Ašeradens izmeklēs pats sevi: OIK izmeklēšanas komisijas sastāvs izraisījis strīdus

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр экономики Латвии Арвилс Ашераденс
Министр экономики Латвии Арвилс Ашераденс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Opozīcija uzskata, ka ar šādu sastāvu un vadību OIK izmeklēšanas komisijas darbs nevar būt produktīvs.

RĪGA, 8. jūnijs – Sputnik. Sestā jūnija sēdē Saeima apstiprināja jaunās izmeklēšanas komisijas sastāvu un vadību, kura nodarbosies ar obligātā iepirkuma komponentes sistēmu, vēsta Saeimas mājaslapa.

Tās sastāvā iekļauts viens pārstāvis no katras Saeimā ievēlētās partijas. Komisiju vadīs Ieva Krapāne (KPV LV), par sekretāru norīkots Mārtiņš Šteins, tāpat komisijā būs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība"), Romāns Naudiņš (Nacionālā apvienība), Sandis Riekstiņš (JKP), Viktors Valainis (ZZS) un Ivars Zariņš ("Saskaņa").

Komisija izveidota uz pusgadu.

​OIK ir elektrības cenas daļa, ko valsts novirza alternatīvās enerģētikas nozares atbalstam – dotācijām mazajām HES, vēja parkiem, biomasas pārstrādes uzņēmumiem, biogāzes stacijām un citiem elektroenerģijas ražotājiem, kuri izmanto atjaunojamos resursus. OIK atbalsta mehānisms sāka darbu Latvijā no 2008. gada, taču pēdējo gadu laikā izraisīja daudzus skandālus un aizdomas krāpšanā.

Ašeradenu nedrīkst pielaist

Tagad, kad komisijas sastāvs tapis zināms, politiķi spriež par to, cik produktīva būs tās darbs.

Счетчики электроэнергии - Sputnik Latvija
Nemiro sola samazināt elektrības tarifus par 10%

Vēl pirms locekļu apstiprināšanas Saeimas tribīnē izskanēja iebildumi sakarā ar Arvila Ašeradena dalību komisijā, jo viņš iepriekšējā valdībā vadīja Ekonomikas ministriju, kura pārvalda OIK sistēmu.

"Arvils Ašeradens jau šobrīd atrodas interešu konflikta situācijā, jo viņš kā parlamentārās izmeklēšanas komisijas loceklis izmeklēs to, kas attiecas uz viņu pašu laikā veiktām darbībām," uzsvēra neatkarīgais deputāts Aldis Gobzems.

Vairums parlamentāriešu atstāja šos iebildumus bez uzmanības.

Pats Ašeradens uzskata, ka viņa darbam komisijā nav juridisku šķēršļu, raksta skaties.lv.

"Man ir grūti iedomāties, ka varētu būt interešu konflikts, jā," norādīja viņš.

Šova nebūšot

Ir arī jautājumi attiecībā uz komisijas vadītāju Ievu Krapāni, kuru deleģēja no KPV LV ar daudz lielāku pieredzi šādās lietās, iekšējās  opozīcijas deputāta Didža Šmita vietā, kaut gan tieši viņš bija viens no jaunās komisijas izveidošanas iniciatoriem.

Митинг Фронта народной власти на Закюсале - Sputnik Latvija
Tukši solījumi "tautai": Latvijā nav naudas, nav darba, nav patiesības

"Es, izrādās, neesmu derīgs OIK. Arī savas partijas biedru rindās, protams, man uzdod jautājumus. Bet, protams, es piedalīšos tik un tā, jo sēdes ir atklātas un deputāts var piedalīties," paziņoja Šmits.

Spriežot pēc komisijas sastāva, Šmits šaubās, ka tās darbs būs produktīvs.

"Pašlaik neizskatās, ka tā ir veidota, lai atrisinātu, bet lai piesegtu. Man ir tāda sajūta, bet tad jau redzēs," norādīja deputāts.

Šādas domas ir arī Ivaram Zariņam.

"Diemžēl Saeimā izmeklēšanas komisijas reāli nespēj efektīvi strādāt. Jo sanāk tā, ka ir vieni, kas vēlās to izveidot un pēc tam vada tie, kuri nevēlējās šādu komisiju. Un izskatās, ka šeit būs tas pats stāsts," pastāstīja Zariņš.

Cits "Saskaņas" deputāts Vjačeslavs Dombrovskis arī apšauba Ievas Krapānes kompetenci.

"Par OIK izmeklēšanas komisijas vadītāju Kariņa koalīcija ievēlēja deputāti ar pirmskolas pedagoga izglītību un pašvaldības policijas lietvedes darba pieredzi. Komentāri lieki," uzrakstīja Dombrovskis Twitter vietnē.

​Pati Krapāne nešaubās, ka der šim amatam un ka komisija strādās produktīvi.

"Šī noteikti būs izmeklēšanas komisija, nevis kaut kāds šovs," sola Krapāne.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, šī ir pirmā izmeklēšanas komisija esošajā Saeimā.

Ziņu lente
0