Sods 350 eiro: Latvijā aizliegs Sarkanās armijas formastērpu un pat uzplečus un nozīmītes

© Sputnik / Sergey MelkonovВетераны на площади у памятника Освободителям 9 мая в Риге
Ветераны на площади у памятника Освободителям 9 мая в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā sapulču, gājienu un piketu laikā nedrīkstēs valkāt ne tikai Sarkanās armijas formastērpu, bet arī tās elementus: uzplečus, nozīmītes, atšķirības zīmes.

RĪGA, 13. jūnijs – Sputnik. Latvijas Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus, kuri paredz aizliegumu valkāt PSRS un nacistiskās Vācijas formastērpu publiskos pasākumos, vēsta Saeimas mājaslapa.

Grozījumi likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" paredz, ka šo pasākumu laikā tiks aizliegts izmantot bijušās PSRS, tās bijušo republiku, nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un represīvo iestāžu formastērpus, tostarp stilizētā veidā.

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Putins nosauca Rīgā ar svastiku staigājošus cilvēkus par riebīgu nelietību

Tāpat gājienu, piketu un sapulču laikā nedrīkstēs izmantot arī "šī apģērba elementus, kuru vizuālais saturs (aksesuāri, atšķirības zīmes, nozīmītes, uzpleči, aprīkojums) ļaus viennozīmīgi identificēt norādītos bruņotos spēkus vai represīvās iestādes". Aizliegums iekļauj bijušās PSRS un tās republiku karogu, ģerboņu un himnu izmantošanu sabiedriskos pasākumos, kā arī nacistiskās Vācijas, svastikas, SS zīmju un padomju simbolu – sirpja un āmura ar piecstaru zvaigzni izmantošanu.

Par šī aizlieguma pārkāpšanu plānots piemērot naudas sodu līdz 70 soda vienībām privātpersonām, un līdz 580 – juridiskajām. Viena soda vienība ir 5 eiro, tādējādi, naudas izteiksmē sodi privātpersonām un juridiskajām personām var sastādīt attiecīgi 350 un 2900 eiro.

Gaidāms, ka grozījumi stāsies spēkā 2020. gada 1. janvārī, taču tās trešajā galīgajā lasījumā jāapstiprina Saeimai, un pēc tam jāparaksta prezidentam.

2013. gadā Latvijā tika pieņemts likums, kas aizliedz sabiedriskos pasākumos izmantot bijušās PSRS un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus un himnas, nacistisko svastiku, SS simbolu un padomju simbolus – arī stilizētā veidā – sirpi, āmuru un piecstaru zvaigzni.

Pērn Latvijas prezidents Raimonds Vējonis  izsludināja likumu par Otrā pasaules kara dalībnieka statusa piešķiršanu valsts pilsoņiem, kuri karoja regulārajās militārajās daļās pret nacistisko Vāciju, un tiem, kas cīnījās pret PSRS. Saskaņā ar šo likumu, par Otrā pasaules kara dalībniekiem tiek atzīti Latvijas pilsoņi, kuri par tādiem kļuva līdz 1940. gada 17. jūnijam, un pastāvīgie republikas iedzīvotāji, kuri legāli ieceļojuši valstī pirms šī datuma. Uz nepilsoņiem šis likums neattiecas.

Акция Русского союза Латвии в защиту памятника Освободителям Риги - Sputnik Latvija
Deputāts par Georga lentes aizliegšanu: nacionālisti pašapliecinās uz krievu rēķina

Par Otrā pasaules kara dalībniekiem netiks atzīti Nacionālsociālistiskās vācu strādnieku partijas locekļi un tās kara struktūru, slepenās policijas un šī režīma drošības dienestu darbinieki. Šis statuss netiks piešķirts PSRS vai LSSR VDK darbiniekiem, izņemot finanšu un administratīvi-saimniecisko struktūrvienību darbiniekus. Otrā pasaules kara dalībnieka statuss netiks piešķirts personām, kuras notiesātas par noziegumiem pret cilvēci un citiem īpaši smagiem noziegumiem.

Krievijas ĀM aicināja attiecīgās starptautiskās struktūras, tostarp, EDSO, izvērtēt šādu Latvijas varas iestāžu soli. Pēc Krievijas ĀM oficiālās pārstāves Marijas Zaharovas sacītā, tas ir "oficiālās Rīgas plānveida vēstures pārrakstīšanas kurss". 

Ziņu lente
0