Veselības aprūpes sistēmas reforma sāks darboties ne agrāk kā 2021. gadā

© pixabayТонометр
Тонометр - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Janvārī Saeima atlika divu medicīnisko pakalpojumu grozu sistēmas ieviešanu līdz jūlijam, taču reforma netiks ieviesta arī nākamajā mēnesī.

RĪGA, 13. jūnijs – Sputnik. Saeima pieņēma trešajā lasījumā likuma grozījumus par veselības nozares finansējumu, kuri paredz divu medicīnisko pakalpojumu grozu sistēmas ieviešanas atlikšanu līdz 2021. gadam.

Tāpat tika atbalstīts veselības ministres Ilzes Viņķeles piedāvājums, ka pēc likuma neapdrošinātām personām nav jāveic brīvprātīgas nodevas, savukārt tiem, kas jau tās ir iemaksājis, tās tiks atgrieztas. Jūnija sākumā Viņķele paziņoja, ka visi, kas strādā oficiāli, tiks automātiski apdrošināti ar savu uzņēmumu starpniecību, savukārt nestrādājošie patstāvīgi maksās 1% no minimālās darba algas – 4,30 eiro mēnesī.

Sākotnēji sistēmu bija plānots ieviest, sākot ar šo gadu, taču 17. janvārī Saeima pieņēma lēmumu atlikt veselības nozares reformu līdz 1. jūlijam. Jaunā medicīniskās apdrošināšanas sistēma, kura saista medicīniskās palīdzības sniegšanu ar sociālo nodokli, neuzsāka darbu līdz ar jaunā gada iestāšanos: gan apdrošinātos, gan neapdrošinātos iedzīvotājus pagaidām ārstē vienādi.

Бывший министр благосостояния Латвии, депутат Сейма Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Latvija atteiksies no diviem apdrošināšanas groziem jau pirms Līgo svētkiem

Kantar TNS veiktā aptauja liecina, ka iedzīvotāji nesaprot divu medicīnisko pakalpojumu grozu darbības principu. Tikai 8% Latvijas iedzīvotāju pilnībā saprot, kā darbojas jaunā veselības apdrošināšanas sistēma. Četri no desmit (39%) atbildēja, ka saprot divu medicīnisko pakalpojumu grozu principu tikai daļēji. Gandrīz puse aptaujāto (47%) vispār to nesaprot.

Vidēji respondenti vērtē esošo medicīnisko pakalpojumu kvalitāti ar 4,1 punktu no 10. Tikai 16% aptaujāto ielikuši augstāko vērtējumu – no 7 punktiem un augstāk. Vidējo atzīmi (5-6 punktus) ielika katrs trešais respondents (30%). Vairāk nekā puse (51%) ielika zemāko vērtējumu – no 1 līdz 4 punktiem.

Ziņu lente
0