Kāpēc netika saņemta informācija par vēlēšanām: PMLP negaidīja citus pretendentus

© Sputnik / Sergey MelkonovГолосование на выборах в Европарламент в Риге
Голосование на выборах в Европарламент в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā sagadījās, ka informācijas izsūtīšana par Eiropas Parlamenta vēlēšanām tika uzticēta uzņēmumam, kas reģistrēts privātā dzīvokli un radījis agrāko pasūtītāju pārmetumus.

RĪGA, 11. jūnijs — Sputnik. Aizvadītās Eiropas Parlamenta vēlēšanas paliks atmiņā ar būtiskiem organizatoriskiem trūkumiem, piemēram, jautājumā par informācijas izsūtīšanu par vēlēšanu iecirkņiem.

Šoreiz vēlētāju uzskaitei tika izmantoti saraksti. Lai cilvēki zinātu, kāda iecirkņa sarakstos iekļauti, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pienākums ir 70 dienu laikā pirms vēlēšanām sniegt šo informāciju katram vēlētājam.

Balsošana Eiropas Parlamenta vēlēšanās Rīgā - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji pauž neapmierinātību ar Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultātiem

Vēstules tiek nosūtītas uz deklarētajām vēlētāju adresēm. Šoreiz to skaits bija 1 380 000.

Gada sākumā PMLP izsludināja iepirkumu pasta dienestiem. Iepriekš pieteikumu vienmēr iesniedza tikai viens uzņēmums – valsts akciju sabiedrība "Latvijas pasts". Šogad tai parādījās konkurents – SIA "Reller", vēsta Skaties.lv.

PMLP nebija gatava, ka konkursā varētu pieteikties vēl kāds uzņēmums, ne tikai "Latvijas pasts", un konkursa nolikums bija sagatavots pavirši. Pretendentiem neprasīja pieredzi līdzīga mēroga pasūtījumos, nebija paredzēti arī citi veidi, kā pārliecināties, ka uzdevums pretendentam ir pa spēkam. Iepirkuma procesā tā noteikumus mainīt nevarēja, jo tā būtu pretendenta diskriminācija.

Nosacījums bija viens – laba cena. "Latvijas Pasta" tarifus apstiprina regulators, tāpēc uzņēmums nevar piedāvāt mazāk par 24 centiem par sūtījuma piegādi. SIA "Reller" cena bija par 2,5 centiem zemāka, un uzņēmums konkursā uzvarēja.

Uzņēmuma pienākums bija nogādāt katram vēlētājam aptuveni 1,4 miljonu vēstuļu līdz 16. martam. Aizdomas, ka liela daļa sūtījumu nav sasniegušas adresātus, radās aprīļa beigās. Pirmais trauksmi sāka celt Ozolnieku novads.

Neviens nezina, cik vēstules nav piegādātas, to nav iespējams noskaidrot. Pašvaldībās uzskata, ka informāciju saņēmusi aptuveni puse vēlētāju – lielāko pilsētu un apdzīvoto vietu iedzīvotāji.

В Латвии началось голосование на выборах в Европарламент - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kas ir visi šie cilvēki: neērti jautājumi par Eiropas Parlamenta vēlēšanām

Tomēr PMLP nav saņēmusi lielu skaitu rakstveida sūdzību – aptuveni divus simtus ar vēlētāju vārdiem, uzvārdiem un personas kodiem. Pārvaldē nonākušas arī 5677 vēstules, kas nav sasniegušas adresātus. Lielāko daļu no tiem atdevis SIA "Reller", pārējie saņemti no "Latvijas pasta" – tos nodevuši paši iedzīvotāji.

SIA "Reller" dibināta 2003. gadā, bet pasta komersantu reģistrā iekļauta 2017. gada maijā.  Pirms diviem gadiem uzņēmuma apgrozījums bija 220 000 eiro, bet 2018. gadā – jau 770 000 eiro. Firmā ir trīs darbinieki. Uzņēmuma juridiskā adrese ir daudzdzīvokļu namā Purvciemā.

No 2007. gada SIA "Reller" īpašniece ir Marina Mjasņikova. Viņa strādā arī citā pasta uzņēmumā – SIA
"Post Service". Šī kompānija līgumā ar PMLP norādīta kā apakšuzņēmējs. Konkursa noteikumi nosaka, ka apakšuzņēmumam nedrīkst būt nodokļu parādu, ja tam atvēlētais darbu apjoms ir vismaz 10% līguma summas. "Reller" norādīja, ka "Post service" veiks 9% līguma apjoma.

SIA "Post Service" pieder Krievijas pilsonim Leonīdam Kaļiņinam, tā pasta komersantu reģistrā iekļauta 2004. gadā, no 2014. gada vairākkārt uzvarējusi valsts un pašvaldību iestāžu iepirkumos. Kopš 2017. gada maija firmai parādījušies nodokļu parādi, un tā vairs nevar piedalīties iepirkumos.

Šajā brīdī par pasta uzņēmumu kļuva Mjasņikovas firma "Reller", kas turpmāk piedalās iepirkumos. Abu kompāniju pamata nodarbošanās ir reklāmas izplatīšana.

Uzņēmumu darbinieki uzskata, ka pārmetumi par liela skaita EP vēlēšanu informatīvo vēstuļu izsūtīšanas kvalitāti ir nepamatoti.

В Латвии началось голосование на выборах в Европарламент - Sputnik Latvija
"Kurš atbildēs par bardaku": iedzīvotājus šokē EP vēlēšanu slikto organizācijas līmenis

Kopš reģistrācijas pasta komersantu reģistrā "Reller" atklātā konkursā ieguva tiesības piegādāt Jelgavas pašvaldības izdevumu "Jelgavas Vēstnesis". Pašvaldība ar kompānijas pakalpojumiem ir apmierināta.

Neapmierinātas ir iestādes, kuru pasūtījumu izpildei tika piesaistīta "Post service", piemēram, Centrālā statistikas pārvalde un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Abās organizācijās vairākkārt piemērojušas līgumsodus "Reller" par nepietiekamu līgumu izpildes kvalitāti.

Saeimas opozīcija centās uzvelt vainu par nepietiekamu EP vēlēšanu organizāciju iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam. Tiesa, šajā gadījumā nav pamata tādiem apgalvojumiem – PMLP konkursu izsludināja jau 23. janvārī, kad Saeima vēl lēma par Krišjāņa Kariņa valdības apstiprināšanu.

PMLP atzina, ka konkursa noteikumi nav mainīti vairākas vēlēšanas pēc kārtas, taču ministrs pārvaldi aizstāv.

Iepriekš vēstīts, ka Valsts drošības dienests pārbauda Eiropas Parlamenta vēlēšanu informatīvo vēstuļu izsūtīšanas sliktas organizācijas faktu.

Ziņu lente
0