīklu lietotājs Austris tieši pie šosejas Rūjiena – Valmiera satika brūno lāču pāri, vēsta Bb.lv.

"Šorīt ceļa posmā Rūjiena - Valmiera tieši pirms Oļas. Divi lāči šķērsoja ceļu, sākumā izskatījās pēc pinkaina suņa. Es jau neesmu lāču eksperts, bet man viņi izskatās pārāk ieinteresēti, uzmanāmies," paziņoja Austris.

Spriežot pēc lietotāja publikācijas, ir skaidrs, ka nedz cilvēki, nedz šosejas nebiedē zvērus it nemaz.

Jau 2017. gadā eksperti runāja, ka Latvijā vairākas reizes palielinājusies brūno lāču populācija. Toreiz lācis tika pamanīts Saulkrastu pilsētas Ziemeļblāzmas kooperatīvā. Viņš klīda pa dzīvojamo namu sētām. Tāpat lāči tika manīti uz Latvijas un Krievijas robežas.

Toreiz zoologi neizslēdza to, ka lāči varētu nokļūt arī līdz pilsētām. Tika atzīmēts, ka cilvēki nav gatavi satikt lāčus: viņi nezina, kā uzvesties šo dzīvnieku tuvumā, un tādējādi kaitē gan sev, gan zvēram.

Lācēni - Sputnik Latvija
Latvijā lāči izveidojuši ģimenes un izbiedējuši pārējos zvērus

Eksperti paziņoja, ka varbūtība nonākt lāča uzbrukumā ir daudz mazāka, nekā varbūtība apmaldīties mežā. Taču neskatoties uz to, satiekot šo zvēru, ieteica nekrist panikā, nekliegt un nebēgt, lai neizraisītu pakaļdzīšanās refleksu. Taču nevajag arī palikt stāvam uz vietas.

Vajag mierīgi pagriezties un sākt atkāpties – bez asām kustībām. Kad kļūs skaidrs, ka lācis vairs nav tik tuvu, var pielikt klāt soli.

Sevišķi svarīgi ir informēt bērnus par uzvedības noteikumiem lāča sastapšanas gadījumā. Viņiem ir jāsaprot, ka tas ir bīstams dzīvnieks un tam ir maz kopīga ar personāžu no multfilmas. Turklāt nav ieteicams filmēt lāci ar mobilo telefonu.

Ziņu lente
0