Politika

Latvija atvadīsies no izglītības ministra? Pedagogus sadusmojusi atteikšanās celt algas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība pieļāvusi, ka iesniegs ministres Ilgas Šuplinskas demisijas pieprasījumu.

RĪGA, 9. jūnijs — Sputnik. Piektdien, 7.jūnijā noskaidrojās, ka izglītības reformas trūkumu dēļ Finanšu ministrija vēl nav saskaņojusi IZM iesniegtos grozījumus par pedagogu minimālās algas palielināšanu.

FM paskaidroja, ka normu anotācijā nav sniegts reformu skaidrojums, taču ir pieprasīti papildu līdzekļi no budžeta līdzekļiem, kas rezervēti valsts nozīmes reformu īstenošanai. FM norādīja, ka nepieciešamas īstenotas reformas un to fiskālās ietekmes vērtējums, lai pretendētu uz līdzekļiem no valsts budžeta.

Акция Русского союза Латвии в защиту русских школ в Риге 1 мая 2019 года - Sputnik Latvija
Vairāk latviešu valodas! Šuplinska zina, ko vēlas Latvijas krievi

Tātad iznāk, ka IZM naudu palūgusi slikti, pieļaujot neprecizitātes iesniegtajā anotācijā.

Ņemot vērā pašreizējo situāciju, Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) lūdza sasaukt Nacionālo trīspusējās sadarbības padomi (NTSP), vēsta Mixnews.lv.

Padome veido trīspusēju nacionālā līmeņa sociālā dialoga struktūru, ko veido valdības, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvji.

Padomes sēdē LIZDA lūgs no jauna izskatīt jautājumu par algu palielināšanu pedagogiem. Turklāt LIZDA vadītāja Ilga Vanaga norādīja, ka arodbiedrība izvērtē iespēju pieprasīt pašreizējās izglītības ministres Ilgas Šuplinskas demisiju.

Solīt vēl nenozīmē samaksāt

Tiesa, jāpiebilst, ka nav iespējams apgalvot: IZM vadītāja ir piekrāpusi pedagogus, jo, pēc būtības, viņa nekad nav garantējusi atalgojuma palielināšanu.

Jau martā Šuplinska atļāvās nosaukt skolotājus par "nedisciplinētāko publiku" un pārmest atteikšanos no dalības reformās. Ministre uzsvēra, ka naudas neesot ne viņai, ne IZM.

Конституционный суд Латвийской Республики - Sputnik Latvija
Viņi pat nedomāja, ko darīt, ja tiesa "atgriezīs" krievu skolas

NTSP sēdē aprīlī pedagogiem tomēr tika apsolīts palielināt algas no 1.septembra – no 710 līdz 750 eiro - un mēneša kaikā izdarīt atbilstošus grozījumus Ministru kabineta noteikumos. Skolotāji jau tolaik nenoticēja ierēdņu mutiskajiem solījumiem, turklāt pati Šuplinska brīdināja, ka pedagogu prasība, visticamākais, netiks izpildīta.

Toreiz Vanaga ministres vārdus nosauca par pļauku sociālajiem partneriem. Marta nogalē LIZDA informēja, ka pedagogi sāks beztermiņa streiku no 2.septembra, ja Latvijas valdība nepalielinās skolotāju algas līdz 1.septembrim. tas nozīmē, ka bērnu vasaras brīvlaiks var ieilgt uz nenoteiktu laiku.

Jāpiebilst, ka, spriežot pēc Šuplinskas nesenajiem vārdiem par skolu reformu, pedagogu prātus nodarbina šis process nevis nepietiekamas darba apmaksas problemas. Turklāt, pēc politiķes vārdiem, īpaši asi tiek lūgts ātrāk īstenot mazākumtautību skolu reformu, kas izklausās dīvaini, ņemot vērā ilgstošos protestus krievvalodīgo vidū, kuri pretojas krievu skolu iznīcināšanai un pilnīgai pārejai pie mācībām valsts valodā.

Ziņu lente
0