Politika

Dainis Turlais apkaros korupciju domes kaķu ielenkumā

© Foto : Facebook/Рижские КотыОфициальные рижские коты - Кузя и Мурис
Официальные рижские коты - Кузя и Мурис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Topošais Rīgas mērs Dainis Turlais pastāstīja par saviem plāniem.

RĪGA, 30. maijs – Sputnik. Koalīcijas Rīgas mēra kandidāts, pašvaldības Drošības un korupcijas apkarošanas komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais par savu galveno uzdevumu uzskata Valsts kontroles un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lēmumu izpildi, paziņoja viņa sarunā ar Latvijas Radio.

Turlais paskaidroja, kamēr viņš vadīja Drošības un korupcijas apkarošanas komiteju, viņa spēkos nebija novērst pretlikumīgas politiķu un ierēdņu darbības.

Мэр Риги Нил Ушаков выступает на митинге на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Ušakovs apstrīdēja tiesā atstādināšanu no Rīgas mēra pienākumu izpildīšanas

"Tas tika darīts un ir darīts, par to var pārliecināties, iepazīstoties ar tiem atzinumiem, kas komitejā atbalstīti jau vairākkārt, arī par tiem uzņēmumiem un iestādēm, par kuriem jau arī ir norādījusi Valsts kontrole," atzīmēja viņš.

Turlais uzsvēra, ka komiteja nav izmeklēšanas vai tiesu iestāde, tā nesoda un neizmeklē, bet gan organizē darbu un kontrolē, apmāca cilvēkus, taču viņš atzina, ka, ņemot vērā parādījušās apsūdzības pret Rīgas pašvaldības uzņēmumiem, runāt par to, ka viss ir padarīts, nedrīkst.

"Bet mums ir arī satiksmes noteikumi, kurus arī pārkāpj, bet neviens ministrs nav atkāpies par to," paziņoja Turlais.

Ja viņš kļūs par mēru, abus vicemērus ievēlēs no "Saskaņas", kura Turlo jau ir piekritusi atbalstīt.

"Viņš būs izkārtne"

Rīgas domes opozīcija negrasās atbalstīt Turlā kandidatūru.

Pēc Rīgas domes frakcijas "Vienotība" vadītāja Vilņa Ķirša sacītā, Turlā kandidatūra ir "spļāviens sejā rīdziniekiem", jo vairāku gadu garumā viņš vadīja korupcijas apkarošanas komiteju, savukārt pēdējie skandāli parādīja, ka tieši korupcija ir Rīgas domes galvenā problēma.

"Neviens no viņu bloka nav piemērots un cienīgs šim amatam, jo viņi visi kopīgi ir noveduši Rīgu tur, kur tā ir," paziņoja Ķirsis, norādot, ka jauna mēra nozīmēšana nemainīs situāciju domē.

Рижская дума - Sputnik Latvija
Politika
"Gods kalpot Rīgai" nosauca savu kandidātu Rīgas mēra amatam

Pēc "Latvijas attīstībai" frakcijas vadītāja Viestura Zepa sacītā, "Turlais nav slikts kandidāts", jo iepriekš bijis sarunā korekts.

"Viņš tiek ar saviem pienākumiem galā, jo ne jau viņa komitejai jāapkaro korupcija. Viņa komiteja ievieš procedūras, kuras tālāk jāpilda pašvaldības iestādēm," uzskata Zeps.

Taču, pēc viņa teiktā, Turlais korekti vadīs domi, bet nebūs tās reālais vadītājas, jo darbs departamentos un komitejās turpināsies kā iepriekš.

Analoģisku viedokli izteica arī Jaunās konservatīvās partijas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Ozols.

"Viņš būs izkārtne, uzņems visus publiskos sitienus, taču sistēmu vadīs kāds cits," norādīja Ozols.

Kuzja un Muris paliek

Protams žurnālisti nevarēja nepainteresēties par Rīgas kaķu Kuzjas un Mura likteni. Sarunā ar LTV7 no Rīgas mera amata atkāpies Nils Ušakovs pastāstīja, ka kaķi paliks Rīgas domē, un pilsētas mēra maiņa nedraud viņiem ar padzīšanu.

"Kuzja un Muris paliek," uzrakstīja viņš savā Facebook lapā, publicējot fotogrāfiju ar abiem kaķiem.

Melnbaltais Muris un strīpainais Kuzja parādījās Rīgas domē 2011. gadā – Nils Ušakovs atrada viņus dzīvnieku patversmē "Ulubele". Kaķi strādā pilsētas labā – viņi veic Rīgas reklāmas kampaņas un fotografējas ar Rātsnama viesiem. Ikgadējās Muzeju nakts laikā tūkstošiem pilsētnieku un galvaspilsētas viesu stājās rindā, lai paglaudītu Kuzju un Muri.

Jautājums par to, kas tad notiks ar kaķiem pēc Ušakova aiziešanas, žurnālistus interesē jau ne pirmo reizi – iepriekš par to vaicāja Rīgas mēra amata kandidātam Armandam Krauzem (ZZS).

Ziņu lente
0