Latvija palielinājusi izdevumus Ukrainas karavīru ārstēšanai

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVСолдат ВСУ на бронемашине. Архивное фото
Солдат ВСУ на бронемашине. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad Latvija gandrīz par 10 tūkstošiem eiro palielinās izdevumus konfliktā Donbasā cietušo Ukrainas karavīru ārstēšanai.

RĪGA, 12. jūnijs — Sputnik. Valdība apstiprinājusi 45 tūkstošu eiro piešķiršanu no valsts budžeta militārajā konfliktā Ukrainā cietušo kareivju rehabilitācijai. Šo summu sadalīs Ārlietu, Labklājības un Veselības ministrijas, vēsta tvnet.lv.

Līdzekļi tiks piešķirti no Latvijas valsts budžeta programmas neparedzētiem izdevumiem, ņemot vērā sarežģīto situāciju Donbasā un Ukrainas lūgumu turpināt UBS kareivju rehabilitāciju Latvijā.

Вооруженные силы Украины - Sputnik Latvija
Latvija uzņems ārstēšanai 16 Ukrainas karavīrus un Nacionālās gvardes kaujiniekus

No piešķirtajiem līdzekļiem Veselības ministrija saņems 37 452 eiro. Līdzekļi tiks atvēlēti 18 dienu rehabilitācijas kursam, medikamentiem, kā arī cietušo transportēšanai no Rīgas lidostas līdz Nacionalajam rehabilitācijas centram "Vaivari" un atpakaļ.

Labklājības ministrijai plānots piešķirt līdz 2000 eiro izdevumu segšanai saistībā ar nepieciešamo tehnisko palīglīdzekļu, piemēram, elektrostimulatoru un protēžu nodrošināšanu.

Ārlietu ministrija saņems 5656 eiro izdevumu segšanai saistībā ar militārajā konfliktā Ukrainā cietušo personu nogādāšanu no Ukrainas uz Latviju un no Latvijas uz Ukrainu, "Vaivaru" darbinieku komandējumu uz Ukrainu un medicīniskās dokumentācijas tulkojumu.

Iepriekš vēstīts, ka šogad rehabilitāciju Latvijā saņems 16 Ukrainas karavīri – astoņi Nacionālās gvardes kareivji un astoņi UBS kareivji.

Latvija palīdz Ukrainai, piedāvājot veselības aprūpi karavīriem, kuri cietuši konflikta gaitā Donbasā. 2018. gada 11. septembrī Ministru Kabinets no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķīra 34 tūkstošus eiro Ukrainā cietušo personu rehabilitācijai Latvijas ārstniecības iestādēs.

Farmaceitisko preparātu ražošana - Sputnik Latvija
Skandāls Ukrainā: morfīns no Latvijas ukraiņu kareivjiem

Kopumā šobrīd rehabilitāciju izgājuši 42 ukraiņu karavīri. Turklāt bruņoto spēku un Ukrainas Nacionālās gvardes dienējošo bērni saņem no Latvijas dažādus sūtījumus mācību gada sākumam un dāvanas Ziemassvētkos, uz Ukrainu nosūtītas vairākas kravas ar humanitāro palīdzību. 2017. gada vasarā Ukrainas Bruņoto spēku bojāgājušo karavīru bērni viesojās Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolā Cēsīs.

2014. gada aprīlī Kijevas vadība sāka militāru operāciju pret pašpasludinātajām Luganskas un Doņeckas tautas republikām, kas deklarēja neatkarību pēc valsts apvērsuma Ukrainā. Dažādi dati liecina, ka konfliktā gājuši bojā vairāk nekā 12 tūkstoši cilvēku. Situācijas noregulēšana reģionā tiek apspriesta kontaktu grupas sēdēs Minskā, kas kopš 2014. gada pieņēmusi jau trijus dokumentus, kuri reglamentē soļus konflikta deeskalācijai. Taču arī pēc pamiera vienošanās starp konflikta pusēm turpinās apšaudes.

Ziņu lente
0