Politika

Deputāts par Georga lentes aizliegšanu: nacionālisti pašapliecinās uz krievu rēķina

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция Русского союза Латвии в защиту памятника Освободителям Риги
Акция Русского союза Латвии в защиту памятника Освободителям Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Frakcijas "Saskaņa" līderis Vjačeslavs Dombrovskis uzskata piedāvājumu aizliegt nēsāt Georga lentīti masveida pasākumos par vistīrāko nacionālā naida kurināšanu.

RĪGA, 30. maijs – Sputnik. Deputāti-nacionālisti pašapliecinās uz minoritāšu rēķina, paziņoja frakcijas "Saskaņa" vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis likumprojekta par Georga lentītes aizliegšanu gājienos un svētku pasākumos apspriešanas laikā Saeimā, kuru iesniedza Nacionālā apvienība. Uzstāšanās stenogramma publicēta parlamenta mājaslapā.

"Es domāju, ka neviens taču nespēs ietekmēt Nacionālās apvienības deputātu dziļo pārliecību, ka tieši Georga lentītes un tieši tagad ir nozīmīgs drauds Latvijas neatkarībai, drošībai un latviešu nācijas valstsgribai, pastāvēšanai un attīstībai cauri gadsimtiem," paziņoja Dombrovskis Saeimas tribīnē.

Deputāts kritizēja Nacionālās apvienības pieeju.

"Ir nāciju līderi, kas mobilizē un iedvesmo savu tautu uz izciliem sasniegumiem ekonomikā, zinātnē, tehnoloģijās, kultūrā. Un tad ir politiķi, kas piedāvā pašapliecināties uz mazākuma rēķina: "Vajag iespert tiem krieviem, lai viņi zinātu savu vietu. Un zinātu, cik mēs esam diženi un vareni." Ir tādi politiķi. Un tad... Un tad ir Nacionālā apvienība," pateica "Saskaņas" deputāts.

Dombrovskis aicināja ieklausīties veselā saprāta balsī citu frakciju deputātus, izņemot Nacionālo apvienību un "jaunos konservatorus", jo viņus šajā gadījumā uzrunāt ir bezjēdzīgi.

Европейский парламент - Sputnik Latvija
Lindermans: EP deputātu no Latvijas rusofobija – uz psihozes robežas

"Nu, padomājiet, lūdzu! Jā, es saprotu, ka jūsu pirmais instinkts ir atbalstīt šo kārtējo, lai tikai nacionāļi būtu paēduši. Nu vēl uz kādu laiku, ja.

Bet jums taču vajag saprast, ka tā ir sabiedrības tracināšana. Es pat teiktu – naida kurināšana vistīrākajā veidā. Padomājiet, vai jums tas ir tiešām vajadzīgs," noslēgumā sacīja Dombrovskis.

Neraugoties uz viņa runu, deputātu vairākums atbalstīja grozījumu iesniegšanu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas izskatīšanai. Šo lēmumu atbalstīja 70 deputāti, 18 "Saskaņas" deputāti un neatkarīgā deputāte Jūlija Stepaņenko atturējās.

Kurina un dedzina

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, piedāvājums aizliegt Georga lentīti izraisīja asu nosodījumu gan Latvijas krievu vidū, gan Krievijā.

Георгиевская ленточка - Sputnik Latvija
Mitrofanovs: neatdošu Nacionālajai apvienībai savu Georga lentīti

Bijušais eirodeputāts no Latvijas Miroslavs Mitrofanovs nosauca nacionālistu iniciatīvu par dežūras iniciatīvu un paziņoja, ka viņiem vienalga neizdosies atņemt lentītes tiem, kam tās ir dārgas.

Krievijas Sabiedriskā palāta plāno vērsties Eiropas Parlamentā un EDSO sakarā ar Latvijas nacionālistu iniciatīvu, lai Eiropas organizācija skaidri nosoda šādu iniciatīvu, kura var novest pie nacionālistisku spēku nostiprināšanās un izprovocēt konfliktus un sadursmes.

Iepriekš žurnālā "Privātā Dzīve", kurš ir veltīts Latvijas laicīgajai hronikai, tika izvietotas 9. maijā uzņemtas fotogrāfijas, kurās Latvijas eirodeputāti no partijas "Jaunā Vienotība" Sandra Kalniete un Kārlis Šadurskis sadedzina Georga lentītes krāsu kleitu, aplejot to ar "latviešu leģionāra spirtu". Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultātā 25. maijā Kalniete saglabāja eirodeputātes mandātu, savukārt Šadurskis saņēma visvairāk mīnusu.

Ziņu lente
0