"Kukulis realizēts": kā Latvijas Bankas prezidents iztērējis 250 tūkstošus eiro

© Pixabay / janeb13Коррупция
Коррупция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apsūdzība apgalvo, ka izdevies noskaidrot, kādiem nolūkiem Latvijas Bankas prezidents iztērējis kukulī saņemto naudu, paziņoja prokuratūra.

RĪGA, 9. jūnijs — Sputnik. Iespējams, Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča lieta, kas patlaban atrodas Ģenerālprokuratūrā, tuvākajā laikā nonāks tiesā, vēsta Rus.lsm.lv.

Latvijas Bankas prezidentu Rimšēviču prokuratūra apsūdz kukuļņemšanā no likvidējamās "Trasta komercbankas" akcionāriem 2010. un 2013. gadā 250 000 eiro eiro apmērā par palīdzību saskarsmē ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK). Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzsāktā lieta prokuratūrā atrodas jau gandrīz gadu. Maija beigās apsūdzībai pievienots arī pants par naudas atmazgāšanu.

Informācija, ko patlaban sniegusi apsūdzība, liecina, ka Rimšēvičs izmantojis kukuli, lai ar kāda uzņēmuma starpniecību iegādātos nekustamo īpašumu.

"Latvijas Bankas prezidents sniedzis liecības, un, pārbaudot šo viņa sniegto informāciju un veicot izmeklēšanas darbības, tika konstatēts, ka šis 250 000 eiro apmērā dotais kukulis ir arī realizēts, proti, par to ir caur kādu juridisko personu iegādāts nekustamais īpašums. Pēc tam, veicot izmeklēšanas darbības, tika konstatēts, ka slēptais īpašnieks ir Latvijas Bankas prezidents," sacīja prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Informācija par to, kādu nekustamo īpašumu Rimšēvičs iegādājies, nav sniegta, taču prokuratūra atzīmēja, ka tas ir arestēts.

Pie tam apsūdzība cer, ka Rimšēviča lieta tiks nodota tiesai līdz vasaras beigām. Pagaidām, Majevska paziņoja, apsūdzētajam tiks sniegts laiks līdz jūnija beigām rakstiskām liecībām. Pēc tam jānoslēdz pirmstiesas izmeklēšana, un lietā iesaistītajām personām nodos nepieciešamos materiālus. Pēc tam lietu sagatavos iesniegšanai tiesā.

Nevainīgs

Savas apsūdzības Rimšēvičs komentēt atteicās. Viņš atkārtoja, ka noliedz jebkādus noziegumus.

"Es esmu vairākkārtīgi teicis – es neko nelikumīgu neesmu darījis. Man šobrīd nav uzrādīti nekādi pierādījumi par maniem nodarījumiem. Šādi pierādījumi netika iesniegti arī Eiropas Savienības Tiesā, un Eiropas Savienības Tiesa ir atcēlusi jebkādus ierobežojumus, kas man traucētu pildīt Latvijas Bankas prezidenta pienākumus," sacīja Rimšēvičs.

Илмарс Римшевичс на церемонии награждения самых успешных людей латвийского спорта по итогам 2018 года - Sputnik Latvija
Guseļņikovs Londonā liecināja pret Latvijas Bankas vadītāju

Jāpiebilst, ka 2019.gada februāra beigās Eiropas Savienības tiesa atcēla lēmumu par Rimšēviča atstādināšanu no Latvijas Bankas prezidenta posteņa. Saskaņā ar Eiropas centrālo banku sistēmas nolikumu, Eiropas valsts centrālās bankas prezidentu iespējams atstādināt tikai gadījumā, ja sniegti nopietni viņa neatbilstošas uzvedības pierādījumi, bet Latvija, pēc tiesas kolēģijas domām, kurā, starp citu, strādāja arī jaunais valsts prezidents Egils Levits, šādus pierādījumus nav sniegusi.

Patlaban nav izlemts tikai jautājums par Rimšēviča pielaidi valsts noslēpumam, ko 2018.gadā anulēja Satversmes aizsardzības birojs.

Ziņu lente
0