Latvijas vēstnieks Krievijā sūdzas par "šprotu stereotipu"

© Sputnik / Sergey MelkonovГотовая банка со шпротами взвешивается и отправляется дальше
Готовая банка со шпротами взвешивается и отправляется дальше - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš atgādināja, ka abu valstu preču apgrozījums 2018. gadā sasniedzis gandrīz 3 miljardus eiro.

RĪGA, 12. jūnijs — Sputnik. Sociālajos tīklos Latvijā raksta, ka tai neesot nekā, tikai šprotes un balzams, taču tā nav, paziņoja Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš intervijā žurnālam "Otkritij gorod".

Diplomāts atgādināja, ka abu valstu preču apgrozījums 2018. gadā sasniedzis gandrīz 3 miljardus eiro.

"Daudzus tas pārsteigs, sociālajos tīklos nereti nākas lasīt augstprātīgus viedokļus: "Nu, kas var būt Latvijā – šprotes un balzams". Taču mēs fiziski nespētu eksportēt šprotes par trim miljardiem eiro – Baltijas jūrā nav tik daudz zivju. Mēs eksportējam lielu daudzumu dažādu produktu," pavēstīja Riekstiņš.

Viņš precizēja, ka Latvija eksportē uz Krieviju šokolādi, bērnu pārtiku, zāles, alkoholu, tekstilu un ķīmiju. Vēstnieks piebilda, ka veikalu plauktos Maskavā manījis Rjazaņā ražotas šprotes. Viņaprāt, tas nepārprotami liecina par iekšējā tirgus aizsardzības pasākumiem, kas saistīti ar Latvijas šprotu ievešanas aizliegumu.

"Tās aizliedza ievest Krievijā, ņemot vērā pretenzijas pret produkta kvalitāti, taču mums šķiet, ka tas veikts iekšējā tirgus aizsardzībai. Kad ieeju veikalos Maskavā un redzu, ka tur nopērkamas šprotes ar uzrakstu "Lielās šprotes", kas ražotas Rjazaņā, tas kļūst acīmredzams. Turklāt ražotājs Krievijā cenšas uztvert patērētāju vēlmi pēc nostalģijas, jo pat viņam šķiet, ka produkts no Latvijas ir labāks. Katrai valstij ir savas tradīcijas noteiktos produktos, ko grūti pārspēt," diplomāta teikto citēja RIA Novosti.

Готовая к копчению килька - Sputnik Latvija
Viedoklis
Šprotes – ķīmisks un bioloģisks ierocis

Riekstiņš atgādināja, ka vienam no Latvijas uzņēmumiem jau 2017. gada nogalē tika atcelts aizliegums zivju konservu ievešanai Krievijā, taču, vēstnieks skaidroja, uzņēmums jau pārorientējies uz citiem tirgiem un ne īpaši cer atgriezties Krievijas tirgū, jo baidās, ka uz viņu tiks attiecinātas vienas un tās pašas sankcijas.

2015. gada jūnija sākumā Krievijas lauksaimniecības produktu kvalitātes kontroles organizācija Rosseļhoznadzor aizliedza zivju produkcijas ievešanu Krievijā no Latvijas un Igaunijas, ņemot vērā vairākus pārkāpumus, ieskaitot kancerogēnās vielas benzopirēna saturu konservos. 2017. gada decembra vidū divi Baltijas valstu uzņēmumi saņēma atļauju atjaunot piegādes.

Ziņu lente
0