Politika

Par pieminekļa Atbrīvotājiem nojaukšanu atbildēs ĀM: Turlais atgādināja par līgumu ar KF

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция "Бессмертный полк" в Риге, 9 мая 2019
Акция Бессмертный полк в Риге, 9 мая 2019 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādēļ pieminekļa Atbrīvotājiem iznīcināšanas gadījumā atbildība gulsies uz Latvijas ĀM pleciem, paskaidroja Rīgas mērs Dainis Turlais.

RĪGA, 15. jūnijs – Sputnik. Rīgas mērs Dainis Turlais atgādināja, ka pieminekli Rīgas Atbrīvotājiem aizsargā starptautiska vienošanās starp Latviju un Krieviju, vēsta Mixnews.lv.

Turlais piedāvāja palūkoties uz pieminekļa Rīgas Atbrīvotājiem nojaukšanu no šīs darbības tiesiskā viedokļa. Viņš uzsvēra, ka piemineklis ir starptautiska līguma subjekts, kurš ir noslēgts starp Latviju un Krieviju. Un gadījumā, ja pieminekli nojauks, atbildēt par to nāksies Latvijas ĀM.

Viduslaiki Latvijā

"Politiskā atbildība par pieņemtajiem lēmumiem pilnībā gulstas uz to, kas par to ir atbildīgs tiešajā nozīmē," norāda Turlais.

Tāpat pilsētas mērs izteica savu attieksmi pret pieminekļa nojaukšanu. Viņš paziņoja, ka vēlme iznīcināt pieminekli ir tas pats, kad Viduslaikos dedzināja grāmatas. Mērs pateica, ka šī situācija viņam atgādinot viņas skolas vēstures mācību grāmatu saturu. Mērs uzsvēra, ka mūsdienās kas tāds vienkārši nevar notikt.

Акция Бессмертный полк в Риге, 9 мая 2019 - Sputnik Latvija
Intervija
"Kā Latvijas varasiestādes spēs to apspiest?": Lindermans par krievu emocionālo kāpumu

"Biju domājis, ka mūsu laikos, jau pagājušajā gadsimtā, šādi cilvēki ir pazuduši no zemes virsmas, tādi mežoņi vienkārši nepastāv. Taču, izrādās, filozofisko faktu, ka vēsture atkārtojas, mēs tagad varam redzēt realitātē," pateica Turlais.

Ceturtdien, 14. jūnijā, Latvijas Saeima atbalstīja portālā Manabalss.lv publicēto petīciju par pieminekļa Atbrīvotājiem uzspridzināšanu/demontāžu Rīgā.

Šī petīcija, kuras autors ir Uģis Polis, parādījās portālā Manabalss.lv jau 2017. gada septembrī, taču izskatīšanai nepieciešamo balsu skaitu savāca vien 2019. gada martā. Tagad, pēc tās atbalstīšanas Saeimā, tiks izstrādāts attiecīgs likumprojekts.

Un ja no pieminekļa galu galā atbrīvosies, tas nozīmēs Latvijas un Krievijas starpvaldību vienošanās pārkāpumu.

Maskava aicina Rīgu nepārkāpt vienošanos

Krievijas ĀM jau paudusi raizes saistībā ar Saeimas nolūku nojaukt pieminekli. Maskava aicina Latvijas Saeimu ieklausīties ievērojamas valsts iedzīvotāju daļas viedoklī, kuri uzstājas pret pieminekļa nojaukšanu, vēsta RIA Novosti.

"Aicinām Latvijas deputātus ar pilnu atbildības izjūtu attiekties pret tik jutīga jautājuma izskatīšanu un, pieņemot galīgo lēmumu, orientēties uz ievērojamas Latvijas iedzīvotāju daļas viedokli, kuri iestājas pret pieminekļa nojaukšanu Rīgā," norādīja iestādē.

KF ĀM atgādināja, ka likumdošanas iniciatīva par pieminekļa nojaukšanu ir pretrunā ar Rīgas saistībām vienošanās ietvaros starp Krievijas un Latvijas valdību Latvijas teritorijā dzīvojošo KF militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālās aizsardzības jautājumos. Dokumentā ir minēts punkts, kurš nosaka Latvijas atbildību "nodrošināt memoriālo kompleksu aprūpi, labiekārtošanu un saglabāšanu" Latvijā.

Памятник Освободителям в Риге утром 9 мая - Sputnik Latvija
Tālāk krieviem atliek tikai uzšuves uz piedurknēm: Rīgā strīdas par pieminekļa likteni

Iepriekš, komentējot situāciju iknedēļas politisko notikumu apskatā Sputnik Latvija, publicists un sabiedriskais aktīvists Vladimirs Lindermans nosauca Saeimas lēmumu par "augstu trakuma pakāpi", norādot, ka viņam šāda rīcība kļuvusi negaidīta.

Viņš norādīja, ka Saeimā tika atbalstīti divi pieminekļa iznīcināšanas varianti: pirmais – sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem īstenot demontāžu ar kontrolētu sprādzienu, bet otrais variants – īstenot demontāžu ar kaut kādas celtniecības kompānijas palīdzību, kura specializējas lielu būvju demontāžā.

Lindermans norādīja, ka cerēja uz to, ka varasiestādes tomēr pacentīsies mīkstināt situāciju un izvairīsies no pieminekļa nojaukšanas jautājuma, taču kaut kas aizgājis greizi. Pēc Lindermana sacītā, tas liecina par to, ka latviešu partijas ir gatavas konfliktam un situācijas saasinājumam sabiedrībā.

Krievija, atslēdz gāzi

Sabiedriskais aktīvists Degi Karajevs Sputnik Latvija intervijā aicināja Krieviju veikt izšķirošus pasākumus savu pilsoņu aizsardzībai ārzemēs un atslēgt gāzi.

"Atslēdziet gāzi, mēs pacietīsimies, toties viņi (Latvijas varasiestādes – red.) sapratīs, ka Krievijai ir nopietni nolūki," uzsvēra Karajevs.

Saeimas lēmums izraisījis arī "Saskaņas" sašutumu. Frakcijas līderis iepriekš paziņoja, ka kārtējais kara vilnis pret pieminekli kalpo politiķiem kā sabiedrības uzmanības novēršana no reālām problēmām un ved pie sašķelšanās.

Памятник Освободителям Риги - Sputnik Latvija
"Dziesmotā revolūcija": pie pieminekļa Atbrīvotājiem aktīvisti uzdziedāja "Tumšo nakti"

Urbanovičs uzsvēra, ka visu veidu sekošana provokatīviem piedāvājumiem, centieniem uzspiest vienu vienīgo, vispareizāko viedokli iedragā sabiedrības solidaritāti, iedala sabiedrību un tautu "sliktajos" un "labajos". Viņš norādīja, ka tas viss var novest pie neatgriezeniskām sekām Latvijas tautai.

"Saskaņa", aizstāvot demokrātijas vērtības, aicina pateikt stingru "nē" iniciatīvai par pieminekļa nojaukšanu Pārdaugavā.

Savukārt Latvijas Krievu savienība (LKS) piektdien, 15. jūnijā, sapulcēja pie pieminekļa Atbrīvotājiem aktīvistus, kuri izteica savu protestu pret Saeimas lēmumu atbalstīt petīciju par pieminekļa nojaukšanu ar leģendāro dziesmu "Tumšā nakts" no kinofilmas "Divi cīnītāji". LKS koris sapulcēja apmēram 100 cilvēkus.

"Akcija tika sarīkota kā pateicība varoņiem, kuri izglāba pasauli no nacisma, piemiņai par 26 miljoniem bojāgājušo padomju cilvēku…" teikts LKS Facebook lapā.

Publicists un politiķis Vladimirs Buzajevs norādīja, ka "tumšā nakts valda deputātu smadzenēs un sirdīs, kuri ar balsu vairākumu 45:30 (un nevienas uzstāšanās "pret"!) nolēma nodot Saeimas komisijām "tautas" iniciatīvu par pieminekļa Atbrīvotājiem nojaukšanu".

Ziņu lente
0