Latvija atsaukusi atmiņā mobilizāciju: Aizsardzības ministrija sagatavojusi plānu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patiesībā Latvijas valdība ik gadus apstiprina Aizsardzības ministrijas sagatavoto Nacionālo bruņoto spēku mobilizācijas plānu – to nosaka likums.

RĪGA, 9. jūnijs — Sputnik. Latvijas Aizsardzības ministrijas sagatavojusi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) mobilizācijas plānu, vēsta Bb.lv.

Saskaņā ar ieceri, otrdien, 11.jūnijā, valdības sēdes slēgtajā daļā plāns tiks apstiprināts. Likums paredz, ka valdības pienākums ir ki gadus apstiprināt AM sagatavoto plānu.

Mobilizācijas plāns ir savstarpēji saistītu dokumentu komplekss, kas s ietver NBS izvēršanu daļējai vai pilnai kaujas gatavībai, nosaka mobilizācijas vadību, pienākumus, kārtību un materiāltehnisko nodrošinājumu, kā arī karadarbības apstākļos veidojamās militārās vienības un struktūras. Tas veido pamatu tālākai militārajai plānošanai. Plāna elementi tiek izspēlēti dažādās NBS mācībās.

NBS katrās mājās

2017.gadā noskaidrojās, ka Latvijas AM izstrādājusi jaunu mobilizācijas plānu armijai: saskaņā ar to mobilizācijas pasākumos iespējams izmantot civiliedzīvotāju materiālos resursus. Pareizāk sakot, mobilizācijas pasākumos tiek izmantoti NBS, civilās aizsardzības sistēma un tautsaimniecība. Mobilizācijas resursiem iespējams izmantot gan valsts iespējas, gan juridisko un fizisko personu materiālos un finansiālos resursus.

Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй и президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Nav izvēles: Tramps komentēja NATO valstu aizsardzības izdevumu palielināšanu

Sputnik vēstīja, ka Latvijas jaunais mobilizācijas plāns liecina par plašas partizānu kustības gatavošanu. Tiesa, mobilizācijas resursi nav lieli, jo, saskaņā ar 2019.gada 1.janvāra datiem, valstī dzīvo 1,929 miljoni cilvēku un vērojama šī skaita samazinašanās par vienu procentu gadā.

Tomēr NBS cenšas programmēt un transformēt sabiedrību. Republikā regulāri notiek mācības un tiek izspēlētas "pilsoniskās krīzes" situācijas. NBS pārstāvji organizē atvērto durvju dienas, sarunu ciklus un diskusijas par atbilstošām tēmām.

Iepriekš vēstīts, ka NBS organizēs plānveida un ārkārtas pārbaudes, lai pārliecinātos par armijas cīņasspēju. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks paskaidroja, ka AM prioritāte ir cīņasspējas paaugstināšana, tāpēc visām piecām brigādēm (NBS sauszemes spēku mehanizētā brigāde un četras Zemessardzes brigādes) jābūt cīņasspējīgām, un rupīgi jāstrādā pie atbilstošas apgādes.

Politiķis atzīmēja, ka AM vēlas, lai iedzīvotāju līmenī nebūtu egoistiskas pieejas un cilvēki zinātu, kā rīkoties valsts drošības labā.

Aizsargā sevi pats

Vienlaikus, šķiet, nav neviena, kas varētu pasargāt Latvijas iedzīvotājus no NBS. Šī gada aprīlī no Ādažu poligona palaists lādiņš nokrita privātā zemesgabalā, atstājot aiz sevis četrus metrus platu un metru dziļu bedri, izcēlās ugunsgrēks. Par laimi zemesgabalā neviena nebija, arī ēkas nav bojātas, taču netālu atrodas četras lauku mājas, kurās dzīvo cilvēki ar maziem bērniem.

Международные военные учения Summer Shield XIV в Латвии - Sputnik Latvija
Kadeti iziet ielās: Rīgā notiks Latvijas Aizsardzības akadēmijas mācības

NBS paskaidroja, ka poligonā notikušas šaušanas mācības. Prettanku lādiņš esot izlidojis 10 metrus aiz poligona robežām un nokritis privātā teritorijā, kā rezultātā izdedzis mežs 600 kvadrātmetru platībā. Karavīti apgalvoja, ka sakarā ar incidentu sākta dienesta pārbaude, un piedāvāja zemesgabala īpašniekam kompensāciju.

Pats zemesgabala īpašnieks Jevgēnijs pastāstīja, ka ar viņu neviens nav sazinājis, nav atvainojies un kompensāciju nav piedāvājis. Viņam incidenta dienā piezvanījis tikai NBS virsnieks, kurš pastāstījis par notikušo un ieteicis vērsties Aizsardzības ministrijā, ja viņam ir kādas pretenzijas.

Ziņu lente
0